Άποψη - Γνώμη

Published on February 5th, 2017 | by fileto

0

Δεν μας τρομάζει ο κόφτης;

Εδώ που φτάσαμε μας προετοιμάζουν για όλα τα ενδεχόμενα κι εμείς ως χαλβάδες (και λόγω Σαρακοστής), είμαστε έτοιμοι να πούμε ΝΑΙ σε όλα, όπως και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Βλέποντας ότι όλοι μας είμαστε παραδομένοι σε όλα τα σενάρια και ευάλωτοι οι δανειστές μας έχουν φτάσει στο σημείο να θέλουν (για έναν ανεξήγητο λόγο) να μας προστατεύσουν και (άκουσον – άκουσον), επεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θα μπορούσε να δεχθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να διασφαλιστεί η εμπλοκή του στο πρόγραμμα της Ελλάδας, χωρίς να προκληθούν αναταράξεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Όχι δεν κάνουν την χάρη στον Αλέξη γιατί του έχουν πιο πολύ εμπιστοσύνη, αλλά γιατί ξέρουν ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα πράγματα που έπρεπε να τα έχουμε στα χέρια μας ως καυτή πατάτα, τα θεωρούμε γελοία και τα παίζουμε κομπολόι.

Από την άλλη θέλουν να ικανοποιήσουν και τους Γερμανούς οι οποίοι είναι αναστατωμένοι από τον αστάθμητο παράγοντα Τράμπ και μετά από εκείνο το «οι Γερμανοί έκαναν το ευρώ στα μέτρα του μάρκου τους», πολύ τους κακοφάνει!

Έτσι πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να είναι τυχερός και στη δίνη των μέτρων που του ζητάνε για να κλείσουν την αξιολόγηση πιθανόν να λειτουργήσει ο αστάθμητος παράγων της διαπραγμάτευσης και να κληθεί να πείσει τους βολικούς του συνεργάτες βουλευτές να ψηφίσουν λιγότερα μέτρα από αυτά που ήδη είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν πάσει θυσία για να μην αναγκαστεί να πάει ο πρωθυπουργός σε εκλογές ανοιξιάτικα.

Μόνη ασφαλιστική δικλείδα που θα ζητηθεί από τον Αλέξη είναι ο γνωστός κόφτης τον οποίο άλλωστε έχει αποδεχθεί και μέτρα μέχρι 1,8 δις που θα νομοθετηθούν και άλλα τόσα που θα συμφωνηθούν αλλά  με απλό συμβόλαιο και όχι με βουλευτική βούλα.

Έτσι θα βγουν οι βουλευτές του και θα φωνάζουν Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος, αλλά προφανώς στο πλαίσιο της ατμόσφαιρας της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, με μεσολάβηση των Αγίων Παθών του Ιησού αλλά και ημών των αμαρτωλών αμνών των μνημονίων.

Ξαναγυρνώντας στα της διαπραγμάτευσης (λόγος να γίνεται αν είναι αυτό που ζούμε διαπραγμάτευση), η παραπάνω πρόταση έχει τα εξής τρία πλεονεκτήματα σύμφωνα με ορισμένους από τους θεσμούς:

Πρώτον αποτελούν μέτρα χαμηλότερου κόστους από εκείνα που απαιτεί το ΔΝΤ και άρα ανοίγει καλύτερο πεδίο διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον δεν θα τεθούν σε ισχύ εφόσον κάτι τέτοιο δεν απαιτηθεί, δηλαδή, εφόσον

η Ελλάδα παραμείνει εντός στόχων

Στο τραπέζι πέφτει εδώ και μέρες το θέμα του Grexit και της άτακτης χρεωκοπίας, για την οποία οι Ευρωπαίοι στην παρούσα φάση την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Και απάντηση σε αυτό δίνει μέσα από μια εκτίμηση το πρακτορείο Ρώυτερς το οποίο θέτει το ερώτημα: «Ποιος ωφελείται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει» για να καταλήξει ότι από αυτή την εκδοχή δεν ωφελούνται «ούτε οι πιστωτές της ούτε η κυβέρνησή της».

Αυτό, εξηγεί το δημοσίευμα, είναι καλύτερος λόγος να ελπίζουμε ότι οι έντονες συνομιλίες για το εάν η χώρα αξίζει την επόμενη δόση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ, θα λήξουν φιλικά πριν από την ώρα αποπληρωμής του δανείου 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Εάν η λογική επικρατήσει, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι σε χάος, αλλά όχι στο χείλος του γκρεμού.

Ο λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις της χώρας έχουν τραβήξει τόσο πολύ, είναι πως όλες οι πλευρές είναι παράλογες, με τον τρόπο τους.

Η Γερμανία, de facto ο μεγαλύτερος πιστωτής, αρνείται να προχωρήσει εάν δεν κάνει το ίδιο και το ΔΝΤ, ακόμη και αν οι διεθνείς δανειστές φέρνουν όλο και λιγότερα στο τραπέζι.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολιτικά τοξικές δεσμεύσεις προκειμένου να πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να μειώσει γενναία τις συντάξεις ή το αφορόλογητο όριο.

Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει πρώτος πίσω. Εάν το ΔΝΤ υποχωρήσει θα φανεί αδύναμο, αλλά εάν αποχωρήσει, ο Οργανισμός θα φανεί ότι δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη.

Η Γερμανία θα πρέπει να πάει ξανά στο κοινοβούλιό της για να λάβει νέα έγκριση για ένα ανανεωμένο σχέδιο διάσωσης –ένα ιδιαίτερα δύσκολο αίτημα σε μια χρονιά εκλογών.

Αυτό αφήνει την επόμενη κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί στα αλήθεια ότι οι πιστωτές ζητάνε πολλά, μπορεί να προκηρύξει εκλογές.

Αυτό πιθανώς θα παραδώσει την εξουσία στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα μπορούσε να πείσει τους πιστωτές να υιοθετήσουν μια πιο ήπια θέση.

Ομοίως, μια νέα κυβέρνηση θα μπορούσε απλώς να κληρονομήσει τα ίδια προβλήματα.

Οι επενδυτές δεν περιμένουν το χειρότερο.

Το 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 7,1%, και είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών.

Η σχετικά χαλαρή στάση των αγορών έχει νόημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είτε υποχωρήσει στους δανειστές είτε αποχωρήσει (με εκλογές).

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία.

Αλλά για μια χώρα στην οποία το ΔΝΤ αναμένει ότι θα υποστεί διψήφιο ποσοστό ανεργίας «για αρκετές δεκαετίες», οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση δεν είναι μεγάλη ανακούφιση.

Εσείς έχετε ακόμη ενδοιασμούς ότι κινούμαστε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα;

Όχι φαντάζομαι, αλλά όταν κλείσει τις δαγκάνες ο κόφτης, τότε θα καταλάβουμε όλοι την δύναμη που έχει να συνθλίβει τα πάντα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑