Ειδήσεις

Published on February 22nd, 2013 | by fileto

0

Ανοιχτό το ΚΘΒΕ σε παραστάσεις σε Μακεδονία και Θράκη

Από το 2009, που ανέλαβα την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Κ.Θ.Β.Ε. μέχρι σήμερα, ανέβηκαν 56 παραγωγές, εκ των οποίων τα 34 έργα της ελληνικής δραματουργίας, σε 5 χειμερινές σκηνές και 1 θερινή.

Σε πλήρη δραστηριοποίηση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, υπήρξαν οι κεντρικές σκηνές των θεάτρων που διαχειρίζεται το Κ.Θ.Β.Ε., το Χοροθέατρο, η Παιδική του Σκηνή, η Νεανική Σκηνή, το Νέο Υπερώο και η θερινή σκηνή του Θεάτρου Δάσους. Για την προσέγγιση του νεανικού κοινού ιδρύθηκε το μουσικό – θεατρικό σχήμα «ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ», που εμφανίζεται σε μπαρ και μουσικούς χώρους της πόλης.

Επίσης, εγκαινιάστηκε η σκηνή Νέο Υπερώο για την παρουσίαση παραστάσεων χαμηλού κόστους και πειραματικής φυσιογνωμίας.
Η συγκροτημένη οικονομική πολιτική μας, η πειθαρχία στην εφαρμογή του οργανογράμματος αλλά και η στρατηγική του ρεπερτορίου μας έφεραν στην ευχάριστη θέση να έχουμε αύξηση στις εισπράξεις της διαχειριστικής χρήσης 2010-2011 κατά 72%, αύξηση εσόδων κατά 12,4%, ταυτόχρονη μείωση της μισθοδοσίας κατά 18,3%.

Επίσης, το 2012 η αύξηση στις εισπράξεις παρουσίασε άνοδο κατά 88,3%, εν σχέση με το 2009. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τα εισιτήρια των παραστάσεων του Κ.Θ.Β.Ε., παρ’ όλη τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά μέσο όρο 50%, ανά θεατρική περίοδο είναι ως εξής:

Θεατρική περίοδος    Αριθμός Θεατών    Εισπράξεις εισιτηρίων
2009 – 2010    162.055    1.474.115 €
2010 – 2011    201.657    1.874.499,73€
2011 – 2012    365.118    2.792.727,56€
ΣΥΝΟΛΑ 3ετίας    728.830 Θεατές    6.141.342,29€

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ – ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε.. – ΠΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κρατικές επιχορηγήσεις) ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 3.000.000€. (2011 – 2012 ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ 3.126.278,71€)

Με συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό, επιδιώχθηκε η διαρκής και έντονη παρουσία του Κ.Θ.Β.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα, στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην κεντρική Ευρώπη και στην Αθήνα ως εξής:

Επανιδρύθηκε το Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης, ύστερα από 26 χρόνια παύσης της λειτουργίας του. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί τρεις παραγωγές σε 70 πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης και δόθηκαν 66 παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν 12.500 θεατές.

Ταυτόχρονα ενισχύθηκε η διεθνής παρουσία και δραστηριότητα του Κ.Θ.Β.Ε., τόσο στην Ευρώπη όσο και στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων  – Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ως μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, το Κ.Θ.Β.Ε. κατόρθωσε να εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης και δια του προσώπου του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή ανέλαβε την αρμοδιότητα για τις δράσεις της Ε.Θ.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, συμμετείχε ενεργά στα Προγράμματα «Οδυσσέας» και «Υγρά Σύνορα».
Παράλληλα, ήδη από το 2010 ιδρύθηκε η σκηνή «Ανοιχτά Σύνορα» , η οποία φιλοξενεί βαλκανικές παραστάσεις.

Μεγάλη περιοδεία στα Βαλκάνια και τη Ρωσία πραγματοποιήθηκε με την παράσταση «Ντιμπούκ», ενώ προετοιμάζεται Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Διαγωνισμός Βαλκανικού Έργου.  Επίσης, η Γενική Συνέλευση της Ένωσης των θεάτρων της Ευρώπης έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 2012.

Στην Αθήνα, στα θέατρα «Ελληνικός Κόσμος» Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, «Ακροπόλ», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο θέατρο BADMINTON παρουσιάζονται κάθε χρόνο παραστάσεις του Κ.Θ.Β.Ε. για το αθηναϊκό κοινό, ενώ αυτονόητη είναι η παρουσία του Κ.Θ.Β.Ε. στην επικράτεια με τις καλοκαιρινές του περιοδείες.

Ιδρύθηκε το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» με παραστάσεις δωρεάν, στις οποίες οι θεατές αντί αντιτίμου προσφέρουν τρόφιμα διαρκείας για κέντρα και ιδρύματα που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στα μέσα Ιουλίου 2012 ιδρύεται και λειτουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Κ.Θ.Β.Ε. η μόνιμη Θερινή Σκηνή του, στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά σε συνεργασία με τον ομώνυμο Δήμο.

Παράλληλα με το βασικό του ρεπερτόριο το Κ.Θ.Β.Ε. ανέπτυξε μια σειρά δράσεων, επιδεικνύοντας μια εξωστρέφεια και μια σημαντική παρουσία στην πόλη και την καθημερινή ζωή των πολιτών: 

1.    Θέατρο κατ’ οίκων: στα σπίτια ανθρώπων με κινητικά προβλήματα στην πόλη μας, στους όμορους Δήμους, σε όλο τον Νομό Θεσσαλονίκης καθώς και σε ΚΑΠΗ και ανάλογα ιδρύματα.

2.
    Θέατρο στα καφέ της πόλης, με λίστα 300 περίπου καταστημάτων που δέχθηκαν την αιφνιδιαστική επίσκεψη των γνωστών ηρώων του Κώστα Μουρσελά από το «Εκείνος και Εκείνος»

3.
    Χώρος Δράσης: Φεστιβάλ νεανικών ομάδων με παροχές και είσοδο δωρεάν.

4.
    Θα κάνω ό,τι μου καπνίσει. Μια πρωτοποριακή θεατρική δράση με στόχο την διακοπή του καπνίσματος. Παρουσιάζεται πριν από την έναρξη της εκάστοτε προγραμματισμένης παράστασης στους χώρους των θεάτρων του Κ.Θ.Β.Ε., σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

5.
    Συνεργασία με την οργάνωση Make a wish, για την διοργάνωση δράσεων που αφορούν στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

6.
    Δράσεις με την ποδηλατική οργάνωση Bike Respect για τη διευκόλυνση του ποδηλάτου και την απρόσκοπτη πρόσβαση στους ποδηλατόδρομους.

7.
    Συνεργασία με τις ομάδες «Παιδιά εν δράσει» και «Σφήνα» για παρεμβάσεις νεανικού και οικολογικού χαρακτήρα στην πόλη.

8.
    Δωρεάν τμήματα προετοιμασίας υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Δραματικές Σχολές της χώρας, καθώς παρατηρήθηκε λειτουργία παρα- φροντιστηρίων και οικονομικής εκμετάλλευσης των παιδιών και των γονιών τους.
Καλοκαίρι 2010: 10 τμήματα των 15 ατόμων (150 άτομα)
Καλοκαίρι 2011: 10 τμήματα των 15 ατόμων (150 άτομα)
Καλοκαίρι 2012: 10 τμήματα των 15 ατόμων (150 άτομα)

9.
    Συνεργασία του χοροθεάτρου και των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. με δρώμενα στα 5 Μουσεία της πόλης.

10.
     Το Ζ του Βασίλη Βασιλικού: Η ιστορία της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Δρώμενο που πραγματώθηκε στους χώρους και στους χρόνους των ιστορικών περιστατικών το Μάιο του 2012, σε συνεργασία με την οικογένεια Λαμπράκη.

11. 
   Δράση «Φό-ΡΑ» Φόβος – Ρατσισμός Στοπ: Η δράση αυτή πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές απέναντι στον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού και του ρατσισμού που εξαπλώνεται στην χώρα με έντονα κρούσματα και μέσα στο σχολείο. Παρουσιάζεται δωρεάν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε.

Το Κρατικό Θέατρο οργανώνει επίσης, Εκπαιδευτικά Προγράμματα που παρουσιάζονται δωρεάν σε σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα απεξάρτησης.

Σωτήρης Χατζάκης
Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑