Ειδήσεις

Published on January 15th, 2014 | by fileto

0

Ο ξυνός τραχανάς του Εβρου στο Αθηνόραμα

Αν ψάχναμε για τις πιο αυθεντικές πηγές παραδοσιακών προϊόντων, σίγουρα θα στεκόμαστε στη Γαία, τον Αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών Τριγώνου Έβρου, που δημιουργήθηκε το 1998 και εδρεύει στο χωριό Σπήλαιο Έβρου.

Προϊόντα που παρασκευάζονται στο εργαστήριο του συνεταιρισμού με πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας και παλιές συνταγές του τοπικού πληθυσμού (προσφύγων από τη βόρεια και ανατολική Θράκη) που συγκεντρώθηκαν και καταγράφηκαν με επιμέλεια από τις γυναίκες του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ιδιόκτητο αγρόκτημα με φρούτα και λαχανικά στο χωριό Καναδάς αλλά προμηθεύεται και από παραγωγούς της περιοχής, όλα βιολογικά. Τα προϊόντα τους αντανακλούν την τοπική γαστρονομική παράδοση.
Ο ξινός τραχανάς του Έβρου δεν μοιάζει με κανέναν. Γίνεται με αλεύρι, προζύμι και πολλά λαχανικά: κόκκινες πιπεριές, ντομάτα, κολοκύθα, καρότα, κρεμμύδια, μοσχοσίταρο. Ο κόκκινος καυτερός τραχανάς τους (με τα ίδια λαχανικά) που δοκίμασα, ήταν μια αποκάλυψη γεύσης και υφής: υπόξινος από το προζύμι, γυαλιστερός και λείος σαν κρέμα, με καυτερές νύξεις, θα μπορούσε να συμμετέχει σε οποιοδήποτε τραπέζι. Το ουμάτς, πάλι, ο λευκός αλευρένιος τραχανάς τους με γάλα και αβγά, όχι μόνο μαγειρεύεται σε λίγα λεπτά (γίνεται σαν χυλός) αλλά αποτελεί και ιδανικό καμβά να κεντήσεις γεύσεις: τον δοκίμασα με ντομάτα και φέτα αλλά και με ψιλοκομμένα μανιτάρια και λάδι τρούφας και ήταν πεντανόστιμος και στις δυο περιπτώσεις. Τα ιφκάδια είναι πλατιές χιλοπίτες, ενώ το κους κους -μικροσκοπικά μπαλάκια από αλεύρι, γάλα και αβγά  -ένα εξαιρετικό πασπαρτού προϊόν, που παντρεύεται με πολλά υλικά, αν καταφέρεις να ξεπεράσεις την απολαυστική κλασική εκδοχή του με φρέσκο βούτυρο και όποιο τυρί σας αρέσει (τι παραπάνω να θελήσεις για ένα γρήγορο χαλαρωτικό βραδινό…)  Διάσημα είναι τα έτοιμα φύλλα για πίτες αλλά και οι κατεψυγμένες πίτες τους (κολοκυθόπιτα, σπανακοπρασόπιτα, πολύ καλή τυρόπιτα και το καμάρι τους, η τοπική σουσαμόπιτα) και το “ορεκτικό Θρακών”, ένα νόστιμο έδεσμα με ψητά λαχανικά που τρώγεται σαν ορεκτικό σε ψωμί ή συνοδεύει ψητά κρέατα. Τελευταία δημιουργία τους οι “βελουτέ σούπες λαχανικών”, με βάση τον τραχανά-χυλό τους και προσθήκη μπρόκολου ή σπαραγγιών.  Φυσικά, στο ρεπερτόριό τους υπάρχουν και οι γλυκές γεύσεις με βάση τα φρούτα και λαχανικά της περιοχής: σπάνιες μαρμελάδες από τσάπουρνο, κράνο, κορόμηλα, φραγκοστάφυλο, γλυκά του κουταλιού όπως το εξαιρετικό ρετσέλι με κολοκύθα και μέλι αρωματισμένο με αρμπαρόριζα, λικέρ όπως το γαρυφαλλάτο και αδιόρατα πικάντικο τσάπουρνο.
Δημιουργός και ψυχή του συνεταιρισμού, η δραστήρια Ζωή Φραγκούδη. Από το Σπήλαιο και η ίδια, αφήνοντας στην άκρη τις οικονομικές σπουδές της, αφιερώθηκε στην οργάνωση αυτής της αξιοθαύμαστης κυψέλης, που δημιουργήθηκε στον Έβρο με βασικό σκοπό την ανάδειξη της τοπικής θρακιώτικης γαστρονομίας.  Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Γαία, αγροτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών Τριγώνου Έβρου, Σπήλαιο Δήμου Τριγώνου, τηλ 25560 51100 www.gaia-evros.gr (και ηλεκτρονικές πωλήσεις)

πηγη: Αθηνόραμα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑