Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 21st, 2018 | by fileto

0

Τσανάκα κατά Λαμπάκη κόντρα χωρίς περιεχόμενο

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΕΙΝΑΙ

Η δήμαρχος Καβάλας μάλλον χρησιμοποιεί πολιτική εξωτερικής και εσωτερικής διπλωματίας, και πώς να εξηγήσει κανείς τα όσα λέει εντός και εκτός Καβάλας.

Η ίδια η Δήμητρα Τσανάκα μιλάει με στόμφο για ένα πανίσχυρο λόμπι της Θράκης που καταδυναστεύει την Καβάλα, την στιγμή που η ίδια δεν μπορεί πλέον να συνθέσει δύο πολιτικές δυνάμεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, αλλά και δυνάμεις από δύο δήμους όπως αυτούς της Καβάλας και του πρώην Δήμου Φιλίππων.

Διαβάζω σε τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής τα όσα ανέφερε στην σύσκεψη υπό τον τροπαιούχο και ηγέτη της κίνησης για την αναβάθμιση του ΔΠΘ Χρήστο Μέτιο.

Λέει το ρεπορτάζ: «Δεν έκρυψε την γνώμη της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία παρέστη στην συνάντηση που συγκάλεσε ο Χρήστος Μέτιος αναφορικά με τις εξελίξεις του ΔΠΘ και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Η κα Τσανάκα έχει διαχρονικά δει το ΤΕΙ που έχει τμήματα και στην Καβάλα να μην ενισχύεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αντιθέτως να παραμελείται κρατικά και να ενισχύεται μόνο με τοπικές πρωτοβουλίες.

“Δίνουμε την εντύπωση ότι είμαστε ενωμένοι σαν Περιφέρεια και πως θέλουμε το ΤΕΙ ΑΜ-Θ (να ενωθεί με το ΔΠΘ) γιατί ενισχύει το Δημοκρίτειο; Δώσαμε σε κανένα την εντύπωση ότι με τίποτα δεν θέλουμε να φύγει το ΤΕΙ ΑΜ-Θ από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ;” ήταν οι δύο ερωτήσεις που έθεσε προς όλους, κατηγορώντας – εμμέσως πλην σαφώς – ότι οι φορείς της ΑΜ-Θ τόσο καιρό δεν διεκδίκησαν με πυγμή την συνένωση ΔΠΘ – ΤΕΙ ΑΜΘ.

Άλλωστε κοινή παραδοχή είναι πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο μόνο το τελευταίο εξάμηνο, ενώ προηγήθηκαν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και επί Αθ. Καραμπίνη, ενώ τα παλιότερα χρόνια ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜ-Θ δεν είχαν καμία σχέση πλην της γεωγραφικής.

“Για μας τους Καβαλιώτες, το ΤΕΙ μας ποτέ δεν ανήκε στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ήταν πάντα προσανατολισμένο προς το ΔΠΘ”, είπε σε άλλο σημείο η δήμαρχος, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο ώστε να μην παρερμηνευτεί η γνώμη της.

Παρόλα αυτά, έστρεψε το κατηγορώ της απανταχού: “Εσείς όμως, είχατε ποτέ στο νου σας ότι το ΤΕΙ ΑΜ-Θ είναι κομμάτι του ΔΠΘ;”, ρώτησε.

“Πήραμε απόφαση, όταν χάσαμε δύο φορές την Ιατρική, ότι θα μείνουμε με το ΤΕΙ και γι’ αυτό το στηρίξαμε.

Είναι δυνατό κε Λαμπάκη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων να βάζει θέμα τη Νομική και όχι το ΤΕΙ ΑΜ-Θ. Μακάρι αυτά τα πράγματα να τα είχατε σκεφτεί πιο πριν”, είπε σε άλλο σημείο του λόγου της».

μετιος

ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Ούτε την σύμπνοια της πλειοψηφίας των θεσμικών παραγόντων της ΑΜΘ για το θέμα της ίδρυσης νέας Νομικής στην Πάτρα, αλλά και την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το πανεπιστήμιο της Θράκης, ανέδειξε η σύσκεψη για το θέμα που συγκάλεσε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά και οι ανησυχίες όλων των πλευρών για την επόμενη ημέρα, ενώ αναδείχθηκαν και καινούριες πτυχές και προβλήματα που ανακύπτουν από τη γενικότερη πολιτική του Υπουργείου.

Μεταξύ αυτών είναι η ανησυχία για τον τομέα Κοινωνικών Λειτουργών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στην Κομοτηνή, αλλά και της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης λόγω του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και του τμήματος Γεωπονίας της Ορεστιάδας λόγω υπόσχεσης ίδρυσης ανάλογου τμήματος στην Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα ακούστηκε και η εκδοχή της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ όχι με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή ένα συνδυασμό αυτών.

Επίσης κατατέθηκε η ανησυχία για την αποψίλωση των σχολών τόσο από καθηγητές, λόγω της δυνατότητας μετακίνησής τους μετά την 15ετία προς το κέντρο, αλλά και από φοιτητές μέσω του νέου καθεστώτος των μεταγραφών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη η δημιουργία μιας επιτροπής που θα διατυπώσει το ακαδημαϊκό συγκριτικό πλεονέκτημα της ένωσης ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ, ως άμυνα στους σχεδιασμούς του Υπουργείου, αλλά και να θεωρηθεί δεδομένο ότι η ίδρυση νέου τμήματος Νομικής σημαίνει υποβάθμιση αυτού της Κομοτηνής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης και ο πρύτανης του ΤΕΙ-ΑΜΘ κ. Δημήτρης Μπαντέκας, οι βουλευτές Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, καθώς και εκπρόσωπος του βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ενώ δεν παρέστη κατ’ ιδίαν κάποιος βουλευτής της συμπολίτευσης.

Επίσης το παρών έδωσαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι Αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος και Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑