Ειδήσεις

Published on September 10th, 2014 | by fileto

0

Σπάνιες γαίες της ΑΜΘ στο στόχαστρο Κινέζων

Χαλκός, μόλυμβρος, χρυσός, χρώμιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, είναι μέταλλα τα οποία υπάρχουν σε αφθονία στην Αν. Μακεδονία και Θράκη.

Τα κοιτάσματα βρίσκονται στους νομούς Έβρου, Καβάλας, Ροδόπης, Δράμας, Σερρών και είναι χρήσιμα στην βιομηχανία που κατασκευάζει προιόντα υψηλής τεχνολογίας.

Για τον λόγο αυτό και στα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας συναντήθηκαν χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με αντιπροσωπεία της Κίνας όπως αποκαλύπτει το Εθνος για να ξεκινήσουν ερευνητικά προγράμματα εκμετάλλευσης των Σπάνιων Γαιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, που αναφέρει η εφημερίδα Εθνος με γράφημα, η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που κρύβει στο υπέδαφος της σπάνιες γαίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, λόγω της χρήσης τους στη κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Αυτό προκύπτει από έρευνες που έχουν διεξαχθεί πανευρωπαϊκά και τοποθετούν την Ελλάδα στις εν δυνάμει παραγωγικές χώρες, με την εκτιμώμενη αξία του ορυκτού πλούτου στη χώρα μας να αγγίζει τα 30-40 δισ ευρώ.

Οι Σπάνιες Γαίες (Rare Earth Elements -REE) θεωρούνται «στρατηγικά μέταλλα», τα περισσότερα των οποίψων βρίσκονται στη Βόρειο Ελλάδα, και καθώς πρακτικά δεν υπάρχει βιομηχανική εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας που να μην τις περιλαμβάνει. Ενδεικτικά αναφέρονται, κράματα αεροδιαστημικής, ελαφροί μαγνήτες, μπαταρίες ηλεκτροκίνητων/ υβριδικών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικά στοιχεία, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά στοιχεία, κ.ά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑