Ειδήσεις

Published on December 16th, 2014 | by fileto

0

Το ΚΚΕ έφερε τις πλημμύρες του Έβρου στη Βουλή

«Συνεχίζουν και αυξάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Έβρου, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των καταστροφών από τις πλημμύρες, λόγω της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή», αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό οι Βουλευτές του ΚΚΕ και προσθέτουν:

«Μετά την έντονη βροχόπτωση στις 19 Νοέμβρη 2014, που έπληξε την περιοχή και τις καταστροφές που δημιουργήθηκαν, σειρά, πριν από λίγες μέρες, πήρε νέα βροχόπτωση. Εκτός από το γεγονός ότι πλημμύρισαν αρκετά χωριά της περιοχής, η διοίκηση της Π.Ε. Έβρου αποφάσισε να πλημμυρίσει τεχνητά ο κάμπος του Πυθίου, 7.000 στρέμματα, ώστε να εκτονώσει τον Έβρο ποταμό, η στάθμη του οποίου είχε ανέβει αρκετά.

Στα 7.000 στρέμματα υπήρχαν καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα ασυγκόμιστα. Επιπλέον προβλήματα δημιουργήθηκαν σε δρόμους, εγκαταστάσεις, αποστραγγιστικά έργα.  Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο των πλημμυρών επαναλαμβάνεται, τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα, δυστυχώς δεν διατίθενται, ούτε από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ούτε και από όλες τις προηγούμενες, οι απαραίτητοι πόροι ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ οι κάτοικοι του Έβρου κάθε χειμώνα  πληρώνουν ακριβά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Να σημειώσουμε ότι παράλληλα στην περιοχή έχουν πολλαπλασιαστεί τα μπαζώματα των ρεμάτων, η μετατροπή δασικής γης σε αγροτική, η αποψίλωση δασών, ιδιαίτερα στη γειτονική Βουλγαρία, το στένεμα της κοίτης των ποταμών Έβρου, Άρδα, Ερυθροπόταμου κ.λπ. με συνέπεια να επιταχύνεται η απορροή από τις υψηλότερες περιοχές προς τις χαμηλότερες και να εμφανίζονται συχνότερα τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Με βάση τα παραπάνω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

* Την εκτίμηση όλων των ζημιών και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.

* Την αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών, σε όλους όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες.

* Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την οργανωμένη κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και άλλων έργων υποδομής, στην περιοχή του βόρειου Έβρου, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑