Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 6th, 2017 | by fileto

0

Ερχεται το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Η Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ – Δίκτυα Εταιρίας Διανομής Αερίου), προχωρά δυναμικά με επενδύσεις της τάξης των 320 εκατ. ευρώ, για να φτάσει το φυσικό αέριο σε 18 πόλεις της περιφέρειας.

Μια από αυτές τις περιφέρειες είναι η Αν. Μακεδονία και Θράκη και μια από τις πόλεις στις οποίες θα γίνουν δίκτυα φυσικού αερίου θα είναι και η Καβάλα.

Μέχρι σήμερα δεν είχαμε ακούσει για την εταιρεία αυτή, αλλά από δω και πέρα θα είναι στην ημερήσια διάταξή μας, σε ότι αφορά την δημόσια ζωή και την επικοινωνία.

Η άγνωστη στο ευρύ κοινό… ΔΕΔΑ προέκυψε στα χαρτιά, όπως και οι άλλες δύο Εταιρίες Διανομής Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, από τον νόμο 4336/2015, ο οποίος προβλέπει τον διαχωρισμό δικτύων – παροχής αερίου.

Από την αρχή του χρόνου, έπιασε δουλειά. Είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ και λειτουργεί δίκτυα 500 χλμ. που διανέμουν το καύσιμο σε μόλις 170 βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές των περιοχών Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Αν και μικρή… σε δίκτυα και πελατολόγιο, εντούτοις προμηθεύτηκε αέριο 2,5 εκατ. GWh από 11 εταιρίες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Οι στόχοι της ΔΕΔΑ είναι από το 2018 μέχρι και το 2036 να δημιουργήσει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου άνω των 1.200 χλμ., πραγματοποιώντας επενδύσεις 320 εκατ. ευρώ. Η αγορά που θα δημιουργήσει είναι της τάξης του 1 δισ. κ.μ. αερίου ετησίως, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες 120.000 νοικοκυριών και 10.000 επιχειρήσεων.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις 141 εκατ. ευρώ θα γίνουν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την κατασκευή 485 χλμ. δικτύου μέσης πίεσης, 9 χλμ. χαμηλής πίεσης και 9 μετρητικών σταθμών στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τη Δράμα, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Έτσι, θα εξυπηρετηθούν 45.000 οικιακοί και 2.000 εμπορικοί καταναλωτές.

Στη στρατηγική διείσδυσης του φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνονται τα σχέδια μόνο για την κατασκευή αγωγών. Σε περιοχές όπου δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε αυτούς, η ΔΕΔΑ δρομολογεί έργα για υποδομές CNG, όπως στο Καρπενήσι, στη Λιβαδειά, στην Άμφισσα και στην Ορεστιάδα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη (2018-2023) αναμένεται να δώσει 1.600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας και στη διάρκεια των έργων, 700 έμμεσες.

Η διοίκηση της ΔΕΔΑ διεκδικεί χρηματοδότηση 50% επί του ύψους του επενδυτικού προγράμματος από τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και είναι στην τελική φάση της συμφωνίας με τους εμπλεκόμενους περιφερειάρχες.

Παράλληλα βρίσκεται και σε συζητήσεις για χρηματοδότηση του 35% επί των επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

H Deloitte έχει υπολογίσει σε 1,5 δισ. ευρώ τα οφέλη που θα αντλήσουν οι πόλεις από τη διείσδυση του φυσικού αερίου, όπως η μείωση του κόστους ενέργειας αλλά και των ρύπων CO2.

2 συνημμένα


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑