Ειδήσεις

Published on August 26th, 2013 | by fileto

0

Ευθύνες Σαχινίδη για δάνεια σε Γεωργίου Α.Ε. Ξάνθης και ΩΡΙΩΝ ΑΤΕΒΕ Κομοτηνής;

Η υπογραφή του Φίλιππου Σαχινίδη σε αποφάσεις παροχής εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να χορηγηθούν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε δύο εταιρείες, οδήγησε τους οικονομικούς εισαγγελείς να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του υπουργού Οικονομικών για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2012.

Ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης, ο οποίος από το 2009 διατελούσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε όλες τις κυβερνήσεις, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού στις 21 Μαρτίου 2012, όταν παραιτήθηκε ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση ώς τις 17 Μαΐου του ίδιου έτους, όταν ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου.

Σύμφωνα με το έγγραφο των εισαγγελικών λειτουργών προς τον Αρειο Πάγο, ο οποίος αναμένεται να διαβιβάσει τις επόμενες μέρες τη δικογραφία στη Βουλή, «από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση προέκυψαν, κατά τη γνώμη μας, στοιχεία περί ενδεχόμενης ευθύνης των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών».

Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων, υπέγραψαν τις υπό διερεύνηση αποφάσεις (στις 4/5/2012 για την εταιρεία «Αφοί Γεωργίου Α.Ε.» και στις 20/4/2012 για την εταιρεία «ΩΡΙΩΝ ΑΤΕΒΕ»). Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται να «υποκαταστάθηκε άμεσα το ελληνικό Δημόσιο στο σύνολο των δικαιωμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, για τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και έγινε αποδεκτό το σχέδιο αναδιοργάνωσης-εξυγίανσης που προτάθηκε από τις εταιρείες».

 

Η κατασκευαστική «Αφοί Γεωργίου Α.Ε.» με έδρα την Ξάνθη και νόμιμο εκπρόσωπο των Γ. Γεωργίου, αλλά και η επίσης κατασκευαστική «ΩΡΙΩΝ ΑΤΕΒΕ» με έδρα την Κομοτηνή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Π. Βαφειάδη, κατά πληροφορίες, εμφανίζονται να έλαβαν δάνεια με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ η πρώτη και 4,5 εκατ. ευρώ η δεύτερη.

Αντίστοιχα, η υπουργική απόφαση για την «ΩΡΙΩΝ ΑΤΕΒΕ» φαίνεται πως οδήγησε το Δημόσιο να αποδεχθεί την πρότασή της για κατάθεση συμφωνίας πιστωτών, δίχως -όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα- να έχει κριθεί από το αρμόδιο συμβούλιο η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Εγκυρες πηγές υποστηρίζουν πως η ζημία που εμφανίζεται να υπάρχει σε βάρος του Δημοσίου συνολικά ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι συμφωνίες πιστωτών αναφέρουν πως οι απαιτήσεις του Δημοσίου ανέρχονται και για τις δύο υποθέσεις στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τελευταίο θα κληθεί να καταβάλει το σύνολο της εγγύησης χωρίς περιορισμό. Ουσιαστικά, το Δημόσιο εμφανίζεται να επιβαρύνεται με δημοσιονομικό κόστος, τόσο λόγω της κατάπτωσης των εγγυήσεων όσο και λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων.

ΠΗΓΗ: ΕΝΕΤ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑