Άποψη - Γνώμη

Published on March 17th, 2013 | by fileto

0

Μας βουτάνε τα λεφτά σαν κοινοί πορτοφολάδες

Άκουσον – άκουσον η απόφαση του Γιούρογκρουπ είναι να πάρουν από τους καταθέτες της Κύπρου το 9,99% για να σώσουν την Μεγαλόνησο από την κρίση.

Για αυτό το σοκ που προκάλεσε στην Κύπρο η είδηση για την επιβολή φόρου έως και 10% στις τραπεζικές καταθέσεις στα πλαίσια πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ, αναφέρονται τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ.

Μόλις το άκουσαν οι Κύπριοι έτρεξαν στα ΑΤΜ να σηκώσουν τα λεφτά τους για να σώσουν έστω κι αυτό το 10%.

«Οι καταθέτες έκαναν ουρές στα μηχανήματα με πικρία για την επιβολή του φόρου. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης το χαρακτήρισε «επίπονο» βήμα που ελήφθη για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.

Κι αυτό μία εβδομάδα που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση στην Κύπρο και ακούγαμε από τον νέο της πρόεδρο ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βγει η Κύπρος από την κρίση.

Να φανταστεί κανείς ότι παρά του γεγονότος ότι το χρέος της Κύπρου ήταν διαχειρίσιμο οι μεγάλοι της Ευρώπης δεν βρήκαν άλλη λύση πέραν αυτής.

Η Κύπρος είναι μια από τις πιο μικρές οικονομίες της ευρωζώνης, παρ΄ όλα αυτά θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για άλλες επιβαρυμένες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία» αναφέρει το BBC.

«Σε κατάσταση σοκ ο λαός της Κύπρου» γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σημειώνοντας:

«Πολλοί Κύπριοι έπαθαν σοκ, το Σάββατο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την ΕΕ για το πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ που συμπεριλαμβάνει την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων».

«Όσοι έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες θα πληγούν από την φορολόγηση των καταθέσεών τους, ως μέρος της συμφωνίας ύψους 10 δισ. ευρώ για την διάσωση της Κύπρου από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην 5ετή κρίση της ευρωζώνης, που όσοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζες της ευρωζώνης χάνουν χρήματα» γράφει η Wall Street Journal.

Κι όλοι σκέφθηκαν «λες να είναι και η σειρά της Ελλάδας και εκτός από το κουρεμένο χαράτσι, να βάλουν χέρι και στις τσέπες μας σαν κοινοί …πορτοφολάδες;»

Και ήρθε η διαβεβαίωση. «Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και ότι δεν επιβαρύνεται η διαχείριση του ελληνικού χρέους», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών με στόχο να υπάρξει, αν είναι δυνατόν, συμφωνία μέχρι την Τρίτη.

Ποιός τους πιστεύει αλήθεια;

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες στα ανούσια δείπνα των συνόδων, στα πολύωρα Γιούρογκρουπ, στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, είναι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι χωρίς καμία σκέψη για το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης.

Υπό την εποπτεία πάντα της κ. Μέρκελ, η οποία εκδικείται προφανώς τα όσα έζησε νεαρή στον λεγόμενο υπαρκτό σοσιαλισμό, και έθεσε  ως όραμα να επαναφέρει τον μεταποικισμό ως βασική συνταγή του καπιταλισμού. Σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει.

Η φόρμουλα της «διάσωσης» των κρατών, περνά μέσα από τη λιτότητα, τη συρρίκνωση της εθνικής κυριαρχίας και της κοινωνικής συνοχής. Δεν εξετάζονται ιδιαιτερότητες, ούτε υπάρχει και πολύ έγνοια για τις δυνατότητες ανάκαμψης. Ενδεχομένως κάποιους να εξυπηρετεί το σενάριο της χρεοκοπίας ή της παρατεταμένης κρίσης.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα, την οποία βιώνουμε την τελευταία περίοδο. Τη βιώνουν, προφανώς, περισσότερο εκείνοι που διαπραγματεύονται με την Τρόικα και συζητούν με τους εταίρους μας.

Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί η νέα κατάσταση πραγμάτων με ρεαλισμό και προοπτική.

Αν είναι να παραδοθούμε άνευ όρων στους εταίρους μας και σε όσους μέσα σε σκοτεινά γραφεία στήνουν σενάρια τα οποία έχουν επίπτωση τους πολίτες των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου, τότε καλύτερα να πάμε να πνιγούμε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑