Άποψη - Γνώμη

Published on August 21st, 2013 | by fileto

0

Μαγειρεύουν συντάξεις 360 ευρώ και δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη*

Τα μηνύματα έχουν από καιρό αποστολέα, οικονομολόγους του εξωτερικού που ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τα χοντρά γράμματα και παραλήπτες τους Έλληνες που ζουν στην ενημέρωση της προπαγάνδας που τους σερβίρει το γνωστό κλαμπ της Τρόικας και της κυβέρνησης.

Το ασφαλιστικό στην Ελλάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ενώ όλα έδειχναν ότι το πρόβλημα θα έσκαγε περί το 2025, τελικά το φάντασμα της περικοπής συντάξεων έρχεται ακόμη πιο ζωντανό και φτάνει στον ορατό ορίζοντα περί το 2015.

Είναι γνωστό ότι τα τρία μεγαλύτερα ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), δείχνουν έλλειμμα ύψους 2 δισ. ευρώ και μόλις προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλασματικό “πρωτογενές πλεόνασμα” περίπου 2,6 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς της κανένα εκ των ασφαλιστικών Ταμείων, ούτε τα ελλείμματα των ΟΤΑ.

Βάσει των εκτιμήσεων, που ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν προς το χειρότερο, κάπου κοντά στον Οκτώβριο, δείχνουν για το 2014, έλλειμμα στο ΙΚΑ της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Η μείωση των μισθών, η αύξηση της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και η έλλειψη ρευστότητας που περιορίζει κατά πολύ τους οφειλέτες που μπορούν τελικά, να ρυθμίσουν ταυτόχρονα τόσο τα χρέη του 2013 όσο και των προηγούμενων ετών, έστω και χωρίς φορολογική ενημερότητα (βάσει τροπολογίας που κατέθεσε τον Δεκαπενταύγουστο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης), εντείνει την ανησυχία.

Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), η ψαλίδα του ελλείμματος ανοίγει επικίνδυνα το 2014. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το 2013, το πράγμα παλεύεται, η κρατική χρηματοδότηση άγγιξε το 1,45 δισ. ευρώ.

Για το 2014, Τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει το πολύ να δώσουν από την κρατική χρηματοδότηση 850 εκατ. ευρώ, ενώ δραματική αναμένεται η υστέρηση στα έσοδα του ταμείου, αφού έμποροι και βιοτέχνες εκτιμούν ότι τα λουκέτα στο εμπόριο θα κυριαρχήσουν και τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό, της τάξης των 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει τον επόμενο χρόνο και ο ΟΓΑ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον επιλεγεί τελικά η λύση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, το έλλειμμα να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτό το κεφάλαιο δεν θα τολμήσει να το αγγίξει κανείς.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλούστατα ότι το κράτος για να εμφανίσει πλεόνασμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πληρώνονται συντάξεις ή ότι θα χρηματοδοτούνται οι δήμοι.

Ποιοί θα χρηματοδοτούν τους δήμους; Εμείς οι ίδιοι με βαριά δημοτικά τέλη τα οποία οι δήμοι ήδη αναγκάζονται να επιβάλλουν.

Όσο για τις συντάξεις για όσους δεν θυμούνται από το 2010 ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος και νυν αρχηγός κίνησης, πέρασε τον περιβόητο «Νόμο Λοβέρδου»  3863/10.

Πολλοί συνταξιούχοι αναρωτιώνται τα τελευταία δύο χρόνια, γιατί ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης που δικαιούνται και λαμβάνουν, στο τέλος της άθροισης των ποσών, αναφέρεται η φράση “κατώτατη εγγυημένη σύνταξη 360 ευρώ”.

Στα 360 ευρώ θα είναι το εγγυημένο όριο, αφού από το 2015 το κράτος αποσύρεται από την υποχρέωσή του της επιδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία εν τω μεταξύ έχει κατακρεουργήσει με τα δομημένα ομόλογα, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση των διαχειριστών του, την ανεργία των μνημονιακών χρόνων που αυξάνεται απειλώντας να τα τινάξει όλα στον αέρα.  

Με απλά ελληνικά το κράτος, με το «νόμο Λοβέρδου», σταματά να επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία από 1ης Ιανουαρίου 2015, με την επιχορήγηση να περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο για το περιεχόμενο της βασικής σύνταξης (360 ευρώ), ανοίγοντας έτσι το δρόμο περικοπής στο μισό, από τα σημερινά ισχύοντα, σε συντάξεις και παροχές.

Όσο για τα δημοτικά τέλη η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επιβολής «κεφαλικού φόρου» για τα μη επεξεργασμένα οικιακά απορρίμματα που μέσω των Δήμων οδηγούνται στους ΧΥΤΑ. Επικαλείται γι’ αυτό κοινοτικές οδηγίες και ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το «σατανικό» σχέδιο της από το 2014.

Μέσω των Δήμων που καταρρέουν ελλείψει κρατικής χρηματοδότησης (αφού τους επέβαλαν ένα σωρό νέες αρμοδιότητες και τους αφήνουν χωρίς προσωπικό με χιλιάδες απολύσεις). θα ζητήσουν, σε πρώτη φάση το διπλασιασμό των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες για την υγειονομική ταφή των μη επεξεργαζόμενων οικιακών απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα κοστολογείται 35 ευρώ ο τόνος των απορριμμάτων και κάθε χρόνο θα επιβάλλεται επιπλέον κόστος 5 ευρώ έως ότου φθάσει τα 60 ευρώ ο τόνος.

Όλη αυτή την επιβάρυνση θα την επωμισθεί ο ελληνικός λαός, ακόμη και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και εν είδει κεφαλικού φόρου. Θα επρόκειτο για έναν ακόμη εκβιασμό. Ή πληρώνετε αυξημένα δημοτικά τέλη ή σας κόβουμε το ρεύμα.

Το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας με συμμετοχή σε όλα τα “μεγάλα” ΜΜΕ έχει αναλάβει εργολαβία την διαχείριση των σκουπιδιών, υποθέτουμε ότι είναι συμπτωματικό.

Αυτό όμως είναι η αφορμή όχι η αιτία. Η αιτία είναι η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων. Το κράτος δεν θα συμμετέχει στο “μπάχαλο” που το ίδιο δημιούργησε, και το αφήνει σε εμάς, με μισθούς των 400 ευρώ.

Έτσι θα δημιουργούνται τα πλεονάσματα το κράτος θα αποσυρθεί από όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες και εμείς θα γίνουμε οι χρηματοδότες του κράτους και των παροχών μας.

Κι όλα αυτά γιατί τελικά …λεφτά δεν υπάρχουν.

*σύμφωνα με ανάλυση από το τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑