Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 14th, 2015 | by fileto

0

Οι ΗΠΑ θέλουν πάση θυσία τον αγωγό Κομοτηνή-Στάρα Ζαγόρα

Ταξίδι-αστραπή πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Aμος Χόκστιν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς.

H επίσκεψη του κ. Χόκστιν είναι προπαρασκευαστική της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα μέσα στον Νοέμβριο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Ο αγωγός ΙGB βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της ενεργειακής διπλωματίας των ΗΠΑ, λόγω των δυνατοτήτων απεξάρτησης που δημιουργεί στις χώρες των Βαλκανίων από το αέριο της Gazprom.

Μέσω της διασύνδεσης που θα ενώνει την Κομοτηνή με τη βουλγαρική πόλη Στάρα Ζαγόρα, η Βουλγαρία και προοπτικά η Ρουμανία και η Ουγγαρία, και σε δεύτερη φάση οι χώρες τις Βαλτικής, θα μπορούν να προμηθεύονται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες πηγές της Κασπίας, μέσω του αγωγού TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα, αλλά και LNG μέσω της Ρεβυθούσας.

Αυτός είναι ο λόγος που ο αγωγός έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. και έχουν δεσμευθεί ήδη πόροι ύψους 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή του.

πηγή: Καθημερινή


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑