Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on September 26th, 2016 | by fileto

0

Ανοίγουν θέμα με τα βακούφια τους οι Αιγύπτιοι στη Θάσο;

Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα οι Αιγύπτιοι έχουν ανοίξει ένα κεφάλαιο της ιστορίας τους και της αξιοποίησης της περιουσίας του Αιγυπτιακού κράτους που βρίσκεται εκτός των συνόρων τους.

Η Καβάλα γεννέτηρα του Μεχμέτ Αλή (Μωχάμετ Άλη) που είναι ο ιδρυτής του Αιγυπτιακού Κράτους αποτελεί για τους Αιγύπτιους σημείο αναφοράς με δύο σημαντικά ακίνητα ιδιοκτησίας τους στην Παλιά Πόλη όπως το Ιμαρέτ και το Σπίτι του Μεχμέτ Αλή.

Στη Θάσο το Αιγυπτιακό κράτος έχει πολλά ακίνητα ειδικά στον Λιμένα, τα οποία γνωρίζουν οι γηγενείς Θάσιοι, ενώ η εφημερίδα Al-Shorouk σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, ισχυρίζεται ότι «η Θάσος ανήκει στην Αίγυπτο»!

H εφημερίδα παρουσίασε δημοσίευμα με τίτλο: «Λεπτομέρειες για τα δικαιώματά μας στα βακούφια της Καβάλας και της “Tashoz” [Θάσου] στην Ελλάδα», στο οποίο ο Dr. Ibrahim El-Bayioumi Ghanem, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Σύμβουλος του Αιγυπτιακού Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών και Εγκληματολογικών Ερευνών και συγγραφέας του βιβλίου «Τα βακούφια και η πολιτική στην Αίγυπτο» (1η έκδοση το 1998), παραθέτει τις απόψεις και τους ισχυρισμούς του για την κατάσταση των βακουφιών της Καβάλας, αλλά και για το κυριαρχικό καθεστώς ολόκληρης της νήσου Θάσου.

Ο Dr. Ghanem, επιθυμώντας να «διαφωτίσει» την αιγυπτιακή κοινή γνώμη και ειδικότερα τους νέους, υποστηρίζει τα εξής:

«Ισχυρίζεται ότι ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄ παραχώρησε στον Μωχάμετ Αλή Πασά δια του σχετικού φιρμανιού, τη νήσο Θάσο κατά πλήρη ιδιοκτησία. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι το φιρμάνι αυτό αποτελεί το βασικό έγγραφο στην αγωγή που πρέπει να ασκήσει η Αίγυπτος, για να απαιτήσει την ανάκτηση της νήσου και την επιβολή επ’ αυτής των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, κατ’ εφαρμογή των διεθνών κληρονομικών διατάξεων και της αρχής θρησκευτικής ιδιαιτερότητας.

Ασκεί δριμεία κριτική στους υπευθύνους για τα βακούφια Αιγυπτίους αξιωματούχους, τους πρώην και τους νυν, συμπεριλαμβανομένου και του νυν Υπουργού βακουφιών, ο οποίος κατά τον συντάκτη, δεν γνωρίζει ούτε ότι η Καβάλα είναι πόλη και όχι νησί, ούτε ξέρει αν το νησί όπου βρίσκεται η περιουσία για την οποία είναι υπεύθυνος, ονομάζεται Χίος ή Θάσος, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του.

Καταγγέλλει ότι οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαχρονικά αντιμετώπισαν τα βακούφια σαν να ήταν κάποιο βάρος από το οποίο θα έπρεπε να απαλλαχθούν. Με αποτέλεσμα, στη συμφωνία που υπεγράφη με την Ελληνική Κυβέρνηση το 1984, να απαλλοτριωθούν 4 οικόπεδα στην Καβάλα και να περιορισθούν τα υπόλοιπα σε 14 μόνο, τα οποία αμέσως μετά ο Οργανισμός Βακουφίων βάλθηκε να τα πουλήσει. Στην καταστροφική δε, κατά τον συντάκτη, συμφωνία του 1986 συμψηφίσθηκαν τα ποσά από την πώληση των βακουφίων, με τις αποζημιώσεις Ελλήνων παροίκων που εγκατέλειψαν την Αίγυπτο μετά τις εθνικοποιήσεις του 1960 και με την κάλυψη του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο, που ήταν υπέρ της Ελλάδας.

Έτσι κατόρθωσε η ελληνική πλευρά να συνδέσει το αντίτιμο πώλησης των βακουφίων σε Καβάλα και Θάσο, με τις αποζημιώσεις των Ελλήνων που έφυγαν από την Αίγυπτο και με το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Διερωτάται για τη σκοπιμότητα αποστολής της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας για τα βακούφια, που ανακοινώθηκε ότι θα ταξιδεύσει στην Ελλάδα.

Ο ίδιος «συνιστά» τη δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής που θα αποτελείται από Ειδήμονες του Διεθνούς Δικαίου, Αρχαιολόγους, Ιστορικούς και ειδικούς στα θέματα Βακουφιών και τουρισμού, με στόχο τη λήψη πρακτικών μέτρων για την απαίτηση ανάκτησης του νησιού στην Αιγυπτιακή κυριαρχία, πρώτα δια της διπλωματικής οδού και αν χρειασθεί δια της διαμεσολάβησης, της διαιτησίας ή και της δικαστικής οδού.

Πιστεύουμε ότι η χθεσινή συνάντηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου είναι κομμάτι αυτής της νέας πρωτοβουλίας των Αιγυπτίων.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑