Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 9th, 2021 | by fileto

0

Επιστήμονες τρολάρουν την πεσμένη γέφυρα στην Καβάλα

Μετά τα πλάνα που έκανε ο σκηνοθέτης γυρίζοντας σκηνές για την τηλεοπτική σιερά του ΑΝΤ1 «Ηλιος» ήρθε η ώρα για τρολάρισμα από κάποιους Καβαλιώτες επιστήμονες οι οποίοι βλέπουν την περσμένη γέφφυρα της Καβάλας σας σημείο να επεξεργαστούν νέα πρότζεκτ και σχέδια…

Ο επιστήμονας Λευτέρης Φασουλάς περιγράφει το δικό του πρότζεκτ που έχει να κάνει με δίχτυα και το δημοσιεύει στο concept του «Netbridge»:

«Στην προσπάθεια να αναδειχτεί μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση του αστικού περιβάλλοντος, το οποίο διαμορφώνει την κοινωνική ηθική και το πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων, ο επανασχεδιασμός της γέφυρας απεικονίζει ένα ελεύθερο και υγιές δίκτυο (μυκηλιακό) πάνω σε ένα κατεστραμμένο, όπως η γκρεμισμένη γέφυρα η οποία παραμένει σε αυτή την κατάσταση πάνω από δυο χρόνια.

Συγκεκριμένα, λόγω του περιορισμού πρόσβασης στον χώρο και του συμβολικού-παρεμβατικού χαρακτήρα του έργου –διότι οι δημοτικές αρχές δεν θέλουν να αναδεικνύονται τα προβλήματα– η όλη επιτέλεση του έργου πραγματοποιείται σύντομα και μυστικά. Γίνονται επισκέψεις στον χώρο για τον σωστό υπολογισμό και την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου ως αναφορά των πρακτικών προσέγγισης και τοποθέτησης.

Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται δίχτυα ψαρέματος (12 μέτρα μήκος) σαν βάση και με τεφλόν, σύρμα και καλώδια σχεδιάζεται-κατασκευάζεται ένα δίκτυο (μυκηλιακό) πάνω σε αυτή. Στη συνέχεια δένεται στα κάγκελα της γέφυρας και τεντώνεται.

Το έργο είναι επηρεασμένο από το δίκτυο μυκήτων που βρίσκονται στο υπέδαφος του δάσους και λειτουργούν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος, συνδέοντας ολόκληρο τον δασικό ιστό, διατηρώντας συνδεδεμένους όλους τους οργανισμούς του σε όλο τον πλανήτη. Στην ουσία ένα κύκλωμα από «καλώδια» και «κόμβους» ανταλλάζει πληροφορίες, στέλνει θρεπτικά συστατικά και απορροφά τα βλαβερά με στόχο να βελτιωθεί όλο το σύστημα.

Σκοπός του έργου είναι να αναδειχτούν αξίες που η φύση αντιτάσσει στον τρόπο που η πληθώρα των δικτύων συνδέει τον χώρο στο σήμερα (από το διάστημα και τους δορυφόρους, το internet, τους αυτοκινητόδρομους κ.ά.) καθώς και στην εξάρτηση και υποδούλωση που δημιουργείται λόγω της έντονης επιρροής που ασκούν (άμεσα ή έμμεσα)».

Βλέπουμε μετά τις αυλές της Παναγίας το Cosmopolis φέτος να κάνει πρεμιέρα στην πεσμένη γέφυρα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑