Βαλκάνια

Published on January 15th, 2013 | by fileto

0

Ελντοράντο τέλος η Ελλάδα για Αλβανούς

Ένα ποσοστό της τάξεως του 20% των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έκθεση της USAID.

Κοντά στους 180.000 είναι οι Αλβανοί μετανάστες που επέστρεψαν στην γειτονική χώρα, την τελευταία πενταετία, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξεως του 20% όσων βρίσκονταν στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της USAID για τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η έκθεση, υπογραμμίζει πως: «η επιστροφή των μεταναστών είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και παρακολουθείται στενά διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα, μολονότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.».

Ακόμα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις της επιστροφής των Αλβανών μεταναστών στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Ειδικότερα για την υγεία, επισημαίνεται πως η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα καθώς προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.

Πάντως, μέχρι στιγμής από όσους έχουν επιστρέψει μόλις το 5% ζήτησε να ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, κάτι που μεταφράζεται σε ελλειπή γνώση των επαναπατρισμένων για τα δικαιώματά τους, αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης, στο αλβανικό κράτος.

Πηγή:Voria


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑