Άποψη - Γνώμη

Published on July 16th, 2016 | by fileto

0

Σε δικτατορία βυθίζεται η Τουρκία

Όταν αυτό το λένε οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί, πάντα σύμμαχοι και φίλοι των Τούρκων, αλλά και οι άλλοι Ευρωπαίοι που ψύχραιμα αναλύουν τα πράγματα καθώς δεν συμβαίνουν στην γειτονιά τους, θα πρέπει να το διαβάσεις με προσοχή.

Δεν είναι μυθιστόρημα, αλλά κομμάτι της ιστορίας που ξετυλίγεται μπροστά μας.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία, όπου η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να είναι συνέχεια στους δρόμους σχολιάζεται εκτενώς από τον διεθνή τύπο, που βλέπει τη χώρα να οδεύει προς τη δικτατορία στηριζόμενη στους πειθήνιους οπαδούς του προέδρου Ερντογάν και επιπλέον να  απομακρύνεται από την ΕΕ.

Διάχυτη η ανησυχία στον γερμανικό και διεθνή τύπο για την τροπή των εξελίξεων στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την επιβολή από χθες τα μεσάνυχτα κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η οποία είναι συντηρητική, αλλά όχι ακροδεξιά, επιχειρηματολογεί γιατί η χώρα οδεύει στη δικτατορία με όλα τα ενδεχόμενα πιθανά.

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διάλυση του κοινοβουλίου, κατάλυση των κρατικών εξουσιών…η Τουρκία οδεύει σε μια δικτατορία στηριζόμενη στους πειθήνιους οπαδούς του προέδρου», σημειώνει ο σχολιαστής της. Και συνεχίζει: «Η ασυνήθιστη κομματική συναίνεση, που εκφράστηκε εναντίον του πραξικοπήματος, διασπάται υπό τις εντυπώσεις του τεράστιου κύματος εκκαθαρίσεων (…) στην πραγματικότητα η αντιπολίτευση δίνει αγώνα πολιτικής επιβίωσης. Δίκες εναντίον αντιπολιτευόμενων πολιτικών ήταν και πριν το πραξικόπημα στην ημερήσια διάταξη. Τώρα είναι θέμα χρόνου η εξουδετέρωση του κόμματος των Κούρδων».

Οι Times του Λονδίνου προβλέπουν επιδείνωση της κρίσης «εάν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες επανέλθουν η θανατική ποινή, οι στημένες δίκες και καταρρεύσει το σύστημα δικαίου», όπως γράφει.

«Ο Ερντογάν δεν θα γίνει καλύτερος από τους στρατιωτικούς που ήθελαν να τον ανατρέψουν», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Η γαλλική εφημερίδα La Croix προβλέπει πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα προκειμένου να προχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος στη μεγαλύτερη εδραίωση του αυταρχικού καθεστώτος. «Αυτό το σενάριο οδηγεί ακόμη μακρύτερα από τα ευρωπαϊκά στάνταρντ», παρατηρεί. «Εάν γίνει βαθύτερο το ρήγμα με τους Ευρωπαίους, οι χαμένοι θα είναι περισσότεροι του ενός. Η Τουρκία έχει διαδραματίσει αποφασιστικό, αν και διφορούμενο, ρόλο στους πολέμους στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ. Εάν σε αυτήν τη φάση η χώρα ακολουθήσει άλλο δρόμο, θα είναι δύσκολο να παραμείνει γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».

Όλως περιέργως την ίδια μέρα που η Τουρκία αποφάσισε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, το ίδιο, κατά μια έννοια, έγινε και στη Γαλλία. Με αφορμή τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια η Γαλλική Εθνοσυνέλευση παρέτεινε για τέταρτη φορά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

«Όταν διαρκεί μια τέτοια κατάσταση επί 14 μήνες δεν πρόκειται πλέον για έκτακτη κατάσταση αλλά για κανονική», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Ειδικές εξουσίες για την αστυνομία, όπως νυχτερινές έρευνες σε σπίτια χωρίς δικαστική απόφαση, θα γίνουν ο κανόνας. Το κράτος δικαίου πλήττεται δύο φορές. Πρώτον, αποδυναμώνεται ο έλεγχος άσκησης κρατικής εξουσίας και δεύτερον, η παράταση του μέτρου συμβολίζει την αποδυνάμωση ενός κράτους», σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής, που ωστόσο διατυπώνει την κατανόησή του λόγω τρομοκρατίας.

Στην Τουρκία τώρα, όπου σύμφωνα με δήλωση του Αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, 1000 επιπλέον στρατιωτικοί καταζητούνται από τις αρχές για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της προπερασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNN Turk σε ρεπορτάζ του, οι 1000 στρατιωτικοί δεν έχουν παρουσιαστεί στις μονάδες τους και κανείς δεν γνωρίζει που βρίσκονται, με την τουρκική κυβέρνηση να θεωρεί ότι προσπαθούν να διαφύγουν τη σύλληψη, καθώς συμμετείχαν και αυτοί στην ομάδα που προσπάθησε να ανατρέψει τον Ερντογάν.

Να σημειώσουμε ότι ήδη χιλιάδες στρατιωτικοί, καθώς και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού, όπως δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί κτλ, έχουν ήδη συλληφθεί αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Από την πλευρά του εκεί που έκανε μόνο παρεμβάσεις τώρα αρέστηκε και με νέο μήνυμα στους πολίτες μέσω κινητού τηλεφώνου (sms), ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί σε προσευχή τους Τούρκους πολίτες από το τέμενος του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα. Η προσευχή μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα του τεμένους του προεδρικού συγκροτήματος στην Άγκυρα και μεταδόθηκε επίσης από τον ιστότοπο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak.

Τα μηνύματα που είδαν οι πολίτες στα κινητά τους έχουν την υπογραφή RTErdogan και εστάλησαν από πολλούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων  ανά τη χώρα.

Στο περιεχόμενο των μηνυμάτων ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες.

Οι πλατείες δεν ανήκουν στα τανκς. Οι πλατείες ανήκουν στο έθνος, καταλήγει στο μήνυμα του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μάλιστα. Και το ερώτημα παραμένει: «Που βαδίζει η Τουρκία με ηγέτη τον πανίσχυρο πια Ταγίπ;»

Δύο είναι οι απαντήσεις. Η πρώτη λέει ότι η Τουρκία βυθίζεται σε μια ιδιότυπη δικτατορία, με επικάλυψη δημοκρατίας, μια και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει νωπή την λαϊκή ετυμηγορία από τις πρόσφατες εκλογές και η δεύτερη ότι ο λαός στον οποίο στήριξε την ανατροπη του πραξικοπήματος ο Ταγίπ και έβαλε πλάτη στο να τον καταστήσει «άτρωτο», αυτός ο λαός όπως έκανε και στο παρελθόν, αν ο σουλτάνος στραβοπατήσει «θα του πάρει το κεφάλι».

Ιστορικά γεγονότα που έχουν ξανασυμβεί!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑