Ειδήσεις

Published on October 17th, 2013 | by fileto

0

Η ευλογιά στα κοπάδια του Έβρου προβληματίζει

Οικονομική ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους του Έβρου προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του υποχρεωτικού εγκλεισμού των ζώων τους αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης. Τα ζώα απαγορεύεται να κάνουν χρήση των βοσκοτόπων της περιοχής λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων ευλογιάς.


Με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, με σκοπό τη στήριξη κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή αιγοπροβάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί που έχουν υποβάλει δήλωση εκμετάλλευσης – ενιαία αίτηση ενίσχυσης και διατηρούν τουλάχιστον 20 αιγοπρόβατα, πλην εκείνων των οποίων τα πρόβατα σφαγιάσθηκαν. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά εγκλεισμένο ζώο.
Η συγκεκριμένη ενίσχυση έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που ήδη έχει λάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου, όπως είναι:
− η καθολική θανάτωση των μολυσμένων κοπαδιών, υγειονομική ταφή των θανατοθέντων ζώων και αποζημίωση των κτηνοτρόφων (από 50 ευρώ έως 250 ευρώ ανά ζώο),
− η υποχρέωση απολύμανσης των μολυσμένων εγκαταστάσεων και η απαγόρευση επαναχρησιμοποίησής τους για τουλάχιστον 21 ημέρες,
− η δημιουργία ζώνης προστασίας σε ακτίνα 3 χιλιόμετρα από τις μολυσμένες εκτροφές,
− η δημιουργία δεύτερης ζώνης επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιόμετρα από τις μολυσμένες εκτροφές,
− η απαγόρευση εξόδου από την περιφέρεια Έβρου ζώντων ζώων τα οποία θα μπορούσαν να μεταδώσουν το νόσημα,
− η λήψη συμπληρωματικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως είναι η απαγόρευση της μετακίνησης ζώων για σφαγή, η απαγόρευση ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων για την παραλαβή του γάλακτος.
«Σε μία περίοδο η οποία αδιαμφισβήτητα μπορεί να χαρακτηριστεί περίοδος ειδικών δυσχερειών για την περιοχή του Έβρου, μετά την εμφάνιση των κρουσμάτων ευλογιάς που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αξιοποιούμε το μέτρο της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την υποστήριξη της κτηνοτροφίας στην ακριτική Περιφέρεια του Έβρου» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.
Όπως επεσήμανε, με την απόφαση αυτή το Υπουργείο «έρχεται να αντισταθμίσει τις απώλειες εισοδήματος των κτηνοτρόφων της συγκεκριμένης Περιφέρειας, που θα αναγκαστούν για λόγους πρόληψης επέκτασης της νόσου να κλείσουν τα ζώα τους στους στάβλους και θα αδυνατούν να κάνουν χρήση των βοσκοτόπων της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αυξημένα έξοδα ζωοτροφών για τα ενσταβλισμένα ζώα».

 ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ:

Συνεργεία κτηνιάτρων συνεχίζουν την επιζωοτική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της επιζωοτίας.

 

Την ίδια ώρα και λόγω των υφιστάμενων εδώ και δυο μήνες περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν τον εγκλεισμό των κοπαδιών στις εκτροφές τους,οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση, καθώς είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν από τώρα τις αποθηκευμένες τροφές που προοριζόταν για την χειμερινή σίτιση των αιγοπροβάτων τους.

 

Στο μεταξύ, με αφορμή τα κρούσματα της ευλογίας και τις θανατώσεις ζώων, σήμερα το απόγευμα στην Ορεστιάδα θα γίνει σύσκεψη με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Σταύρου Βαβία, του Διευθυντή Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρου Ντουντουνάκη, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και κτηνιάτρων από τη Βουλγαρία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑