Άποψη - Γνώμη

Published on June 9th, 2013 | by fileto

0

Αλλάζουν Καλλικράτης και παλιές νοοτροπίες

Σε αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, κατάργηση των αιρετών αντιδημάρχων και ένα μικτό σύστημα που μοιάζει στο γερμανικό, έρχεται μεταρρύθμιση στα δημοτικά πράγματα.

Με το νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές τέλη Μαΐου του 2014 ή το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου θα έρθουν τα πάνω κάτω στην ΤΑ και παράλληλα θα γίνουν ενοποιήσεις κι άλλων δήμων που τους ξέφυγαν από τον Καλλικράτη.

Έτσι λοιπόν σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη Καθημερινή όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σ’ ένα ψηφοδέλτιο ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημοτικούς συμβούλους. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει το 42% για εκλογή από τον πρώτο γύρο για τους δημάρχους.
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που θα επιφέρει ενδεχόμενος νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές είναι:

Α. Για τους δημάρχους
1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημάρχους από το οποίο θα εκλέγεται ο δήμαρχος.
2. Δήμαρχος θα εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος εφ΄ όσον θα έχει συγκεντρώσει ο ίδιος προσωπικά ποσοστό 50% και πάνω.
3. Το ποσοστό εκλογής του δημάρχου από τον α΄ γύρο ενδέχεται να κατέβει στο 42% καθώς υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο για αναλογικότητα της εκλογής αντίστοιχης με εκείνης των δημοτικών συμβούλων.
4. Εάν δεν εκλεγεί δήμαρχος από τον α΄ γύρο, τότε θα αναμετρηθούν σε β΄ γύρο οι πρώτος και ο δεύτερος σε σταυρούς υποψήφιοι.
5. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι εκλέγονται ως δημοτικοί σύμβουλοι εφ΄ όσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον ποσοστό 3% ή 5%.

Β. Για τους δημοτικούς συμβούλους
1. Ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς να διακρίνονται σε δημοτικές παρατάξεις.
2. Οι υποψήφιοι θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.
3. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφ΄ όσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.
4. Δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι ανεξάρτητα από το ποιον υποψήφιο δήμαρχο έχουν στηρίξει.
5. Καταργείται η έννοια της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο ρόλος του δημάρχου
1. Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του δημάρχου προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που έχει απέναντί του ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο.
2. Ενοποιούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε μια επιτροπή που θα συνεδριάζει υπό τον δήμαρχο.
3. Αλλάζουν ο Καλλικράτης και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.

 

Όλα αυτά δεν είναι ένα φρέσκο πράγμα που έρχεται ξαφνικά και εν αιθρία.

Το συζητούν εδώ και πολύ καιρό μια και Γερμανοί εμπειρογνώμονες ασχολούνται με το θέμα της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑