Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 17th, 2015 | by fileto

0

Οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών θέλουν ταχύτητα

Σε απάντηση ερώτησης για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες της Ελλάδας και ιδιαίτερα του Έβρου και της Αν. Μακεδονίας η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ κ. Κορίνα Κρέτσου απαντά τα εξής:

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής. Ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας είναι να υποβάλει η Ελλάδα την αίτησή της το συντομότερο δυνατόν. Η Επιτροπή έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να εξηγήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης. Στην αίτησή της η Ελλάδα μπορεί επίσης να ζητήσει προκαταβολή που μπορεί να ανέλθει στο 10 % της αναμενόμενης οικονομικής συνδρομής από το Ταμείο».

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται, εφόσον δεν το έχει ήδη πράξει, να σπεύσει να αποτιμήσει τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν πολλές περιοχές της χώρας μας το τελευταίο διάστημα, ώστε να ζητήσει προκαταβολικά το 10 % της κοινοτικής υποστήριξης που προβλέπεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση».

Τέλος, η αρμόδια Επίτροπος επισημαίνει ότι «η ενεργοποίηση του Ταμείου θα εξαρτηθεί από το ποσό της συνολικής άμεσης ζημίας, το οποίο πρέπει να εκτιμηθεί από τις ελληνικές αρχές και να γνωστοποιηθεί με την αίτηση. Στην περίπτωση περιφερειακής καταστροφής, η ζημία πρέπει να υπερβαίνει το 1,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής»


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑