Βαλκάνια

Published on August 27th, 2013 | by fileto

0

Ρύπανση από τη Βουλγαρία μέσω του ποταμού Νέστου

Σημαντικά ρυπαντικά φορτία, κυρίως από τη Βουλγαρία αλλά και από τη χώρα μας, εισέρχονται στον ποταμό Νέστο, απειλώντας το οικοσύστημα και δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα του ποταμού.

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή νομού Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος ζητούσε απαντήσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το αν υφίστανται σχετικές μελέτες για τη ρύπανση και τη μόλυνση του Νέστου και αν, σε επίπεδο διακρατικής συνεργασίας, υπάρχει κοινό πλαίσιο δράσης με τη Βουλγαρία.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, είχε δηλώσει πως “εκτιμάται ότι οι υπερβάσεις στα όρια οφείλονται σε σημαντικό βαθμό, στα εισαγόμενα φορτία από τη Βουλγαρία” αλλά, “αν και έχουν ζητηθεί από τη βουλγαρική πλευρά, στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, πληροφορίες για τις ρυπογόνες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις διασυνοριακές λεκάνες απορροής, δεν έχουν ακόμα αποσταλεί σχετικά στοιχεία”.

Το πρόβλημα βέβαια έχει ανακύψει και άλλες χρονιές στην περιοχή, όμως ειδικά φέτος, οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθιστούν ανέφικτο τον καθαρισμό του ποταμού. Από την πλευρά του, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τη Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενημερώνοντας για το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται στον ποταμό Νέστο από τη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο τμήμα του Νέστου, μάλιστα, βρίσκεται στη ζώνη Γ4 “Περιοχή ειδικής διαχείρισης ποταμού Νέστου” του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης.

Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης περιλαμβάνει το κεντρικό και δυτικό τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Ελληνικής Ροδόπης, αποτελώντας φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η οροσειρά της Ροδόπης μοιράζεται μεταξύ των δύο χωρών καταλαμβάνοντας συνολικά περίπου 19.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 82% της συνολικής έκτασης της Ροδόπης ανήκει στη Βουλγαρία και το 18% βρίσκεται στην Ελλάδα.

Το Πάρκο καταλαμβάνει έκταση 1.731.150 στρέμματα, με βόρεια όρια τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου Δράμας έως την περιοχή του Δημαρίου Ξάνθης και νότια όρια τις βορειανατολικές πλαγιές του Φαλακρού όρους και τον ποταμό Νέστο.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑