Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 27th, 2021 | by fileto

0

Η ΑΜ-Θ παράγει τεχνολογία αιχμής…

Ρομπότ θα τρυγούν σε λίγα χρόνια τα αμπέλια, από ομάδα εργασίας στην Καβάλα

Στο πρωην ΤΕΙ της Καβάλας τρέχει ένα πρόγραμμα για την εκμηχάνιση της αμπελουργίας την οποία αναπτύσσει ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές, στο παράρτημα Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Το πρότζεκτ αυτό μαθαίνει σε ρομπότ να τρυγούν αμπέλια μια και ως φαίνεται στο εγγύς μέλλον δεν θα βρίσκουν οι αμπελουργοί εργάτες γης να τους κάνουν αυτή την εργασία.

Μεχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ρομπότ εξοπλισμένα με λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας που περιπολούν σε αμπελώνες τη νύχτα για την αντιμετώπιση ασθενειών που μπορεί να τους καταστρέψουν, ανέπτυξαν ερευνητές του Cornell AgriTech στη Νέα Υόρκη και της SAGA Robotics στη Νορβηγία.

Δύο τέτοια ρομπότ δοκιμάζονται σε αμπελώνες Chardonnay σε δύο περιοχές στη Νέα Υόρκη και προορίζονται να εμφανιστούν στην αγορά φέτος.

Έρευνες στο Cornell πάνω στη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για την εξόντωση του ωιδίου του αμπελιού γίνονται από το 1991, ενώ σε δοκιμές μαζί με το University of Florida επετεύχθη ο έλεγχός του σε φράουλες. Οι πιο πρόσφατες δοκιμές σε αμπελώνες έδειξαν πως δεν ήταν δυνατή η αντιμετώπιση του ωιδίου, αλλά και μιας άλλης καταστροφικής αρρώστιας, του περονόσπορου. Συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια έχουν οδηγήσει επίσης σε δοκιμές και σε άλλες καλλιέργειες, όπως κολοκύθια, αγγούρια, βιομηχανική κάνναβη κ.α.

Η BioFlames παράγει ενέργεια από το κατακάθι του καφέ!

Η BioFlames είναι μια ομάδα τριών φοιτητών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που συγκροτήθηκε για να λάβει μέρος στον 4o διαγωνισμό πράσινης καινοτομίας GreenTech Challenge, κατακτώντας τη δεύτερη θέση για την πρότασή της. Μέλη της είναι οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, Γεώργιος Πισμίσης και Λούκας Αστέριος Λούκας και η φοιτήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αθηνά Πούπα.

Εκατομμύρια τόνοι καφέ από χιλιάδες καφετέριες και σπίτια καταλήγουν κάθε χρόνο σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, εκλύοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου CH4, ένα αέριο που πολλές φορές είναι πιο βλαβερό από το διοξείδιο του άνθρακα CO2. Μόνο στην Ελλάδα, περίπου 16.000 τόνοι καφέ εσπρέσο και καφέ φίλτρου καταναλώθηκαν το 2018, εκ των οποίων τα υπολείμματα κατέληξαν σε ΧΥΤΑ.

Για τον παραπάνω λόγο η BioFlames ανέπτυξε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα αυτά για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων με υψηλή θερμογόνο δύναμη, εργαζόμενη διεπιστημονικά για την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου πλάνου.

Η ομάδα BioFlames κατάφερε να διακριθεί μεταξύ περισσότερων από 130 ομάδων, στην κατηγορία “Innovation Idea”, παρουσιάζοντας ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο. Συγκεκριμένα, συμμετείχε στο ερευνητικό πεδίο “Ενέργεια και Περιβάλλον”, με μέντορα τον Γεώργιο Καρακατσάνη (CO-founder & CEO της EVOTROPIA) και εστίασε στο πώς θα μπορέσει να μετατρέψει ένα οργανικό απόβλητο σε ενέργεια (waste to energy). Όραμα και βασικός πυλώνας λειτουργίας της ομάδας αποτέλεσε η υποστήριξη τριών από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030.

Να σημειωθεί πως το GreenTech Challenge by ESU NTUA αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας και απευθύνεται σε startups, καινοτόμες ΜμΕ, ερευνητές και φοιτητές που θέλουν να αναπτύξουν μία καινοτόμες λύσεις που αφορούν το Περιβάλλον, την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση, συμβουλευτική και ανάδειξη πρωτοβουλιών στις θεματικές: Περιβάλλον και Ενέργεια, Έξυπνες και Βιώσιμες Πόλεις, Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα και Προηγμένα Υλικά, Διαχείριση Ελαστικών και Ορυκτές Πρώτες Ύλες.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑