Ειδήσεις

Published on February 11th, 2013 | by fileto

0

Αναβλήθηκε το Πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο

Η αναβολή του πανκαβαλιώτικου συλλαλητηρίου για μετά τις 20 Φεβρουαρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα καλύτερης προετοιμασίας και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, αποφασίστηκε στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε εκ νέου, χθες το απόγευμα, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.
Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από το σύνολο των παριστάμενων ότι, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και η φωνή διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας να είναι δυνατή ώστε να φτάσει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, απαιτείται καλύτερος συντονισμός.
Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αναληφθούν δράσεις από κοινού με τον Δήμο Δράμας, αλλά και το σύνολο των τοπικών φορέων του γειτονικού νομού, αφού υπάρχουν κοινές επιδιώξεις και στόχοι.

Το πρόβλημα με την ΔΕΠΑ

Διοίκηση και σωματείο εργαζομένων, με τη συνδρομή πολιτικών παραγόντων του νομού Καβάλας, επιδόθηκαν την Παρασκευή σε έναν αγώνα δρόμου με σκοπό να αποτρέψουν την πλήρη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στο εργοστάσιο, κάτι που θα σημάνει ουσιαστικά οριστικό «λουκέτο» για τη μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας.

Το τελεσίγραφο που έδωσε η ΔΕΠΑ για την καταβολή οφειλομένων έληξε την Παρασκευή και ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου ΠΕΚΑ για να μην πραγματοποιήσει την απειλή της ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες.

Εδώ κι έναν μήνα, η παροχή αερίου είναι μόλις στο 5% της κανονικής, ώστε να κρατιέται «ζωντανό» το εργοστάσιο, μέσω της μονάδας αποξήρανσης, παρόλο που έχει σταματήσει η παραγωγή αμμωνίας.

«Σε περίπτωση πλήρους διακοπής του αερίου, το εργοστάσιο θα παγώσει και θα απαιτηθεί τεράστιο κόστος για την επανεκκίνησή του. Θα σημάνει ουσιαστικά οριστικό κλείσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γιώργος Τσιμενίδης.

Με παρέμβαση των βουλευτών Καβάλας, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τον κ. Τσιμενίδη είπε πως θα ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να δοθεί παράταση. Ωστόσο, η επικείμενη πώληση της ΔΕΠΑ δεν αφήνει περιθώρια άλλων παρατάσεων, και η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είπε «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το ληξιπρόθεσμο χρέος της ΒΦΛ – ELFE Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά προς τη ΔΕΠΑ ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ και σε 10 εκατομμύρια σύμφωνα με τη ΒΦΛ.

Όπως είπε στο ΡΘ ο κ. Τσιμενίδης στις 4 αύριο το απόγευμα ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υδυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου θα δεχθεί στο γραφείο του εκρποσώπους της ΔΕΠΑ αλλά και της διοίκησης της βιομηχανίας προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Τι συμβαίνει με την επιδότηση εργασίας

Επιπλέον, οι τοπικοί φορείς της Καβάλας θέλουν με το συλαλλητήριο να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση να μην αυξηθεί η επιδότηση του κόστους εργασίας από το 4% στο 12% σε Καβάλα και Δράμα, όπως ισχύει για τις άλλες τρεις περιφερειακές ενότητες (Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας αρνητικά απάντησε το απόγευμα της Τρίτης ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σταϊκούρας στο αίτημα των βουλευτών της Καβάλας και της Δράμας σχετικά με την επέκταση της επιδότησης εργασίας 12% στις δύο περιφερειακές ενότητες. Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για κρατική ενίσχυση που απαγορεύεται από την Ε.Ε. Συμπλήρωσε επίσης ότι τα δημοσιονομικά του κράτους δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή ανάλογη δαπάνη. Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αντιπρότεινε να εξεταστεί η ενίσχυση των καβαλιώτικων και δραμινών επιχειρήσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και δια μέσω του ΕΣΠΑ.

πηγή: Ράδιο Θεσσαλονίκη


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑