Κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, στη Θεσσαλονίκη, αγόραζε ωάρια από γυναίκες που κατάγονται από ανατολικές χώρες και τα πωλούσε σε Ελληνίδες.

Πιο συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα προσέγγιζαν γυναίκες και τους έδιναν 1.000 ευρώ, με αντάλλαγμα να πάρουν σκευάσματα εισαγόμενα από την Τουρκία και στη συνέχεια να δώσουν ωάρια, τα οποία χρησιμοποιούσαν για εξωσωματικές γονιμοποιήσεις άλλων γυναικών.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο κέντρο σχετίζεται με την εγκληματική οργάνωση που θησαύριζε πουλώντας φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης εισαγόμενα από την Τουρκία, χωρίς έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στο κύκλωμα φέρονται ως εμπλεκόμενες φαρμακευτικές, ιατροί από Κέντρο Εξωσωματικής και ένα πρόσωπο-κλειδί από την Κομοτηνή και ο τζίρος τους, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φαίνεται να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 12 Οκτωβρίου, έχουν διοχετευθεί στην αγορά πάνω από 1.00 μη εγκεκριμένα σκευάσματα, ενώ σε αποθήκη στην Αθήνα, βρέθηκαν αντικαρκινικά φάρμακα αξίας 136.000 ευρώ.

Μάχρι αυτήν την ώρα έχουν συλληφθεί 11 άτομα, από την έρευνα προκύπτει ότι εμπλέκονται δύο ακόμη, ενώ από την αστυνομία εκτιμάται ότι εμπλέκονται τουλάχιστον 10 επιπλέον άτομα, για τα οποία, ωστσόσο, δεν έχουν ακόμη προκύψει στοιχεία.

Τους εμπλεκόμενους βαραίνουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε συνδυασμό με την εμπορία ανθρώπων (οργάνων), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ασφάλεια των φαρμάκων που διακινούσε το κύκλωμα θα διαπιστωθεί από την ανάλυση που γίνεται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

πηγη: Αυγή