Εκδηλώσεις

Published on February 8th, 2017 | by fileto

0

Το πιο τρελλό καρναβάλι του Βορρά στην Ξάνθη

Με χίλια χρώματα θα γεμίσουν οι δρόμοι της Ξάνθης στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, που θα εγκαινιαστούν στις 11 Φεβρουαρίου.
Οι γιορτές θα κορυφωθούν στις 26 του μηνός με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην πόλη και το περίφημο «κάψιμο του Τζάρου».
Τα εγκαίνια των εορτών θα πραγματοποιήσει ο δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ενώ στο Καρναβάλι της Ξάνθης, το μεγαλύτερο και γνωστότερο της Βόρειας Ελλάδας, αναμένεται να συμμετάσχουν και φέτος χιλιάδες καρναβαλιστές όλων των ηλικιών και περισσότεροι από 50 πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης μέσα από τους οποίους θα προκύψουν και να πληρώματα των καρναβαλικών ομάδων.
Συναυλίες σύγχρονων και παραδοσιακών μουσικών σχημάτων, εικαστικές εκθέσεις, αποκριάτικα πάρτι, δράσεις για παιδιά και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες με πολιτιστική και καλλιτεχνική διάσταση, που αναλαμβάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης, περιλαμβάνει και φέτος το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, που διοργανώνει ο δήμος.
Η μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς κάθε χρόνο την παρακολουθούν δεκάδες εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και χώρες της Βαλκανικής.

 

Για 15 μέρες η Ξάνθη μεταμορφώνεται σε μια πόλη με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι που υποδέχεται πλήθος κόσμου.
Άρματα, χιλιάδες μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές την ημέρα της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης ξεχύνονται στους δρόμους της Ξανθης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού.
Η Ξάνθη συνεχίζει για μια ακόμη χρονιά, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, να διατηρεί την πρωτοπορία του αποκριάτικου ξεφαντώματος.
Το θέμα της φετινής καρναβαλικής παρέλασης είναι οι Τέσσερις Εποχές και όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης, Πασχάλης Λύρατζης, «οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές σκιαγραφούν την ιδιαιτερότητα του τόπου μας μέσα από τη συνύπαρξη της έμπνευσης, της τέχνης, της σάτιρας και του κεφιού. Η λαϊκή παράδοση μπλέκεται με το σήμερα στους δρόμους της πόλης, όπου για πέντε και πλέον δεκαετίες Ξανθιώτες και επισκέπτες δημιουργούν μια εξαιρετική πραγματικότητα πέρα και έξω από τις όποιες συνθήκες αντιμετωπίζουν».

 

Ο δήμαρχος Ξάνθης υπογραμμίζει στις δηλώσεις του, με την ευκαιρία της παρουσίασης του φετινού προγράμματος των εκδηλώσεων, ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι «ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο υπερβαίνει τον εαυτό του, εξελίσσεται και εμπλουτίζει το περιεχόμενο του, καθώς πλαταίνει τους ορίζοντές του μέχρι και σήμερα, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες.
Πιστοί στην ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του αυτός ο τόπος, πιστοί στις αξίες και στις ανάγκες του, θα είμαστε πάντα εδώ και στο φετινό ταξίδι των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, του συναρπαστικού και ιδιαίτερου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού».

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εκδηλώσεις ξεκινούν επίσημα το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης με μια μεγάλη παρέλαση από τις χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της Ξάνθης αλλά και των φιλοξενούμενων χορευτικών συγκροτημάτων.
Την παρέλαση θα ανοίξει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας, αναβιώνοντας το έθιμο με τη μορφή δρώμενου που αναδεικνύει την ομορφιά και τη μαγεία των συνηθειών και των παραδόσεων του ελληνικού λαού και που είναι γνωστό με την ονομασία «Αράπηδες», επειδή στη μεταμφίεση των πρωταγωνιστών κουδουνοφόρων κυριαρχεί το μαύρο χρώμα.

Όταν το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση φτάνει στο τέλος της, τότε αναβιώνει το εντυπωσιακό Ξανθιώτικο έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού.
Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, θα παρακολουθήσουν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.
Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.
Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑