Ειδήσεις

Published on March 24th, 2013 | by fileto

0

Βυζαντινό παρασκήνιο στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Αλεξανδρούπολη

Εντονο παρασκήνιο στο συνέδριο της ΓΣΕΕ που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, μέχρι και σήμερα.

Το σκηνικό το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνδικαλισμό και τις παρατάξεις, είχε διαμορφωθεί από την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη, όπου πραγματοποιείται το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, με διεργασίες οι οποίες θα κορυφωθούν σημερα  Κυριακή 24 Μαρτίου, με τις αρχαιρεσίες για τη νέα 45μελή διοίκηση της Συνομοσπονδίας.
Οι 430 σύνεδροι που εξελέγησαν από 130 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) βρίσκονται στο στόχαστρο των πέντε παρατάξεων που θα πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών του συνεδρίου έγινε σαφές ότι η οικονομική κρίση και η σκληρή λιτότητα έχουν φέρει σε δεινή θέση τις δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΚΕ (ΠαΣοΚ) και τη ΔΑΚΕ (ΝΔ).
Η παράταξη του ΠαΣοΚ, με επικεφαλής και πάλι τον Γ. Παναγόπουλο, φαίνεται να διατηρεί την πρώτη θέση αλλά να χάνει ως  και τέσσερις έδρες στη νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.  Εξαιτίας αφενός του χωριστού ψηφοδελτίου «ΕΜΕΙΣ» (Φωτόπουλος, Σαλουφάκου κτλ.) και αφετέρου της μείωσης των συνέδρων που προέρχονται κυρίως από τον χώρο της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠαΣοΚ.
Στο προηγούμενο συνέδριο η ΠΑΣΚΕ ανέδειξε 22 συμβούλους στην 45μελή διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ΔΑΚΕ 11, η  ΕΣΑΚ 9 και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 3 συμβούλους.
Σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις η ΠΑΣΚΕ θα εκλέξει 17 ως 18 έδρες, η ΔΑΚΕ 10, η ΕΣΑΚ 9 έδρες, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 4 ή 5 έδρες και το «ψηφοδέλτιο Φωτόπουλου» 3 έδρες.
Η ΔΑΚΕ προχωρεί στο συνέδριο με ενιαίο ψηφοδέλτιο, παρ’ ότι εσωτερικά παραμένει «διασπασμένη σε τρεις ομάδες»: την ομάδα Κιουτσούκη, τους συνδικαλιστές που ελέγχονται από τον γραμματέα Συνδικαλιστικού της ΝΔ Φίλιππο Ταυρή και τους «προσκείμενους» στον πρώην πρόεδρο της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη.
πηγη: το Βήμα


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑