Ειδήσεις

Published on January 2nd, 2013 | by fileto

0

Καβαλιώτης ο «Αγρότης της χρονιάς»

Άνθρωπος της χρονιάς για την ελληνική γεωργία το 2012 αναδείχθηκε ο Νίκος Σπανίδης αγρότης – γεωπόνος από την Ξάνθη. Και ο τίτλος απονεμήθηκε από την καλύτερη ίσως κριτική επιτροπή που θα μπορούσε να συσταθεί για αυτόν το σκοπό. Τη δημοσιογραφική ομάδα της Agrenda η οποία παρακολουθεί καθημερινά και από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.

Οι τρεις υποψηφιότητες που επέλεξε να ξεχωρίσουν για φέτος είναι: στην πρώτη θέση του «Αγρότη της Χρονιάς» ο Νίκος Σπανίδης, στη δεύτερη ο αγελαδοτρόφος Ανδρέας Καραφύλλης από τη  Λάρισα και στην τρίτη θέση ο καλλιεργητής λαχανικών Αντώνης Αρετουλάκης από την Κρήτη.

Μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών

Ο Νίκος Σπανίδης έχει καταφέρει να καλλιεργεί στην βόρεια Ξάνθη 11 μήνες το χρόνο  περισσότερες από 13 διαφορετικές καλλιέργειες σε 1200 περίπου στρέμματα. Οι κύριες καλλιέργειες του είναι 390 στρέμματα καλαμπόκι και 130 με σιτάρι, ελαιοκράμβη 70 στρέμματα και 140 ηλίανθος, βιομηχανική πατάτα 400 και κρεμμύδια 35 στρέμματα.

Μόλις λοιπόν τελειώσει τις συγκομιδές από τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες θα σπείρει χειμερινά λαχανικά και κυρίως μαρούλια, παντζάρια, αντίδια, ραπανάκι, φασόλια, ρεβίθια, χειμερινά κρεμμύδια.

Σπούδασε γεωπονία στην Αγγλία και έκανε μεταπτυχιακό στην Ολλανδία αλλά τον κέρδισε η γεωργία. Αποφάσισε να εφαρμόσει τις γνώσεις του στην πράξη και το αποτέλεσμα φαίνεται να τον δικαιώνει. Ξεκίνησε να ασχολείται εντατικά με την γεωργία πριν 7 χρόνια όπου είχε περίπου 170 στρέμματα ιδιόκτητα, ενώ σήμερα έχει φτάσει τα 400.

Αν και είναι δύσκολο να βρεθεί άκρη το τι και πότε κερδίζει από τη δουλειά του ένας αγρότης με τέτοια εκμετάλλευση ο κ. Νίκος είναι ευχαριστημένος από τις φετινές τιμές παρόλο που σε κάποιες καλλιέργειες είχε μειωμένη παραγωγή λόγω καύσωνα.  Για να μειώσει το κόστος προσπαθεί να εφαρμόζει συνδυασμό καλλιεργητικών εργασιών. Για παράδειγμα κατά την σπορά της πατάτας, αφού κάνει την προετοιμασία του εδάφους, ταυτόχρονα με τη σπορά ρίχνει λίπασμα και εντομοκτόνο.

Επίσης προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τη γη του όλο το χρόνο, γεγονός που του δίνει κέρδος αλλά μειώνει και τον κίνδυνο καθώς όταν δεν έχει καλή τιμή μια παραγωγή του θα έχει κάποια άλλη. Πωλεί ο ίδιος την παραγωγή του, όπου είναι δυνατό όπως στα κηπευτικά, στήνοντας ένα δίκτυο ντόπιων πελατών και σε κινήματα χωρίς μεσάζοντες ενώ επιλέγει τη συμβολαιακή γεωργία στις αροτραίες καλλιέργειες.

WHO IS WHO

Ο Νίκος Σπανίδης γεννήθηκε στην Καβάλα, είναι 35 χρονών και ζει στην Ξάνθη. Έχει σπουδάσει γεωπονία στην Αγγλία και έχει κάνει µεταπτυχιακό στην Ολλανδία, αλλά δηλώνει αγρότης. Ξεκίνησε µε 170 στρέµµατα ιδιόκτητα ενώ σήµερα έχει 400 και διαχειρίζεται µια εκµετάλλευση 1200 στρεµµάτων, µε πάνω από 13 καλλιέργειες σχεδόν όλο το χρόνο σε µια περιοχή όπου ο χειµώνας είναι τσουχτερός.

Προσπάθησε να πουλήσει τα κηπευτικά του σε µεγάλες αλυσίδες σουπερ µάρκετ αλλά η µεγάλη καθυστέρηση πληρωµών, πάνω από 4 έως 8 µήνες, τον οδήγησαν στο να πουλά ο ίδιος το µεγαλύτερο µέρος της παραγωγής του. Υποστηρίζει ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση µπορεί να µειωθεί η «ψαλίδας» στις τιµές παραγωγού καταναλωτή.

 

Ηλεκτρονική κτηνοτροφία

Την τεχνολογία με την κτηνοτροφία έχει συνδυάσει ο κ. Ανδρέας Καραφύλλης στην μονάδα που διατηρεί στα Δένδρα Τυρνάβου. Σε ένα κτίριο που πληροί της προϋποθέσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας στεγάζονται 120 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, 40 μοσχίδες και 40 μοσχαράκια και εφαρμόζει σύστημα ηλεκτρονικής γαλακτομέτρησης και ηλεκτρονικής ανίχνευσης οίστρου.

Συγκεκριμένα κάθε αγελάδα φέρει ένα ηλεκτρονικό λουράκι, που αποτελεί την ταυτότητα του ζώου, όταν μπούν στο αρμεκτήριο τις αναγνωρίζει και καταγράφει πόσο γάλα παράγεται από την κάθε αγελάδα σε κάθε άρμεγμα. Κατά τις γόνιμες μέρες οι αγελάδες παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα, γεγονός που αναγνωρίζεται από το ηλεκτρονικό λουράκι και βλέποντας το ημερολόγιο κάθε αγελάδας γίνεται σπερματέγχυση με μεγαλύτερη επιτυχία.

Κηπευτικά σε όλη την Ευρώπη

Την εξωστρέφεια έχει πετύχει ο Α.Σ.Ο.Π. Ελαφονησίου αφού έχει καταφέρει την πώληση των προϊόντων του τόσο στις αγορές της Ευρώπης όσο και σε μεγάλες αλυσίδες σουπερ μαρκετ της εγχώριας αγοράς. Υπεύθυνος πωλήσεων του συνεταιρισμού είναι ο Αρετουλάκης Αντώνης και μαζί με τα υπόλοιπα 19 μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν ντομάτες και αγγούρια σε θερμοκήπια έκτασης 200 στρεμμάτων σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον, πιστοποιημένο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Ο κ. Αρετουλάκης καλλιεργεί 17 στρέμματα ντομάτας και αγγουριού και τονίζει ότι «όταν οι παραγωγοί συνεταιρίζονται έχουν μεγαλύτερη δύναμη, μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές και να διασφαλίσουν τα χρήματα τους σε σχέση με τους μεμονωμένους παραγωγούς. Επιπλέον έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να μπουν σε αγορές του εξωτερικού.

Πηγή: Agronews


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑