Ειδήσεις

Published on April 29th, 2014 | by fileto

0

Τι είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ για τη Θράκη

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτριος Κουτσούμπας απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα που ανέκυψε στη Θράκη με τις υποψηφιότητες.

“Δυστυχώς, αυτή η συζήτηση γίνεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, θα έλεγα, μετά από μια – να την πω έτσι – καιροσκοπική απόφαση ενός πολιτικού κόμματος που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, για τις επιλογές με τις υποψηφιότητες, και όχι μόνο της κυρίας Σουλεϊμάν αλλά και των υπολοίπων, του κυρίου Κουρτ στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο, ή και του κυρίου Χριστόπουλου ακόμα, που είναι ακόμα υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο, που εξέφρασαν διάφορες απόψεις. Είναι ένα ζήτημα η Θράκη, γενικότερα αυτό που λέμε μειονότητα της Θράκης, μουσουλμανική μειονότητα, που θα έπρεπε να συζητηθεί, αν ήταν έτσι σε διαφορετικό επίπεδο, στα πλαίσια της Βουλής, στα πλαίσια των πολιτικών κομμάτων και όχι μόνο θεσμικά.

Γιατί, κοιτάξτε, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα. Πάγια θέση του κόμματός μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια – και επιμένουμε σε αυτήν – είναι ότι δεν πρέπει ο ελληνικός λαός, οι Ελληνες υπήκοοι, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας – και στην περιοχή της Θράκης – να ξεχωρίζονται ανάλογα με τη θρησκεία τους, με την καταγωγή τους, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η παράδοσή τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, ή και με τη γλώσσα ακόμα που χρησιμοποιούν. Αυτό το ζήτημα, το ότι δηλαδή θα πρέπει ενωμένοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες της Θράκης να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση, που βιώνουν και άλλα προβλήματα σοβαρά και στην περιοχή της Θράκης γενικότερα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, πάνε να ντυθούν με εθνικιστικό ή, αν θέλετε, και με έναν κοσμοπολίτικο τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων, που είναι λάθος. Χωρίζει τους ανθρώπους. Γιατί εδώ υπάρχει η Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία ισχύει απόλυτα. Αυτό οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιοι άλλοι, τέλος πάντων στελέχη τους ή υποψήφιοί τους, δεν το παίρνουν υπόψη. Μουσουλμανική μειονότητα χαρακτηρίζεται η μειονότητα της Θράκης. Εχει να κάνει ακριβώς με το ότι δεν είχαμε ενιαία καταγωγή, ούτε ενιαία, αν θέλετε, αντίληψη ακόμη και στη γλώσσα τους και στα γλωσσικά ιδιώματα που χρησιμοποιούσαν δεκαετίες τώρα. Είναι οι Ρομά, είναι οι Πομάκοι, οι τουρκογενείς…”.

Και συνέχισε: “Η κριτική που γίνεται από εμάς στις κυβερνήσεις, τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, και αυτές ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – είτε εναλλάξ είτε ως συγκυβέρνηση τα τελευταία χρόνια – είναι ότι δεκαετίες πριν, και δεν μιλάω για τη σημερινή σύνθεση των κυβερνήσεων φυσικά, αυτό έρχεται διαχρονικά, ουσιαστικά οδήγησαν στην αγκαλιά της τουρκικής αστικής τάξης, του τουρκικού προξενείου, να το πω έτσι όπως συνηθίζεται, οι πολιτικές των κομμάτων της κυβέρνησης. Διότι, προκειμένου, παλαιότερες δεκαετίες, ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μην πάνε στην αγκαλιά, όπως θεωρούσαν, των Βουλγάρων, για παράδειγμα, του «σιδηρού παραπετάσματος», όπως λέγανε τότε, του σοσιαλισμού, οι Πομάκοι, για παράδειγμα, ή μια τέτοια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τους οδηγούσαν στην αγκαλιά της τουρκικής πολιτικής”.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑