Άποψη - Γνώμη

Published on May 30th, 2020 | by fileto

0

Κατά που πέφτει η Θάσος και η Σαμοθράκη;

Αλαλούμ ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την κατηγοριοποίηση των νησιών της ΑΜ-Θ, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, όπου δημιουργήθηκε ένας πανικός που στο τέλος ανάγκασε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικκίλια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε αυτές τις υγειονομικές συνθήκες, έτσι ώστε με ασφάλεια ο κόσμος να επιστρέψει στην εργασία του και να έχουμε και τουρισμό», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και πρόσθεσε ότι «αυτό γίνεται, όπως βλέπετε, λελογισμένα, με κανόνες.

Η στρογγυλοποίηση βέβαια δεν έφερε ομαλοποίηση στη ζημιά την οποία προξένησε το δίδυμο του Υπουργείου Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας οι οποίοι προφανώς από δική τους ευθύνη δεν έδωσαν την πρέπουσα εξήγηση για το τι σημαίνει η κατηγοροποίηση των νησιών κατά περίπτωση, εφόσον οι συντάκτες της δεν γνώριζαν προφανώς …πού πέφτουν η Θάσος και η Σαμοθράκη.

Κατά την γνώμη τους νομίζοντας ότι τα νησιά μας είναι κάτι σαν …νησιά των Κυκλάδων ή κάτι σαν τα Κουφονήσια και τα νησιά της άγονης γραμμής, δεν κατάλαβαν ή δεν γνώριζαν ότι και τα δύο δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα, ενώ η προσέγγισή τους είναι θέμα ανάσας!

Πάντως όπως και να έχει αυτό που επακολούθησε με δηλώσεις και επιθέσεις κατά της κυβέρνησης ήταν απόλυτα δικαιολογημένο και κακώς εκ των υστέρων κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ρίξουν το ανάθεμα της διαμαρτυρίας στους δημάρχους Θάσου και Σαμοθράκης, στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στην περιφέρεια, στον ΣΥΡΙΖΑ και όπου αλλού βρίσκουν.

Ξεκάθαρα το ζήτημα δημιουργήθηκε για το αν είναι επικίνδυνα τα νησιά μας Θάσος και Σαμοθράκη και μάλιστα αυτό φαίνεται από τον τρόπο που πάνε να το ξορκίσουν οι υπεύθυνοι της όλης ιστορίας που δεν άλλοι από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα.

Παράλληλα δεν είναι τυχαίο ότι και τα κανάλια έπαιξαν τον ρόλο τους μια και εδώ και μέρες έχουν ξαμολήσει τους ρεπόρτερ τους στα νησιά των Κυκλάδων (κανένα ρεπορτάζ από Θάσο ή Σαμοθράκη, τυχαία;) επιδιδόμενοι σε μια «γκρίζα» διαφήμιση της ανωτερότητάς τους, των παραλιών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους δια ασφαλή τουρισμό, και σε ένα επίπεδο καλά έκαναν, μια και όπως φαίνεται κάποιοι ενεργοποίησαν τέτοιους μηχανισμούς σε μια ελεύθερη αγορά.

Οι δικοί μας εδώ υπεύθυνοι, απόντες σε όλα τα επίπεδα, καθόταν και ξιφουλκούσαν με όσους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, την στιγμή που γίνεται πόλεμος για το ποιος θα κερδίσει περισσότερους τουρίστες από αυτούς του οδικού τουρισμού που έχουν ανοιχτούς ορίζοντες να μη στοιβαχτούν στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας!

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τη στιγμή που γίνονται όλα αυτά, ακόμη εκκρεμεί η έκδοση της ΚΥΑ με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ανοίγουν την Δευτέρα και προφανώς η γνωστοποίηση των πρωτοκόλλων δεν επείγει… για τα άλλα που θα ανοίξουν αργότερα.

Αν θα πρέπει να καρατομήσει κάποιους ο πρωθυπουργός μια τέτοια κρίσιμη ώρα είναι το δίδυμο του Υπουργείου Τουρισμού που από ότι φαίνεται και μεταξύ τους υπάρχει ένα κενό.

Κατόπιν όλων αυτών, το θέμα έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δόθηκε εντολή να υπάρξει ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση που συντάχθηκε με την παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχε ως εξής:

«Ο Υπουργός Χ. Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ.Μ. Κόνσολας ξεκαθαρίζουν ότι ο ελληνικός τουρισμός «ξανά-ανοίγει» τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες στη χώρα μας.

Ξανά-ανοίγει σε όλη τη χώρα με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Η υγειονομική ασφάλεια εδράζεται στους τέσσερεις πυλώνες του σχεδίου Restart Tourism οι οποίοι είναι:

  • Πρώτον, η προσεκτική επιλογή των χωρών προέλευσης τουριστών με υγειονομικά κριτήρια,
  • δεύτερον, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που θα επιτρέψουν τη συνεχή αξιολόγηση της κατάστασης από τους ειδικούς,
  • τρίτον, τα ανακοινωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξασφαλίζουν τη μείωση της διασποράς της νόσου και
  • τέταρτον, η υγειονομική θωράκιση κάθε προορισμού ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι ούτε οι επισκέπτες, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία να ενισχυθεί κάθε προορισμός.

Ξανά-ανοίγουμε με την γνώση πως όλοι, όπου και να διαλέξουν να περάσουν τις διακοπές τους θα έχουν την φροντίδα που χρειάζονται.

Η κυβέρνηση δεν κάνει εκπτώσεις, ούτε στην ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών ούτε στο άνοιγμα της οικονομίας.

Ο ελληνικός τουρισμός, με ενότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά από όλους μας, θα ξεπεράσει και αυτή την πρωτόγνωρη, εξωγενή, περιπέτεια».

Εμένα μου λέτε;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑