Άποψη - Γνώμη

Published on July 9th, 2022 | by fileto

0

Ενέργεια με το δελτίο;

Κάποτε θυμάστε υπήρχε η σκέψη για να προμηθεύονται οι πολίτες ψωμί με το δελτίο, μετά καύσιμα με το δελτίο και τώρα φθάσαμε στην εποχή να μπορείς να έχεις ενέργεια με το δελτίο.

Φαίνεται αστείο όμως είναι μια πραγματικότητα την οποία ενδεχομένως θα ζήσουμε σε αυτή τη νέα φάση της παγκοσμιοποίησης και της ενεργειακής ένδειας.

Όπως όλα δείχνουν παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνουν οι ανησυχίες για την επερχόμενη ύφεση και η Ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, με την Oxford Economics να εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνει και ο κίνδυνος ύφεσης είναι πραγματικός. Σημειώνει, παράλληλα, ότι οι εντεινόμενες ανησυχίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις τιμές του πετρελαίου και σε περαιτέρω ενίσχυση το αμερικανικό δολάριο.

«Πλέον εκτιμούμε ότι η επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα είναι ολοένα και πιο πιθανή», αναφέρει σε νέα της έκθεση η βρετανική εταιρεία οικονομικών μελετών.

Σε συνδυασμό με τη σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεων για την τιμή του φυσικού αερίου, η Oxford Economics αναμένει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να κορυφωθεί σε υψηλότερο από το τρέχον επίπεδο.

Κατ’ επέκταση, οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στην επόμενη αναθεώρηση.

Η Oxford Economics προβλέπει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα περιοριστούν σε μόλις άνω του 1% το 2023, με την οικονομική δραστηριότητα να είναι σε στασιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα μεγαλύτερα σοκ θα τα υποστούν οι χώρες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Ο άμεσος αντίκτυπος της μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κατά 10% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και η προτεραιότητα που θα δώσουν οι κυβερνήσεις στα νοικοκυριά, θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στη βιομηχανία, που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μία άμεση απώλεια σε ετήσια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της τάξης του 2% για τις πιο εξαρτημένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Οι απώλειες αυτές θα διπλασιαστούν αν το δελτίο στο φυσικό αέριο συνεχιστεί και στο α’ τρίμηνο του 2023.

Τα μηνιαία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή Μαΐου δείχνουν μία ελαφρώς πιο θετική εικόνα, με τα εθνικά στοιχεία να υποδηλώνουν μικρή αύξηση από μήνα σε μήνα για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Παρ’ όλα αυτά, άλλοι δείκτες δίνουν μία λιγότερο αισιόδοξη εικόνα, όπως οι τελικοί δείκτες PMI που θεωρούνται πρόδρομοι δείκτες για την ύφεση και ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix, που στέλνει ανησυχητικά μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες προβλέψεις της OE, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2022, θα επιβραδύνει στο 1,2% το 2023 και θα ανακάμψει στο 2,6% το 2024 για να επιβραδύνει ξανά στο 1,9% το 2025.

Στις αναθεωρημένες ωστόσο προβλέψεις που θα δοθούν στη δημοσιότητα προσεχώς η ανάπτυξη του 2022 θα περιοριστεί κοντά στο 1%, καθιστώντας ακόμη πιο πιθανή μία ύφεση στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο ετήσιος πληθωρισμός, που σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στο 12,1% από 11,3% που ήταν τον Μάιο, σημειώνοντας υψηλό 29 ετών, οδηγούμενος από το ράλι ανόδου κατά 117,7% του φυσικού αερίου, κατά 70,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και κατά 65,1% του πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Ιουνίου 2022 έχει ως εξής:

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιουνίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2021 προέκυψε αύξηση 12,1% έναντι αύξησης 1,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ο πληθωρισμός κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάιο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και στην Ελλάδα έχουμε και το φαινόμενο να αυξάνονται οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ενδεικτικό είναι ότι από την αρχή του χρόνου έχουν εκδοθεί πάνω από 250.000 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για αποκατάσταση της χασούρας από την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το όλο μείγμα οδηγεί σε σκέψη απομάκρυνσης της εκλογικής κάλπης από το φθινόπωρο στην Άνοιξη του 2023 και βλέπουμε!

Μέχρι τότε καλό είναι να ετοιμαστούμε για δελτίο στα καύσιμα και στην ενέργεια, μια και ο λογαριασμός δεν βγαίνει!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑