Άποψη - Γνώμη

Published on November 20th, 2016 | by fileto

0

Διά  χειρός Χαρούλας Αλεξίου!

ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΛΕΜΟΝΤΖΗ

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αίθουσα υπερπλήρης κι όταν μπήκα, ήδη , ένας  καπνός-σύννεφο είχε κατακλύσει τον χώρο . Οι υποψιασμένοι  θεατές κατάλαβαν ότι πρόκειται να ταξιδέψουν σ’ ένα «όνειρο», οι άλλοι απορούσαν. Όλοι, όμως,  αδημονούσαν. Ν΄ αρχίσει το «χειρόγραφο» της Αλεξίου.    

 Μουσικοθεατρική παράσταση με βιογραφικά κείμενα της ιδίας. Και όχι μόνο. Έναρξη –έκπληξη  με την  εμβληματική τραγουδίστρια σε ρόλο κορυφαίας χοροδράματος. Εξαιρετική άρθρωση. Καθαρά ελληνικά, μεταλλική φωνή, παιχνιδίσματα ηχοχρωμάτων έμπειρης ηθοποιού, αισθαντικότητα κι ευαισθησία. 

  Η Χάρις Αλεξίου έπιασε το νήμα ζωής της  απ’  την άκρη κι άρχισε να το τυλίγει γύρω απ’ τον άνθρωπο θεατή, γύρω από τον άνθρωπο Χαρίκλεια, γύρω –γύρω  απ’ τη σκηνή, γύρω απ’ το Μέγαρο Μουσικής, γύρω απ’ την πόλη, γύρω απ’ την Ελλάδα.  Δεν το έκανε ανάποδα, ως είθισται.  Δεν ξετύλιξε, αλλά τύλιξε τον μύθο «Χαρούλα Αλεξίου» με λόγια και εικόνες γήινες, δικές μας, αυθεντικά  λαϊκές, βαθύτατα ανθρώπινες  και εξομολογητικές. Απίστευτο ξεγύμνωμα ψυχής για ένα τέτοιο δημόσιο πρόσωπο. Για μία τόσο σπουδαία καλλιτέχνιδα. Μπράβο της.

  Αυτό το δίωρο είχε τόλμη, είχε αυτοσαρκασμό, είχε πόνο,  είχε χιούμορ, είχε πολλά «γιατί»  κι άλλα τόσα δικά της «διότι», είχε συγγνώμες, μα πάνω από όλα ήταν μνημόσυνο. Στη μάνα που τη γέννησε, τη μεγάλωσε και της έδωσε εφόδια κι έμπνευση . Στον πατέρα τον καλλίφωνο και  αρσενικό παλιάς κοπής. Ήταν σπονδή στον έρωτα, ήταν και σαράκι και καημός της μοναξιάς, ήταν κι ένα απάνθισμα αγαπημένων τραγουδιών της.

  Τεράστια σκηνή, πληθωρική έτσι κι αλλιώς η καλλιτέχνις, τη γέμισε στο λεπτό  και το λιτό, έξυπνο σκηνικό που εμφανίστηκε αργότερα,  εξυπηρέτησε θαυμάσια το όραμα. Τρεις εξαιρετικοί μουσικοί έδωσαν τις  διαστάσεις  που απαιτούσε η στιγμή. Άλλοτε συναυλία δωματίου, άλλοτε Μεγάρου Μουσικής, άλλοτε ιδιωτικής ακρόασης στ’ αυτί και πάντοτε συνοδοιπόροι στο ταξίδι της Χαρούλας και το δικό μας.

  Αυτή η παράσταση ήταν ένα  τολμηρό  βήμα μπροστά  μιας μεγάλης τραγουδίστριας,  που δεν έχει πια  η φωνή της το εύρος που την ανέδειξε και η ίδια το ξέρει, που δεν ευαγγελίζονταν  υψηλή διανόηση και πνευματικό βάθος προς αναζήτηση λύσεων συμβολισμών, που μίλησε ακομπλεξάριστα για αδυναμίες  και τρωτά σημεία  που έχουμε οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου και  κοινωνικής θέσης, που , εν τέλει, έτερψε  λαϊκές ψυχές, γλέντησε τον κόσμο  που δεν κρατούσε πίνακα βαθμολογίας στα χέρια του, αλλά  ήξερε γιατί δακρύζει κάθε φορά που τον ακουμπά ο στίχος «μα έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία». Κι αυτό  είναι πολύ σημαντικό στις μέρες της αποξένωσης, της οικονομικής κρίσης και των διαταραγμένων ανθρωπίνων σχέσεων.

Χαρούλα, ευχαριστούμε. Περάσαμε μαζί σου υπέροχα.

Υ.Σ.  Η παράσταση θα περιοδεύσει και σε Καβάλα-Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο-Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Σύνθεση κειμένων- επιλογή τραγουδιών: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νανούρης

Μουσικοί: Παναγιώτης Τσεβάς, ακορντεόν και πιάνο.

Γιώργος Λιμάκης, κιθάρα και Αναστάσης Μισυρλής, βιολοντσέλο.

Σκηνικά: Δήμητρα Σπυρίδωνος

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου.

ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑