Άποψη - Γνώμη

Published on July 7th, 2013 | by fileto

0

Η τιμωρία των αφελών Ελλήνων

Κάτι ήξερε ο Πάγκαλος και έλεγε εκείνο το αμίμητο «Μαζί τα φάγαμε». Το έκανε σημαία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ξεκίνησε ένα φοροσαφάρι το οποίο δεν έχει τέλος.

Μάλιστα από δω και στο εξής όποιος αφελής Έλληνας έλαχε να έχει ακίνητο, αλοίμονό του.

Από σήμερα και μέχρι τα μέσα του 2014, οι αφελείς και φαταούλες Έλληνες θα πρέπει να καταβάλουν τόσους φόρους για την ακίνητη περιουσία και το εισόδημα, όσους δεν θα τολμούσαν ποτέ να φανταστούν, ενώ από το νέο έτος θα έρθουν αντιμέτωποι με φορολογικές εκπλήξεις, φυσικά δυσάρεστες.

Από αυτόν το μήνα θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της φιλτάτης Εφορίας με τον φόρο για το εισόδημα του 2012, ενώ θα «τρέχουν» οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το χαράτσι του 2013 και τον ΦΑΠ τριών ετών (2011, 2012, 2013).

Παράλληλα, ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος προοιωνίζεται ανατροπές για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις εντός του 2014, με αιχμή την αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και της προκαταβολής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιβολή τεκμαρτού φόρου, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και εκπτώσεων δαπανών για επιχειρήσεις και τη διεύρυνση του «πόθεν έσχες».

Αντίθετα, «φορολογικές ανάσες» θα πάρουν όσοι ενοικιάζουν ακίνητα, λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή.

Ο Γιώργος Μαυραγάνης σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, τα γνωστά συνεταιράκια της κυβέρνησης, δέχθηκε να προχωρήσει σε επτά τουλάχιστον τροποποιήσεις του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα οι αλλαγές στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, είναι:

Διατήρηση της έκπτωσης 1,5% κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και στις συντάξεις. Επίσης διατηρείται η έκπτωση 1,5% κατά την εφάπαξ καταβολή του φόρου.

Έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των μελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιρειών.

Οι φοιτητές θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων.

Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

Διατηρείται η προκαταβολή για τις μικρομεσαίες εταιρείες στο 55% αντί του 80% που προέβλεπε το σχέδιο.

Η διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το εισόδημα και θα φορολογείται ανάλογα με την πηγή εισοδήματος.

Δηλαδή, όσοι αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και το τεκμαρτό εισόδημά τους είναι υψηλότερο του συνολικού εισοδήματος, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

Ρυθμίζεται το θέμα της τήρησης των βιβλίων από τους αγρότες. Το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να αφορά το μικρό αγροτικό εισόδημα.

Και δεν έχει τέλος εδώ το πανηγύρι.

Όσο για το κράτος όταν χρωστάει στους πολίτες, εκεί να δείτε πως εφαρμόζεται η ρήση Πάγκαλου.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη καθορίζεται το νέο σύστημα επιστροφών φόρων στους φορολογούμενους που θα λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Με βάση τις νέες οδηγίες οι φορολογούμενοι χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

– Α΄ κατηγορία: Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και εκκαθαρίζονται άμεσα.

– Β΄ κατηγορία: Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη Γ.Γ.Π.Σ., απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών. Οι εν λόγω δηλώσεις δεν εκκαθαρίζονται άμεσα.

Για τους δικαιούχους που είναι φορολογικά ενήμεροι (Α’ κατηγορία) η ΓΓΠΣ εκδίδει και αποστέλλει στους δικαιούχους, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.

Στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι δεν είναι φορολογικά ενήμεροι η ΓΓΠΣ εκδίδει εκκαθαριστικά με ενημέρωση, ότι η επιστροφή θα διενεργηθεί από τη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση αυτή δεν θα απαιτείται η προσκόμιση στη Δ.Ο.Υ. των σχετικών με τη δήλωση δικαιολογητικών.

Για δηλώσεις για τις οποίες, μετά τη διασταύρωση των δηλωθέντων ποσών με τα τηρούμενα ηλεκτρονικά αρχεία στη Γ.Γ.Π.Σ., απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών, αυτές δεν θα εκκαθαρίζονται άμεσα. Η Γ.Γ.Π.Σ. θα ενημερώνει τους υπόχρεους ότι προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής τους πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν με συστημένη επιστολή εκτύπωση της υποβληθείσας δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών.

Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τη Δ.Ο.Υ., και εφόσον αυτά είναι ορθά, η Δ.Ο.Υ. θα ενημερώνει άμεσα τη Γ.Γ.Π.Σ. προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης. Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό και οι φορολογούμενοι είναι φορολογικά ενήμεροι θα εκδίδεται και αποστέλλεται στους δικαιούχους, μαζί με το εκκαθαριστικό σημείωμα, ενσωματωμένη ειδοποίηση επιστροφής φόρου εισοδήματος.

Ε ρε γλέντια! Μύλος δηλαδή!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑