Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on December 13th, 2018 | by fileto

0

Ελπίζουν να τιθασεύσουν τον Τοψίδη;

Δεν λένε να βάλουν μυαλό οι άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη που ασχολούνται με τις εκλογές και τις υποψηφιότητες και συνεχίζουν να δίνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις για την εκλογική δυναμική της Νέας Δημοκρατίας, με αρνητικό πρόσημο μέσα από το φαινόμενο των επιλογών και των ανταρτών στις περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μαΐου 2019.

Οι ίδιοι προφανώς με διαρροές δίνουν τροφή σε αναλυτές για να θολώσουν τα νερά ότι και καλά οι αντάρτες υποσκάπτουν τις προσπάθειες των υποψηφίων που έχουν τη στήριξη της ηγεσίας και προκαλούν ρήγματα στη συνοχή της παράταξης.

Δικαιολογούν έτσι το ενδεχόμενο αυτή η κατάσταση να έχει αντανάκλαση και στις εθνικές εκλογές, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προκρίνει το σενάριο με τις τρεις – τέσσερις κάλπες.

Το πρόβλημα είναι μείζον και αφορά ολόκληρη την επικράτεια, και οξύ όχι μόνο στο λεκανοπέδιο, αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Επιμένουν μάλιστα ότι η απόφαση της ηγεσίας να μη δώσει (κομματικό) χρίσμα στους υποψήφιους για τους δήμους, σε συνδυασμό με το ότι οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ξύπνησε τις φιλοδοξίες εκατοντάδων γαλάζιων στελεχών, που κάτω από άλλες συνθήκες ούτε καν θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να κατέβουν στην αρένα των δημοτικών εκλογών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ευθύνη είναι και της Πειραιώς, παράγοντες της οποίας σε… ανύποπτο χρόνο ενεθάρρυναν τις φιλοδοξίες αυτές. Με την προσδοκία ότι η κινητικότητα θα ευνοούσε την παράταξη σε πολιτικό επίπεδο.

Υπάρχει ωστόσο και μία τρίτη παράμετρος που ευνοεί το φαινόμενο των ανταρτών: Το γεγονός ότι σε πολιτικό επίπεδο η παράταξη δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ρεύμα νίκης.

Ο προβληματισμός για την πληθώρα των υποψηφιοτήτων είναι έντονος όχι μόνο στα κεντρικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Εκφράσθηκε από αρκετούς επίσημους υποψηφίους, νυν δημάρχους και μη, στην πρόσφατη σύσκεψη που είχαν στην Αθήνα με τον γραμματέα Λευτέρη Αυγένακη. Παρά ταύτα, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν προτίθεται να λάβει μέτρα (διαγραφές) κατά των ανταρτών, εκτός και αν κάποιοι υπερβούν τα όρια. «Δεν θα πάρουμε τη χαντζάρα, εκτός και αν…», διαμηνύουν. Εξαίρεση θα υπάρξει στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι από τους λεγόμενους «αντάρτες» στραφεί κατά της παράταξης ή συμπορευτεί με υποψήφιο αντίπαλου κόμματος.

Στο πλάνο αυτό μπαίνει και η υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Τοψίδη ο οποίος από την αρχή ξεκαθάρισε ότι προχωρά μόνος του και ανεξάρτητος, άσχετα αν στηρίζεται από πολλά στελέχη της παράταξης του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη οι οποίοι ξεκαθάρισαν επίσης ότι με τον Χρήστο Μέτιο μετά τα καμώματά του δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Οι σύμβουλοι που όρισε ο Κυριάκος τα έχουν κάνει μούσκεμα με τις επιλογές τους και τώρα αναμένουν από τον αρχηγό να αλλάξει τα πράγματα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να ακολουθήσει την ήπια τακτική για δύο κυρίως λόγους.

Ο ένας τυπικός, στη βάση ότι αφού η παράταξη δεν έχει δώσει επίσημα χρίσματα δεν υφίσταται και η περίπτωση της ανταρσίας.

Ο δεύτερος ουσιαστικός, καθότι θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ενόψει του β’ γύρου, δεδομένου ότι κανένας δήμος δεν πρόκειται να κριθεί από την πρώτη Κυριακή.

Στην Πειραιώς εκτιμούν (ποιοι άραγε) ότι προϊόντος του χρόνου ο αριθμός των ανταρτών θα βαίνει μειούμενος και αυτό είτε διότι δεν θα καταφέρουν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο, ειδικότερα στους μικρότερους πληθυσμιακά δήμους, είτε λόγω της δυναμικής που θα αναπτύξουν οι υποψήφιοι που στηρίζει η παράταξη. «Μέχρι τις εκλογές μεσολαβούν πέντε μήνες, αρκετός χρόνος για να αλλάξουν γνώμη…», σημειώνουν κομματικοί παράγοντες.

Μέχρι τότε μπορεί να σημειωθούν και αποσύρσεις κομματικών υποψηφίων περιφερειαρχών!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑