Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 22nd, 2023 | by fileto

0

Το «παιδί του λαού» και η σχέση του με την Καβάλα

ΕΙΧΕ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

Πέθανε σε ηλικία 88 χρονών ο Νίκος Ξανθόπουλος, ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του  ελληνικού κινηματογράφου.

Το «Παιδί του Λαού», όπως τον αποκαλούσαν, ήταν ένας ξεχωριστός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε δραματικές ταινίες της δεκαετίας του ’60 υποδυόμενος τον άντρα με φιλότιμο και μπέσα που θα μπορούσε για τη γυναίκα που αγαπά να κάνει τη μεγαλύτερη θυσία, τον άνθρωπο που μέσα από χιλιάδες δυσκολίες κατάφερνε να φτιάξει την ζωή του και να κερδίσει την αγάπη.

Ήταν με λίγα λόγια αυτός που αποτύπωσε πιο πειστικά -λόγω και των βιωμάτων του- στη μεγάλη οθόνη την καθημερινότητα, τους πόθους και τις δυσκολίες εκατομμυρίων Ελλήνων της βιοπάλης.

Την Καβάλα την αγαπούσε ιδιαίτερα και στον καιρό της δόξας του, όταν ερχόταν στην περιοχή μας και διατηρούσε συγγενικές και φιλικές σχέσεις με Ποντίους που διέμεναν στο Κοκκινόχωμα, στο Χορτοκόπι,  στα σπίτια των οποίων είχε κοιμηθεί.

Μάλιστα ζητούσε πάντα από τις παλιές Πόντιες νοικοκυρές ποντιακά παραδοσιακά φαγητά και χορτόπιτες.

Παράλληλα είχε  κάνει δωρεές σε εκκλησίες της περιοχής μας, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν καταγραφεί ως γεγονότα, οι δωρεές σε ασθενείς Ποντίους για εγχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην περίοδο που είχε απογαλακτιστεί από τον ελληνικό κινηματογράφο έκανε εμφανίσεις ως τραγουδιστής σε κέντρα της Καβάλας και της Δράμας όπου ερχόταν πολύ συχνά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑