Άποψη - Γνώμη

Published on May 31st, 2016 | by fileto

0

Ότι δεν λύνεται …κόβεται

Όταν ο Μέγας στρατηλάτης Αλέξανδρος ο Μακεδών έφτασε μπροστά στον Γόρδιο Δεσμό, έκανε κάτι πρακτικό από το να λύσει τον γρίφο.

Έβγαλε το σπαθί του και με μια κίνηση όχι μόνο έλυσε τον Δεσμό, αλλά έδωσε και ένα μάθημα στις επόμενες γενιές.

Ότι δεν λύνεται …κόβεται!

Αυτός ο δεσμός που υπάρχει στην χώρα μας και προσπαθούν 45 μάστοροι και εξήντα μαθητάδες να τον λύσουν στις Βρυξέλλες και φαντάζομαι σε άλλα 49 πανεπιστήμια που διδάσκονται οικονομικά του κόσμου, μόνο με ένα τρόπο μπορεί να λυθεί, με ένα σοκ!

Λέει στο Μπλούμπεργκ ένας πολύ δυνατός οικονομικός αναλυτής: «Μπορεί η Ελλάδα και οι πιστωτές της να απέτρεψαν μια νέα κρίση δίνοντας τα χέρια για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης από το πακέτο διάσωσης, ωστόσο η συμφωνία δεν καταφέρνει να δώσει απάντηση σε ένα βαθύτερο πρόβλημα: οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μη θέλουν να βάλουν τα χρήματά τους εκεί.

Η ροή κεφαλαίων μεταξύ της υπόλοιπης Ευρωζώνης και της Ελλάδας αποτελεί έναν χρήσιμο δείκτη της εμπιστοσύνης στην ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης. Μπορεί να βρει κανείς στοιχεία στις υποχρεώσεις (παθητικό) της Τράπεζας της Ελλάδος προς άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης –ένα νούμερο το οποίο αυξάνεται, για παράδειγμα, όταν οι ανησυχίες πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ ωθούν τον κόσμο να αποσύρει τα κεφάλαιά του από τη χώρα.

Η άνοδος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και το παρατεταμένο αδιέξοδο στις συζητήσεις με τους πιστωτές πυροδότησαν μαζική φυγή: από τις αρχές του 2015 έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 40% του ετήσιου ελληνικού ΑΕΠ εγκατέλειψε την Ελλάδα. Το φαινόμενο σταμάτησε μετά τη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε ο Τσίπρας τον Ιούλιο, αποφασίζοντας να υλοποιήσει σκληρά μέτρα περιορισμού του ελλείμματος σε αντάλλαγμα για περισσότερα δάνεια. Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχουν επιστρέψει πολλά ιδιωτικά κεφάλαια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τόσο τον αντίκτυπο των capital controls, όσο και τις ανησυχίες για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Με άλλα λόγια ..να αγαπιόμαστε ένα είναι το συμπέρασμα: Το ευρωπαϊκό χρήμα δεν θέλει την Ελλάδα.

Θα μου πείτε γιατί άραγε; Και πιο φάρμακο υπάρχει στην ασθένεια αυτή; Ένας συλλογισμός:

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως θα ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδας εάν δεν ξεκινήσουν να επιστρέφουν αθρόα τα ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί έως ότου οι επενδυτές πιστέψουν ότι τα οικονομικά της χώρας είναι βιώσιμα.

Όπως κατέστη σαφές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το δυσβάσταχτο χρέος: έως ότου αντιμετωπιστεί, η Ελλάδα αναπόφευκτα δεν θα καταφέρνει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές, πλήττοντας περαιτέρω την οικονομία της και οδηγώντας της σε πιο επίπονα αδιέξοδα.

Τα συγκριτικά πιο εύπορα ευρωπαϊκά κράτη που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της Ελλάδας έχουν βάλει σε αναμονή την πιθανότητα ελάφρυνσης χρέους, αλλά δεν σχεδιάζουν να δράσουν πριν τουλάχιστον τα μέσα του 2018.

Στο μεταξύ η Ελλάδα πρέπει να υποστεί περισσότερη από την εξοντωτική λιτότητα που κράτησε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα αρκετά πάνω από το 20%. Όσο οι πιστωτές επιμένουν να υποκρίνονται πως αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει με κάποιο τρόπο στο επιθυμητό αποτέλεσμα, η διατήρηση των ευρώ σε άλλο μέρος έχει δυστυχώς νόημα.

Άρα το πρόβλημα θέλει λύση η οποία να είναι λύση απλή και συνάμα κάθετη και γρήγορη.

Όσο τον ασθενή που λέγεται ελληνική οικονομία τον διασωληνώνεις και συνεχώς του βάζει αντιπυκτικά και αντιπυρετικά κάποια στιγμή θα κολλήσει αν όχι μια ενδονοσκομειακή λοίμωξη, έναν ιό που θα τον οδηγήσει σε νέα ταλαιπωρία του οργανισμού του.

Αν έχεις πέτρα στη χολή πρέπει να την βγάλεις, αν έχεις σκουλικουιδίτιδα το ίδιο, αν έχεις πυρετό θα πρέπει να πάρεις φάρμακο ή να βάλεις κομπρέσες.

Εμείς εδώ έχουμε τον ασθενή με βρογχίτιδα και του δίνουμε νερά και ανοίγουμε και το παράθυρο μέσα στο καταχείμωνο.

Ναι ξέρω με έπιασε οίστρος με γιατρούς και ασθένειες, αλλά όπως και να το κάνεις όλοι το λένε η ελληνική οικονομία, είναι ο παρίας της Ευρώπης, είναι ο μεγάλος ασθενής και τελικά είναι σε κώμα αλλά με ερωτηματικό! Αναστρέψιμο ή καταστολικό;

Ποιος θα μας δώσει την απάντηση;

Μα μας την δίνει η ίδια η ιστορία, με τον Αλέξανδρο και τον Γόρδιο Δεσμό.

Άλλη λύση δεν υπάρχει. Διαφορετικά δεν θα αξίζει να κάνουμε ότι και ο Σίσυφος που κουβαλούσε την πέτρα στον λόφο, την κυλούσε και ξανά μανά τα ίδια.

Όσο για τα νέα μέτρα σε ΦΠΑ και φόρους και ασφαλιστικό, μια μόνο φράση: αϊ χάσου μυρμηγκάκι!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑