Ειδήσεις

Published on December 11th, 2014 | by fileto

0

Βουλιάζουν στη λάσπη του Έβρου περιουσίες

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι στον Έβρο καθώς από την υπερχείλιση του ποταμού κινδυνεύει άμεσα και το ζωικό κεφάλαιο.

Ήδη 80.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από τη λάσπη και έχει χαθεί το πολύτιμο φυτικό κεφάλαιο των κατοίκων της παρέμβριας περιοχής.

Μ,ε ανακοίνωσή της η Π.Ε. Εβρου επισημαίνει ότι για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων παρακαλούνται:

1.Οι Δήμαρχοι του πίνακα αποδεκτών δηλαδή Ορεστιάδας, Σουφλίου, ΔΙδυμοτείχου, Αλεξανδορύπολης για  ενέργεια:

Όπως ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς – Κυνηγούς κ.λπ.):

-Να μη πλησιάζουν τον ποταμό Άρδα και τα αναχώματα αυτού (επικίνδυνες  περιοχές).

-Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες  περιοχές

-Να ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ  στην ζώνη ευθύνης  τους για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (Αρδευτικά – Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λπ.). Ν.3852/10 άρθρο: 94

Οι Δήμοι  να συνεργάζονται με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό

 

2. Ο Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας – Αλεξανδρούπολης

Όπως ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Άρδα, Έβρου και Ερυθροποτάμου, για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να  επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να  είναι σε επαφή με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

 

3. Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

* Όπως διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση  των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.

*Ενημερώσει  τους ΓOΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα   αρμοδιότητάς τους (Αρδευτικά – Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λπ.) Π.Δ 144 ‘’Οργανισμός Περιφέρειας ΑΜΘ άρθρο¨7

4. Η ΠΑΜΘ/ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ  ΕΒΡΟΥ παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ’ αυτού, θα σας ενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.

5. Η ΧVI Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ παρακαλείται όπως ενημερώνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ ΕΒΡΟΥ για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος.

Θυμίζουμε πως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει πληγεί έντονα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες, ενώ εξαιτίας θραύσης, εκούσιας ή ακούσιας, αναχωμάτων και υπερχειλίσεων ποταμών, έχουν πλημμυρίσει πάνω από 80.000 στρέμματα γης με διάφορες καλλιέργειες, από βαμβάκι έως και λαχανικά.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑