Άποψη - Γνώμη

Published on May 4th, 2015 | by fileto

0

Συμφωνία και ανασχηματισμός

Η κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια καθώς βλέπει τα δημοσκοπικά της ποσοστά να πέφτουν και το κυβερνητικό σχήμα να μην αποδίδει τα αναμενόμενα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προβληματισμένος κι αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Απανωτές οι απογοητεύσεις και πρέπει να βάλει γκάζια ώστε να προσπεράσει τις συμπληγάδες και να οδεύσει τη χώρα σε ήρεμα νερά.

Καλά έκανε και αποδέχθηκε τα λάθη που έγιναν αλλά δεν έχει πολλά αβαντάζ ώστε να περάσει το πρόγραμμά του στον κόσμο και να προχωρήσει σε ανάπτυξη.

Η πιθανότητα συμφωνίας, έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε (στην Καθημερινή) ότι αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει είναι καλύτερα να αφήσει τη σκυτάλη. Ο Μανώλης Γλέζος έκανε παρέμβαση ζητώντας μην γίνει ούτε βήμα πίσω.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, έχει πάρει τις αποφάσεις του. Οπότε, όταν η συμφωνία υλοποιηθεί, ο καθένας θα κληθεί να πάρει αποφάσεις και να αναλάβει τις όποιες ευθύνες απορρέουν από αυτές.

Χρόνος δεν υπάρχει και όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να κλείσει όλη την κοινοβουλευτική του ομάδα σε μια συνεδρίαση 10 και 20 ωρών και να αποσπάσει από αυτούς συναίνεση στους χειρισμούς του απέναντι στους δανειστές και τον λαό.

Πολυτέλεια στην πολιτική η αβρότητα και η οπισθοχώρηση, όταν έχεις ανοιχτά προβλήματα και η θέση σου είναι με τους Ευρωπαίους.

Οι τράπεζες δεν έχουν ρευστό, η αγορά είναι σε απόγνωση, οι άνεργοι είναι ένας ογκόλιθος και πιέζει την αποτίναξη της ανθρωπιστικής κρίσης και οι νέοι συνεχίζουν να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Από την άλλη συνεχώς πειράματα στην Παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην οικονομία με πιρουέτες του τύπου νησιά δύο ταχυτήτων στο ΦΠΑ και στην χρήση πιστωτικών καρτών.

Ευτυχώς κατάλαβαν έγκαιρα ότι τα περί δημοψηφίσματος δεν ήταν και τόσο σοβαρά σενάρια και ανέκρουσαν πρύμναν.

Από την άλλη δεν υπάρχει μια σοβαρή αντιπολίτευση η οποία να μπορεί να συνετίζει την κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις της είναι πιο πολύ ρεβανσιστικές παρά παραγωγικές.

Το επιτελείο τόσο του κ. Σαμαρά όσο και του κ. Βενιζέλου, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το υπεραμύνονται της πολιτικής που ακολούθησαν και καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις 25 Ιανουαρίου δια της ψήφου του.

Συμφωνούμε με δηλώσεις του κ. Στρατούλη ότι οι συντάξεις είναι στην πλειοψηφία τους μικρές στην Ελλάδα, αλλά οι Γερμανοί έχουν άλλη άποψη και έχουν διαδώσει ότι οι Έλληνες παίρνουν συντάξεις πολλαπλάσιες των Γερμανών συνταξιούχων, αναλόγως της οικονομικής κατάστασης των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών του 2013 σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 23,1% των συνταξιούχων με τις γυναίκες συνταξιούχους να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο 24,3% και οι συνταξιούχοι άνω των 75ακόμα μεγαλύτερο 25,7%. .

Πολύ μεγάλο ποσοστό της τάξης του 13,7%, ζει σε συνθήκες σημαντικής υλικής στέρησης δηλαδή το εισόδημα του δεν επαρκεί για να αποκτήσει σημαντικά υλικά αγαθά και δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες διαβίωσης. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται δραματικά αν λάβουμε ως σταθερή τιμή βάσης το 2009 και ο κίνδυνος φτώχειας των συνταξιούχων εκτινάσσετε από 17% το 2009 σε 36,4% το 2013.

Από την άλλη δεν γίνεται τίποτε στον τομέα της ανεργίας, ο οποίος είναι ουσιαστικός μοχλός για την ενδυνάμωση της κατανάλωσης η οποία οδεύει στα τάρταρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο τουρισμός βρίσκεται σε επικίνδυνο μονοπάτι και αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης τότε και φέτος όση αύξηση και να έχουμε (που δεν διαφαίνεται) αυτή θα καταλήξει και πάλι στον κουβά.

Άρα ο πρωθυπουργός έχει μια οδό να ακολουθήσει, να κλείσει τις τρύπες στο εσωτερικό του κόμματός του και αμέσως να πάει σε συμφωνία με τους εταίρους και αμέσως έναν γενναίο ανασχηματισμό, πετώντας έξω τα βαρίδια που θέλουν να τον τραβήξουν στην …άβυσσο.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑