Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 18th, 2016 | by fileto

0

Μην φέρνετε την φωτιά στην αυλή μας λέει ο Στυλιανίδης

«Δεν μπορείς να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου», λέει ο επί χρόνια βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και τ. Υφυπουργός Εξωτερικών, Ευρυπίδης Στυλινίδης αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τη μείωση του πλαφόν 3% και τάσσεται υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της αναταραχής στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο κύριος Στυλιανίδης δήλωσε πως «η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί και τον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Η αποσταθεροποίησή της επηρεάζει καθοριστικά την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στις παρυφές του ΝΑΤΟ. Δεν μπορείς, λοιπόν, να είσαι ασφαλής όταν η φωτιά έχει φτάσει στην αυλή σου. Αναφέρω μερικές άμεσες επιπτώσεις ή ανησυχίες που προκάλεσε η πρόσφατη αναταραχή στη γείτονα χώρα:

Πρώτον, ανεκόπη αιφνιδίως, ελπίζω προσωρινά, το σημαντικό οδικό τουριστικό ρεύμα προς τη Θράκη και τη Μακεδονία. Δεύτερον, εισήλθαν σε καθεστώς αβεβαιότητας οι εμπορικές ροές και οι διμερείς επιχειρηματικές συμπράξεις που είχαν αυξηθεί από το 2004 και μετά. Τρίτον, υπάρχει έντονη ανησυχία για την έκβαση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Και τέταρτον, ιδιαίτερα εδώ στη Θράκη υπάρχει ο φόβος και η υποψία ότι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας δεν αποκλείεται να δούμε, το επόμενο διάστημα, μέρος της έντασης να μεταφέρεται από τα Ανατολικά προς τα Δυτικά της Τουρκίας».

AdTech AdΣύμφωνα με τους φόβους που εξέφρασε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα επηρεάσουν το προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε πως «όλα εξαρτώνται από το αν η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με την ευρωπαϊκή ένωση» και συμπλήρωσε πως «είναι φανερό ότι οι εσωτερικές πιέσεις οδήγησαν τον Ερντογάν, τελευταία, σε μια προσπάθεια να κλείσει διεθνή μέτωπα που άνοιξε η ίδια η κυβέρνησή του τα προηγούμενα χρόνια. Αν επιμείνει σε αυτή τη λογική θα μπορέσουμε αν συνεννοηθούμε. Αν, όμως, η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος τον οδηγήσει σε αυταρχικότερες και πιο εθνοαπομονωτικές συμπεριφορές τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή».

Αναφορικά με την σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, o βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως ο «Ο Erdogan απέδειξε, αναμφισβήτητα, ότι είναι ένας χαρισματικός-λαϊκός ηγέτης. Αυτό που πρέπει τώρα να αποδείξει είναι το αν καταφέρει να χρησιμοποιεί τη δύναμη αυτή θετικά για να στρέψει τη χώρα του σε μια πραγματική Ευρωπαϊκού Τύπου Δημοκρατία ή αν τη χρησιμοποιεί αυταρχικά όπως έκανε το τελευταίο διάστημα, βγάζοντας προς τα έξω ένα υπερφίαλο, αλαζονικό νεο-οθωμανισμό και εκδηλώνοντας προς τα μέσα έναν επικίνδυνο αυταρχισμό, που βρίσκεται σε αντίφαση με τις αναφορές του για Δημοκρατία». Συμπλήρωσε μάλιστα πως η «καταστολή αναμφισβήτητα ενισχύει την πολιτική του κυριαρχία την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτει τα υπόγεια συγκρουσιακά ρεύματα που αναπτύσσονται στην Τουρκία, τις ανασφάλειες και τους φόβους της γείτονος για να ανακατατάξεις στην περιοχή και παράλληλα αναδεικνύουν τον κίνδυνο της μεταφοράς της έντασης από την ανατολή προς της Δύση».

«Χειρουργικοί» οφείλουν να είναι, όπως συμπλήρωσε, και οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε «η χώρα μας να μη γίνει μέρος του προβλήματος αλλά να παραμείνει μέρος της λύσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε στη λεπτομέρεια τους κανόνες όχι μόνο του ελληνικού Συντάγματος αλλά και του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου και οι οποιεσδήποτε τελικές μας αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τη σχέση με την γείτονα αλλά και την αντίληψη των συμμαχιών στις οποίες ανήκουμε. Δηλαδή, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Αναφορικά με τα εσωτερικά της χώρας και τον τρόπο εκλογής του προέδρου Δημοκρατίας, «Παρά τις παλαιότερες επιφυλάξεις μου, στην πρώτη αναθεωρητική επιτροπή του 2001 όπου συμμετείχα, οφείλω να ομολογήσω ότι πείστηκα, από την επιχειρηματολογία του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την απευθείας εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό με παράλληλη ενίσχυση του ρυθμιστικού του ρόλου».

Σχετικά με την απλή αναλογική και τη μείωση του πλαφόν του 3%, ανέφερε πως είναι αντίθετος «διότι οδηγεί σε πολυδιάσπαση το πολιτικό σύστημα. Η παράταξή μου υποστηρίζει με συνέπεια την αρχή των σταθερών κυβερνήσεων με κατά το δυνατόν αυξημένη αναλογική εκπροσώπηση. Εάν θα έβλεπα μια διόρθωση (συμβατή με το Σύνταγμα) αυτή θα ήταν η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των 12 τριεδρικών περιφερειών της χώρας που σήμερα θίγονται ευθέως και αντισυνταγματικά από συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑