Άποψη - Γνώμη

Published on January 1st, 2014 | by fileto

0

Το μεγάλο παζάρι άνοιξε

Τα γεγονότα στην Τουρκία δεν είναι τυχαία. Τα σκάνδαλα που συνεχίζουν να προβάλονται στα κανάλια που σιγοντάρουν το έργο της Τρόικας στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο γεγονός. Τα στρατόπεδα που ζωντανεύουν στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας δεν είναι τυχαία επιλογή.

Τα Βαλκάνια άνοιξαν το μεγάλο παζάρι τους και το παιχνίδι παίζεται σε όλο το μήκος και πλάτος της γεωγραφικής αυτής χύτρας για άλλη μια φορά.

Ξέρετε ότι ο τραχανάς είναι κοινό σημείο αυτών των λαών και για άλλη μια φορά η χύτρα μπήκε στη φωτιά, κοχλάζει και αναμένονται εξελίξεις.

Ποιοι είναι πίσω από το ξέσκισμα της κυβέρνησης Ερντογάν; Αυτό κανείς δεν σας το πει με σιγουριά και μόνο σενάρια συνομοσιολογίας διακινούνται. Ποιοι φοβούνται την παντοδυναμία του Ταγίπ; Αν εξετάσει κανείς το πρόσφατο παρελθόν θα διαπιστώσει ότι είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα με τα γεγονότα που πάγωσαν τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά και τα ενδεχόμενα που μένουν ανοιχτά για τους δυτικούς και έχουν ονοματεπώνυμο το Κουρδικό και το Συριακό πρόβλημα.

Βέβαια το άνοιγμα του Ιράν δεν αφήνει περιθώρια για τυχαίες σκέψεις ότι η περιοχή πρέπει να μπει σε άλλη τροχιά και πιθανόν ως αποτέλεσμα να είναι και αλλαγή συνόρων για να διευθετηθούν ορισμένα ζητήματα στην περιοχή μετά την τιμωρία του Σαντάμ, την πολιτική αλλαγή στο Ιράν και φυσικά την αποπομπή της Ρωσίας από θέσεις επιρροής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, την Μεσόγειο και την Ευρασία.

Αυτή τη στιγμή στο στόχο είναι ο Ερνογάν και όσοι νομίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην γείτονα Τουρκία είναι γελασμένος.

Στόχος των Δυτικών είναι μέσω των εξελίξεων η τουρκική οικονομία. Το χρηματιστήριο καταρρέει, η λίρα χάνει αξία και ένας Ερντογάν να έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπα με τη δικαιοσύνη, την αστυνομία, την κοινωνία και κυρίως με τι ίδιο το κόμμα του.

Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν τις εξελίξεις και είναι απλοί θεατές. Τα σκάνδαλα τραντάζουν τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος σήκωσε πολύ ψηλά το κεφάλι του και πασχίζει μέσα από ομιλίες στους οπαδούς του να δείξει ότι ελέγχει το παιχνίδι, Μάταια όμως μια και ως φαίνεται το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι όλα ξεκίνησαν στην Τουρκία μόλις αποπληρώθηκε η τελευταία δόση του προς το ΔΝΤ και η οικονομία της θα είναι η 17η του πλανήτη το 2013 και η 12η το 2028, όπως προβλέπει πρόσφατη έρευνα του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR). Αλλά επειδή κουμάντο κάνουν τα ευαγή ιδρύματα των αναλύσεων οι Βρετανοί επισημαίνουν  ότι «η προοπτική για την Τουρκία εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα και οι συνεχιζόμενες ταραχές σαν και αυτές του 2013 μπορεί να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και ως εκ τούτου την ανάπτυξη». Μάλιστα!

Στην Ρωσία και πάλι η τρομοκρατία χτυπά και το φάντασμά της πλανιέται σε μια αυτοκρατορία η οποία ακόμη παίζει παιχνίδια με το αέριο και τους αγωγούς βάζοντας πάγο στα ευρωπαϊκά όνειρα της Ουκρανίας και βλέποντας με στραβό μάτι το Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός νότος χειμάζει αμερικανικά θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως Fidelity και Amundi, και άλλοι κολοσσοί ψάχνουν τα ομόλογα των χρεοκοπημένων χωρών της Ευρώπης να τα αγοράσουν όσο-όσο, εφόσον με κέρδη της τάξης του 50% τα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα κλείνουν το έτος με μια από τις καλύτερες επιδόσεις στις διεθνείς αγορές και παραμένουν έτσι, μαζί με τις υπόλοιπες διάρκειες, στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών επενδυτών όπως βέβαια και τα μεγαλύτερης εμπορευσιμότητας ισπανικά, ιταλικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά κρατικά χρεόγραφα.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν περιέλθει στο 2,96% αυξημένες δηλαδή κατά 121 μονάδες βάσης ή 1,21 ποσοστιαία μονάδα. Η συγκλίνουσα εκτίμηση στην αγορά σύμφωνα με το Bloomberg μιλά για περεταίρω άνοδο στο 3,38% το 2014.

Αγοράζουν το χρέος μας και μαζί και την εθνική μας κυριαρχία.

Πάμε και στα εθνικά μας θέματα.

Σύμφωνα με στρατιωτικά σάιτ, οι Έλληνες στρατιώτες επιστρέφουν στη φύλαξη των συνόρων με την Αλβανία, αναφέρει δημοσίευμα των Τιράνων. Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, από την 1η Ιανουαρίου 2014, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα θα αναπτυχθούν και πάλι τα ελληνικά στρατεύματα, μαζί με τους συνοριοφύλακες. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από την Αθήνα, μετά το περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στην περιοχή της Πρέσπας, όταν ένας Έλληνας αστυνομικός και δύο υπήκοοι Αλβανίας σκοτώθηκαν σε συμπλοκή, καθώς και πολυάριθμες απόπειρες για παράνομη διάβαση των συνόρων από Αλβανούς, έχουν σημειωθεί τελευταία, κυρίως, για εμπόριο ναρκωτικών. Οι Έλληνες στρατιώτες, γράφει το δημοσίευμα, θα αναπτυχθούν καταρχήν στην περιοχή της Πρέσπας, όπου υπάρχουν δύο πύργοι παρατήρησης, στη συνέχεια ο στρατός θα αναπτυχθεί βαθμηδόν σε όλο το μήκος των συνόρων που είναι 600 χιλιόμετρα.

Το όλο σκηνικό που στήνεται έχει να κάνει με την λαθρομετανάστευση ή περιμένουν κάποιοι ταραχές στην Αλβανία;

Η οικονομία της χώρας αυτής πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό φαίνεται ότι σωρηδόν κλείνει σημαντικές πρεσβείες σε κομβικά κράτη της Ευρώπης.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ζήτησε από τους βουλευτές να ενημερώσουν τους ψηφοφόρους τους για την κατάσταση αυτή. Ο πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το πρώτο πόρισμα της εταιρίας “Deloitte and Touch” που αξιολόγησε την οικονομική κατάσταση και το δημόσιο χρέος της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στης συνομιλίες με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ που βρίσκονται στα Τίρανα από της αρχές της εβδομάδας, είπε ότι «στην πραγματικότητα, οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα είναι δύσκολες, καθώς το ΔΝΤ απαιτεί, η πληρωμή του χρέους από την αλβανική κυβέρνηση να ξεκινήσει το 2014, ενώ η κυβέρνηση, ζητάει την αναβολή για το 2015, λόγω της οικονομικής κρίσης που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δίπλα στην Αλβανία είναι το Κοσσυφοπέδιο το οποίο θέλει να γίνει κανονικό κράτος και δίπλα τα Σκόπια που έχουν εκκρεμότητες με την Ελλάδα για την ονομασία τους.

Η συνέχεια επί της οθόνης.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑