Άποψη - Γνώμη

Published on March 5th, 2017 | by fileto

0

Ο Κυριάκος θα μείνει με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι!

Μην σας ξεγελάει ο τίτλος. Δεν είναι τίποτε άλλο από την διαπίστωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο φιλικά προσκείμενο προς αυτόν Documento!

«Εμείς θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», λέει αυτάρεσκα (το θέμα είναι αν το πιστεύει κιόλας) ενώ όπως εξηγεί σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ή αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει ή τα προγράμματα διάσωσης θα αποτύχουν οριστικά». Και διαβεβαιώνει ότι «ο συμβιβασμός που έχουμε αποδεχτεί, είναι δίκαιος επί της αρχής και κοινωνικά βιώσιμος».

Έντονα επικριτικός για τον πολιτικό του αντίπαλο, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέει ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί, ίσως παρασυρμένος από συμβούλους του που βλέπουν την ενασχόληση με την πολιτική ως επαγγελματικό πρότζεκτ. Η πολιτική όμως δεν είναι πρότζεκτ, πολύ περισσότερο η χώρα δεν είναι Siemens, δεν είναι εταιρεία».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός καταθέτει τη βεβαιότητά του ότι «αν την ευθύνη αυτής της εξαιρετικά ευαίσθητης και κρίσιμης διαπραγμάτευσης την είχε ο κ. Μητσοτάκης, θα είχε αποδεχθεί με προθυμία βαρύτατο αντίτιμο, που θα επέφερε επιπρόσθετη -ανυπολόγιστη ίσως- κοινωνική ζημία».

Πάντως ο Αλέξης έχει μια εμμονή με τον Κυριάκο τον οποίο θεωρεί εύκολο αντίπαλο κάνοντας απλή αριθμητική και προσθέτοντας ότι θα τον στηρίξουν μετά τις εκλογές και στην περίπτωση που δεν πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμμαχία, η Ένωση Κεντρώων και ο ..αβραάμ πάππας!

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως συνεντευξιαζόμενος διαβεβαιώνει παράλληλα, ότι δεν θα υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις, αλλά ένα πακέτο μέτρων θετικών και αρνητικών, με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητας.

Ερωτηθείς για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγορεί ότι «για άλλη μια φορά επέλεξε να βάλει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, αδιαφορώντας για το αν αυτό σήμαινε ταυτόχρονα και αποτυχία της χώρας. Τα έπαιξε όλα και έχασε ξανά. Το ίδιο άλλωστε είχε κάνει και πέρυσι τον Μάη. Αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».

Ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αναγνωρίζει ότι «παρά τα λάθη του, οι όροι με τους οποίους πολιτεύτηκε και το κοινοβουλευτικό ήθος του δεν συγκρίνονται με αυτό της ηγεσίας που τον διαδέχθηκε».

Ο πρωθυπουργός απονέμει τα εύσημα στον τέως πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιατί άραγε λέτε μια και ο ίδιος τονίζει ότι: «Σίγουρα δεν ήταν εύκολος αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το απέδειξε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Πήρε μια ΝΔ διαλυμένη και κατάφερε αποτέλεσμα μεγαλύτερο από αυτό του Σαμαρά. Έχει μια λαϊκότητα και την πολιτική ευφυΐα να αντιλαμβάνεται το κλίμα. Η στάση που κράτησε στις εκλογές μάς δυσκόλεψε πολύ γιατί θόλωνε τις διαχωριστικές γραμμές. Ευτυχώς για εμάς με τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», καταλήγει.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, υποστηρίζει πως «είναι επιτυχημένη παρά τις αναντίρρητες ιδεολογικές διαφορές μας». «Και σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτήριζα τους ΑΝΕΛ ακροδεξιό κόμμα», διευκρινίζει.

Για την προοπτική, συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει: «Έχω πει πολλές φορές ότι προϋπόθεση οποιασδήποτε συζήτησης με το ΠΑΣΟΚ είναι η απαλλαγή αυτού του ιστορικού χώρου από το πολιτικό προσωπικό που προσέβαλε τον ελληνικό λαό, που χρησιμοποίησε την εξουσία του με όρους ατομικής ιδιοτέλειας» (καλά μας έπεισες Αλέξη!).

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν απομάκρυνση, απογοήτευση, ακόμα και θυμό, σε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. «Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Πρέπει όμως να ξέρεις να τις χρησιμοποιείς.

Η υπερβολή στην προσπάθεια χειραγώγησης του πολιτικού κλίματος μέσα από τις δημοσκοπήσεις μπορεί να αποβεί μπούμεραγκ, σε όσους το επιχειρούν.

Για παράδειγμα τώρα ο κος Μητσοτάκης διαρκώς τις επικαλείται για να δημιουργήσει την εντύπωση τετελεσμένου σε σχέση με την επόμενη εκλογική μάχη. Όταν όμως έρθει η αληθινή ώρα της κάλπης και η διαφορά αρχίσει να αναστρέφεται ραγδαία, θα εγκλωβιστεί σε κλίμα ηττοπάθειας, ακόμη κι αν προηγείται. Και στο τέλος θα υποστεί οδυνηρή ήττα εξαιτίας και των υψηλών δημοσκοπικών προσδοκιών που ο ίδιος δημιούργησε.

Μπορεί, λοιπόν, τώρα να του αρέσει να δοξάζεται δημοσκοπικά, όταν όμως έρθει η στιγμή να αποφασίσουν αυτοί που για τους δημοσκόπους είναι αόρατοι – η αδαής πλειοψηφία, όπως θα έλεγε και ο ίδιος – θα μείνει με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι».

Τι να πει κανείς, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται ενέσεις αισιοδοξίας καθημερινά, έχει πληροφόρηση η οποία τον κάνει αισιόδοξο ή τελικά η πολιτική του διαίσθηση, απλά είναι η συνάντησή του με το πεπρωμένο και το τυχαίο, που σε πολλές περιπτώσεις κυνηγά αυτόν που δεν ενδιαφέρεται για την κατάληξη των πραγμάτων.

Άλλωστε και ο ελληνικός λαός στις εκλογές έχει αποδείξει ότι είναι ολίγον τι χαβαλεδιάρης!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑