Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on June 26th, 2016 | by fileto

0

Οζώδης δερματίτιδα σε κρούσμα σε εκτροφή στον Ακροπόταμο Παγγαίου

Δυστυχώς ακόμη ένα κρούσμα είναι θετικό και ανεβάζει τον δείκτη επικινδυνότητας μια και η απάντηση στις υπηρεσίες της Κτηνιατρικής Καβάλας από το εργαστήριο των Αθηνών ήταν ότι είναι επιβεβαιωμένο το ύποπτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας σε μονάδα βοοειδών στον Ακροπόταμο Παγγαίου.

Η Καβάλα ήδη μετρά τρια θετικά δείγματα, δύο από το Χαλκερό όπου σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα όλα τα βοοειδή των μονάδων όπου εντοπίστηκαν έχουν θανατωθεί.

Η κατάσταση αποκτά πλέον σοβαρές διαστάσεις καθώς το κρούσμα στον Ακροπόταμο είναι θετικό, εμφανίστηκε στην άλλη πλευρά του νομού Καβάλας, που σημαίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να ενταθούν και προς την άλλη πλευρά.

Φυσικά μετά την εξέλιξη αυτή όλα τα ζώα της μονάδας στην οποία εμφανίστηκε το κρούσμα θα οδηγηθούν σε σφαγή.

Παράλληλα σε όλο τον νομό έχουν παρθεί ήδη από το πρώτο κρούσμα μέτρα προστασίας και μάλιστα σε τρία επίπεδα.

Το πρόβλημα με την οζώδη καιροφυλακτεί και έχουν ληφθεί μέτρα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα από την Λαμία και πάνω με ιδιαίτερα αυτά της Δυτικής αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπάρχουν πολλές εκτροφές βοοειδών.

Σημειώνεται ότι η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑