Άποψη - Γνώμη

Published on July 28th, 2019 | by fileto

0

Ένα ξεφούσκωμα το έχει για την ώρα

Τα γενέθλιά του είχε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας αλλά δεν είχε τα κέφια του όχι γιατί καβατζάριζε τα 45, αλλά γιατί ενώ πέρασαν σχεδόν τρεις βδομάδες από την ημέρα που έχασε τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του ξεφούσκωσε άτσαλα και μάλιστα φέρονται τα στελέχη του σαν να είναι ακόμη κυβέρνηση.

Το κακό ήταν ότι στα 4,5 χρόνια που κυβέρνησαν την χώρα φερόταν σαν αντιπολίτευση στην ίδια την κυβέρνησή τους και πολλές φορές μας είχαν μπερδέψει με αυτή τη συμπεριφορά.

Πραγματικά μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και μεσούντως του θέρους το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα ή σαν πύργος στην άμμο της θάλασσας!

Και το περίεργο είναι ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι συνεργάτες του στην κυβέρνηση δεν έκαναν κάτι το εντυπωσιακό ή αν φαίνεται ότι είναι έτσι προφανώς είναι οφθαλμαπάτη, αλλά ουσιαστικά πήραν την σκυτάλη και άρχισαν να δείχνουν ότι στο τερέν υπάρχει κίνηση.

Αν και ακόμη δεν είδαμε μια καλή φάση στον αγώνα της νέας κυβέρνησης, αυτό που βλέπουμε είναι μια ομάδα, να αλλάζει μπαλιές και γενικά να παίζει αυτό το βαρετό ποδόσφαιρο της ευρωπαϊκής σχολής, πάσα στην πάσα και μπαλιά στην μπαλιά αλλά ακόμη έξω από την μεγάλη περιοχή του αντιπάλου και των παθογενειών του συστήματος.

Τελικά από ότι φαίνεται ο αρχηγός πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του δεύτερου μεγάλου κόμματος της χώρας έχει πρόβλημα και παικτών, αλλά προπάντων έχει πρόβλημα τακτικής απέναντι στον αντίπαλο.

Μένει τώρα στον 45άρη Τσίπρα να καθίσει μόνος, να κάνει την αυτοκριτική του, να απαλλαγεί από τα βαρίδια της αριστερής πτέρυγας, να ξεσκαρτάρει συμπεριφορές τύπου Πολάκη, να βγάλει τα χέρια από τις τσέπες και να αποφασίσει να στήσει ένα κόμμα εξουσίας με προοπτική.

Η αντιπολίτευση αλλά και το 32% είναι μια σοβαρή περίοδος όπου θα πρέπει να μην χάσει τα κεκτημένα του που από ότι φαίνεται τα έχει απωλέσει με τον τρόπο που κινείται επικοινωνιακά.

Εντύπωση έχει προκαλέσει η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη και αυτό είναι ενδεικτική της στάσης του ότι δεν έχουν καταλάβει ότι έχασαν την κυβέρνηση. Νομίζουν ακόμη ότι βρίσκονται στις 6 Ιουλίου και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, να φωνάζουν, να χρησιμοποιούν όποτε νομίζουν τους νόμους, να υβρίζουν και να απειλούν.

Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι ότι δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να διαμορφώσουν ή καλύτερα να ακολουθήσουν την ατζέντα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Όλη η επικαιρότητα διαμορφώνεται ανάλογα με τις κινήσεις που κάνει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, με τα νομοσχέδια που είχε έτοιμα από καιρό, με τις πρωτοβουλίες που παίρνει και με μικρά, καθημερινά πράγματα που κάνει και που έχουν υψηλούς συμβολισμούς.

Και μόνο η φύλαξη των κύριων αρχαιολογικών χώρων από την αστυνομία, το καθάρισμα του επικινδύνου οικοπέδου στο Μάτι, το κάρφωμα Βρούτση για συντάξεις πολλών χιλιάδων ευρώ από τον Νόμο Κατρούγκαλου την ώρα που όλοι έβριζαν για τα ψαλίδια που έτρωγαν είναι ορισμένα παραδείγματα ότι η ΝΔ ήρθε για να μείνει, έχει διδαχθεί από τις βλακείες του Αντώνη Σαμαρά και η ομάδα δεν θα το βάλει κάτω και θα πετύχει πάσει θυσία!

Παράλληλα τα νομοσχέδια – σκούπα για το επιτελικό κράτος και για τις άμεσες φορολογικές αλλαγές, η τρομερή κινητοποίηση για να ξεκινήσουν μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, εξαγγελίες για ψηφιοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος,  νομοσχέδιο για να μην κινδυνέψουν δήμοι και περιφέρειες με ακυβερνησία, συνεχή ραντεβού του πρωθυπουργού με υπουργούς και φορείς της αγοράς, δίνουν άλλο τόνο και δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάηκε από τις εμμονές και την ανικανότητά της ακόμη και να βγάλει επικοινωνιακά τα θετικά της σημεία στην πιάτσα.

Οι Συριζαίοι μπορεί να βγάζουν ανακοινώσεις με βολές κατά των μέτρων της κυβέρνησης, αλλά είναι φανερό ότι ακόμη πιστεύουν πως κυβερνούν. Περνούν τη φάση της μη αποδοχής της κατάστασης, βρίσκονται σε διαδικασία άρνησης των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.

Ούτε καν αυτοκριτική για τις τρεις απανωτές ήττες δεν έχουν κάνει. Ούτε καν να χαράξουν μια στρατηγική ουσίας που θα τους επανασυνδέσει με την κοινωνία, δεν είναι ικανοί.

Δέχονται τα κροσέ της ομάδας Μητσοτάκη και δεν αντιδρούν, αλλά κι όταν το κάνουν φανερώνουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτε, από το μήνυμα που τους έδωσαν οι ψηφοφόροι στις 7 Ιουλίου!

Καλοκαίρι είναι και θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα βάλουν κάτω ώστε να ξαναφουσκώσουν από Σεπτέμβρη την σαμπρέλα μια και έχει ξεφουσκώσει από τις πολλές τρύπες που κάνουν συνεχώς …φςςςςςςςςςςςςςςςςς!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑