Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 26th, 2018 | by fileto

0

Το χαρμάνι Turmac εκτίθεται στην Καβάλα…

Όπως σημειώνει και στον ιστότοπό του το Μουσείο Καπνού της Καβάλας: «Η Καβάλα, λόγω της γειτνίασής της με περιοχές όπου καλλιεργείτο η εξαιρετική ποικιλία καπνού «μπασμάς» και του φυσικού λιμανιού της, που είχε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγάλων εμπορικών πλοίων, συγκεντρώνει στα μέσα του 19ου αιώνα την εμπορική εκμετάλλευση των καπνών της Βαλκανικής.

Είναι μια πόλη τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου ζουν, Έλληνες, Οθωμανοί, Βούλγαροι, Εβραίοι. Η ανάπτυξη του καπνεμπορίου φέρνει εμπορικούς οίκους της Ευρώπης, ακόμα και Προξενεία ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα καπνά.

Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη προκαλεί συνταρακτικές αλλαγές στην κοινωνία της Καβάλας, δημιουργώντας μια κοσμοπολίτικη αστική τάξη, που συναλλάσσεται εμπορικά με την Ευρώπη. Η συσσώρευση εργατικού πληθυσμού από την ύπαιθρο και μετά την απελευθέρωση, από Τουρκία και Βουλγαρία, διαμορφώνει ένα πολυπολιτισμικό ρωμαλέο συνδικαλιστικό κίνημα, που σημαδεύει ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Η οικονομική ζωή της Καβάλας, όσον αφορά στο καπνεμπόριο, περνά σε περίοδο ύφεσης μετά το 1950, με τη μαζική εισαγωγή της ποικιλίας καπνού «βιρτζίνια», που συνδέεται με την είσοδο των πολυεθνικών κεφαλαίων».

Πολλά Καβαλιώτικα χαρμάνια

Μέσα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, μέσα στην τρέχουσα χρονιά είναι και η παρουσίαση χαρμανιών και εταιρειών που με βάση την Καβάλα έγιναν δημοφιλή στους καπνιστές.

Μια φίρμα εξ αυτών με περίτεχνα πακέτα και συσκευασίες τσιγάρων και κανού ήταν και η φίρμα της καπνοβιομηχανίας “Turmac” που ιδρύθηκε στην Καβάλα στις αρχές του 20ου αιώνα από τον επιχειρηματία Kiazim Emin.

Ανάμεσα στα εκθέματα τα οποία θα παρουσιαστούν είναι και τα πακέτα «Turmac», αλλά και τα αντικείμενα ή μάλλον μέρος αυτών των ιδιοκτητών της που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι πότε επιτέλους το Μουσείο Καπνού που θα μπορούσε να είναι μοχλός τουριστικής ανάπτυξης της Καβάλας θα αποκτήσει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορεί να προσπορίζεται μεγάλα έσοδα από την λειτουργία του και από την εν γένει δράση του, από το να ..χαριεντίζεται με τις σελίδες ιστορίας και με επιφανειακές εκδηλώσεις που ναι μεν είναι καλές αλλά λίγες!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑