Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 17th, 2022 | by fileto

0

Η ενεργειακή κρίση χτυπά την Ονειρούπολη….

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Πολυμένης στον Πρωινό Τύπο της Δράμας σε ρεπορτάζ του αναφέρει: «φτάσαμε ήδη στα μέσα Οκτωβρίου και οι προετοιμασίες για τη φετινή Ονειρούπολη, βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη. Ο καιρός πλησιάζει και σε ενάμιση μήνα η Δράμα θα κληθεί να παρουσιάσει μια ακόμα χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, η οποία θα πρέπει να δικαιώσει το ίδιο της το παρελθόν.

Ένα από τα φετινά σοβαρά ζητήματα, είναι αυτό που αφορά στον φωτισμό και την οικονομία που πρέπει να γίνεται, να λειτουργεί με ιδιαίτερη φειδώ η χρήση του φωτισμού τόσο σε όλη την πόλη, αλλά και στο θεματικό πάρκο της Ονειρούπολης.

Όπως είναι γνωστό, ήδη ο Δήμος Δράμας στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειώσει τα έξοδα του ηλεκτρικού ρεύματος σβήνει μια ποσότητα φώτων σε πάρκα και πλατείες, προκειμένου να επιτύχει το ποσοστό με το οποίο θα μπορεί να παραμείνει στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων που έχει ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος τίθεται επίσης και το ζήτημα της θέρμανσης, η οποία επίσης θα πρέπει να λειτουργεί με όσο το δυνατόν οικονομικότερο τρόπο, με φειδώ και χωρίς σπατάλες.

Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία να υπαγορεύει πόσες ώρες θα πρέπει να υπάρχει φωτισμός σε δημόσιους χώρους, ή πόσες ώρες θα πρέπει να είναι ανοιχτή η θέρμανση σε ένα δημόσιο χώρο ή κτίριο κτλ.

Προς το παρόν η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο σε ισχυρές συστάσεις, ζητώντας τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από τους πολίτες, να χρησιμοποιούν την οποιαδήποτε ενέργεια – ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση – με φειδώ, με προσοχή, ώστε να υπάρχει μια σχετική οικονομία σε όλα αυτά.

Τι λέει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Σε απαντήσεις του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας Μιχάλης Τάσσου αναφέρει, «τη διοργάνωση την απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα του κόστους της ενέργειας, και στο κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και όσον αφορά το θέμα του υγραερίου το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο θέρμανσης των οικίσκων και των δράσεων  εσωτερικά».

Σημείωσε πάντως ιδιαίτερα εδώ, ότι, «αυτό που χρειάζεται είναι κατανόηση από τους ανθρώπους, οι οποίοι θα πάρουν τα σπιτάκια και θα πρέπει να έχουν κατανάλωση περιορισμένη, δηλαδή την απολύτως αναγκαία. Επίσης, για πρώτη φορά φέτος θα εγκατασταθούν μετρητές για να φανεί η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ο καθένας».

Τόνισε όμως ότι, «προς το παρόν δεν υπάρχει μια κυβερνητική οδηγία. Για παράδειγμα, μπορεί να βγει μια ντιρεκτίβα, που να λέει ότι θα φώτα θα πρέπει να κλείνουν στις 10 το βράδυ. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σήμερα. Σήμερα, οι Δήμοι έχουν προβεί σε μεμονωμένες ενέργειες όπως και ο Δήμος μας, προκειμένου να επιτύχει την απαραίτητη μείωση που δεν θα τον αποκλείσει από την επιχορήγηση για την αύξηση του κόστους. Αυτό όμως γίνεται μεμονωμένα από τους Δήμους ανάλογα με τις ανάγκες του».

Διευκρινίζει ακόμα ότι, «όσο πλησιάζουμε στην περίοδο των εορτών, όλοι οι Δήμοι θα δεχθούμε πιέσεις, ώστε αυτό να αλλάξει. Εγώ θεωρώ απαραίτητη μια κεντρική ντιρεκτίβα από το κράτος.

Πηγη: Πρωινός Τύπος Δράμας


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑