Άποψη - Γνώμη

Published on April 2nd, 2016 | by fileto

0

Η Ειδομένη θα γίνει …Βατερλώ

Τώρα ξεκινούν τα προβλήματα με τους πρόσφυγες για την Ελλάδα. Μια χώρα ανέτοιμη, άτολμη και φτωχή για να μπορέσει να διαχειριστεί τις χιλιάδες των προσφύγων που σιγά – σιγά θα εγκλωβιστούν μέσα στην χώρα και θα ασφυκτιούν από την συνεχώς σφιχτή πρόθεση των Ευρωπαίων να εκτονώσουν την κρίση και να ανοίξουν τα σύνορα.

Ο Γιώργος Κυρίτσης που έχει οριστεί από την κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά το προσφυγικό είναι σαφής: «Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι» δηλώνει στον βρετανικό Observer.

Το ίδιο λένε και οι γνωρίζοντες από την Ύπατη Αρμοστεία και τις οργανώσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που έχουν δει και έχουν διαχειριστεί ανάλογες κρίσεις και προσφυγικές ροές σε διάφορα σημεία του πλανήτη και ιδιαίτερα από Αραβικές χώρες.

Έπειτα από τις εντάσεις που σημειώθηκαν σε Ειδομένη, Χίο και Πειραιά από μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μην μπορώντας να διασχίσουν τα σύνορα για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους και στην αρχή από την ισχύ της συμφωνίας για την επανεισδοχή στην Τουρκία όσων παραμένουν στα ελληνικά νησιά, ο βρετανικός Observer προβλέπει ξέσπασμα βίας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα με τίτλο «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του χάους καθώς οι πρόσφυγες ξεσπούν για την αναγκαστική επιστροφή τους στην Τουρκία», αναφέρει πως η  ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο βίας πριν εφαρμοστεί η συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας (Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016).

Οι εντάσεις ανάμεσα στους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει φόβο στην Αθήνα για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες για την νομιμότητά της.

Τα νησιά έχουν γίνει σημεία ανάφλεξης, με περίπου 800 ανθρώπους να έχουν αποδράσει από κέντρο κράτησης στην Χίο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος προβλέπει βία και ένταση.

 «Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», εξηγεί ο Κυρίτσης.

Την ίδια ώρα, η Frontex δεν έχει αναπτύξει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης, εξηγώντας πως οχτώ σκάφη της υπηρεσίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής θα μεταφέρουν όσους κρατούνται στα ελληνικά νησιά και έχουν επιλεγεί για απέλαση, έπειτα από «fast-track» ακροάσεις για άσυλο.

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό στην Καβάλα να αυξάνονται οι ροές όχι προσφύγων αλλά παράνομων μεταναστών οι οποίοι μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης με χειροπέδες και από εκεί το σενάριο λέει να μεταφερθούν στη Μεθόριο, στο τελωνείο Κήπων όπου γίνεται η επανεισδοχή τους στην Τουρκία από όπου μας ήρθαν.

Από 9 στην αρχή έρχονται πάνω από 150 και θα γίνουν σύντομα …καραβάνια!

Η Ελλάδα απροετοίμαστη και σφυρίζοντας αδιάφορα και στο προσφυγικό, περιμένει από τους ξένους να στείλουν στην χώρα μας νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη. Καλά!

Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες έχουν ξεσηκωθεί με έναν Σύρο που βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου να λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω μαζί με την οικογένειά μου στη θάλασσα. Πήγαμε από την κόλαση, στην κόλαση.

Εξηγώντας την κατάσταση, ένας Ισλανδός εθελοντής μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Observer ανέφερε πως «αυτό συμβαίνει όταν έχεις 30 αστυνομικούς για τη φύλαξη 1.600 προσφύγων, που είναι αποφασισμένοι να φύγουν».

Συνεχίζοντας, ο εθελοντής μετέφερε την απόγνωση των μεταναστών που φωνάζουν «”ελευθερία” και ”όχι Τουρκία”. Αυτό θέλουν και είναι αποφασισμένοι να το πετύχουν».

Πέρα από αυτό στις ροές των προσφύγων έχουμε περιπτώσεις κακοποιήσεων, βιασμών, ενδοοικογενειακής βίας, καυγάδες και μαχαιρώματα. Σε λίγο όλα αυτά θα μεγιστοποιηθούν και είναι λογικό μια και η απόγνωση των εγκλωβισμένων θα χτυπήσει ταβάνι.

Από την άλλη οι Σκοπιανοί βλέποντας ότι έχουν το πάνω χέρι στην μερική εκτόνωση της κρίσης μια και αποτελούν την πόρτα εισόδου των προσφύγων στα Βαλκάνια κάνουν πολιτικό παιχνίδι.

Όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας «δημοκρατία», σε μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου ερρίφθη ο κύβος για τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τα Σκόπια, όσον αφορά το πρόβλημα της ονομασίας. Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Ελλάδα αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» χωρίς καμία άλλη λέξη με αντάλλαγμα το άμεσο άνοιγμα των ελληνοσκοπιανών συνόρων από τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση των Σκοπίων αναλαμβάνει τη δέσμευση να διευκολύνει και όσους από τους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ελληνικό έδαφος να εγκαταλείψουν, δίχως πολλές διατυπώσεις και κωλυσιεργίες, τη χώρα μας.

Η απόφαση ήταν δύσκολη, καθώς στην κεκλεισμένων των θυρών κυβερνητική σύσκεψη εκφράστηκαν αρκετές ενστάσεις για τον αντίκτυπο που θα έχει και τη θύελλα που θα ξεσηκωθεί λόγω της υποχώρησης σε ένα κορυφαίο εθνικό θέμα.

Όμως πρυτάνευσε η άποψη ότι μπροστά στο θετικό αποτέλεσμα για το προσφυγικό οι αντιδράσεις αυτές σταδιακά θα ατονήσουν, ακόμη και στον χώρο της Δεξιάς.

Και έτσι ανοίγει άλλο ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αποτελέσει, αν είναι αλήθεια, το δίλλημα που όλοι περίμεναν ώστε οι Έλληνες να επιλέξουν τους πρόσφυγες ή την ονομασία των γειτόνων.

Αν βέβαια συμβεί αυτό που είχε πει ο μπαμπάς Μητσοτάκης …σε λίγο καιρό θα έχουν ξεχάσει οι Έλληνες το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια, τότε …φασκελοκουκούλωστα τα Εθνικά μας θέματα.

Ακόμη και η μαγκιά μας θα έχει πάει περίπατο, μια και θα την έχει πατήσει το τρένο στις ράγες της Ειδομένης, στο νέο Βατερλώ των Ελλήνων!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑