Βαλκάνια

Published on January 30th, 2013 | by fileto

0

Ο Ερντογάν τα έριξε στον Σαμαρά για τους ιμάμηδες

Στη σφαίρα του παραλογισμού κινείται η Τουρκία και με εκβιαστικό τρόπο επαναφέρει το θέμα των ιεροδιδασκάλων, συνδέοντας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την ανάκληση της τροπολογίας που ψήφισε η ελληνική Βουλή για τον διορισμό 240 ιμάμηδων.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, ενώ με προκλητικό τρόπο δεν δίστασε να προτείνει να επιστρέψει ο νόμος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Πράγματι, στο Κατάρ συναντήθηκαν Σαμαράς – Ερντογάν και συζήτησαν το θέμα, εμμένοντας και οι δύο στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αρίντς, «εμείς εργαζόμαστε για το θέμα αυτό (σ.σ.: για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης) και το προσεγγίζουμε θετικά για την αντιμετώπιση των θρησκευτικών αναγκών των μειονοτήτων και των ομάδων διαφορετικού θρησκεύματος, από πλευράς ελευθερίας θρησκείας και ελευθερίας συνείδησης. Ομως ενώ εμείς λειτουργούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και καταβάλλουμε ειλικρινή προσπάθεια, τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα, πέραν του ότι δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, μας λυπούν πολύ».

Στη συνέχεια και αφού επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Αγκυρας για το θέμα των μουφτήδων, ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφέρεται στο θέμα των ιμάμηδων και το παραλληλίζει με την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη: «Αν διορίζαμε τον Πατριάρχη στην Τουρκία εμείς κι αν επιλέγαμε εμείς αυτούς που ασκούν καθήκοντα εδώ, θα το δεχόσασταν; Οχι. Τότε τι είναι αυτό που κάνετε εσείς; Πριν μεταβεί στο Κατάρ, ο πρωθυπουργός μας θα αναζητήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, στον οποίο θα συστήσει αυτό να μην περάσει αππό τη Βουλή κι αν έχει περάσει, να επιστραφεί από τον Πρόεδρο».

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε, οι ιεροδιδάσκαλοι που θα διορίζονται θα μπορούν, εφόσον αυτό ζητείται, να διδάσκουν το Κοράνι και σε παιδιά μουσουλμάνων που φοιτούν σε δημόσια σχολεία κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Θρησκευτικών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδυναμωθεί ο θερμός των «φροντιστηρίων Κορανίου» (Κουράν κουρσού) που σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται και καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

Espressonews.g


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑