Ειδήσεις

Published on February 8th, 2015 | by fileto

0

Οξύρρυγχος με χαβιάρι βρέθηκε στο Δέλτα του Έβρου

Μεγάλη ήταν η έκπληξη των ανθρώπων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου όταν ενημερώθηκε για τη σύλληψη ενός Οξύρρυγχου από ερασιτέχνη ψαρά στο Δέλτα του Έβρου όπως αναφέρεται στο evros-delta.gr, στις αρχές τρέχοντος μηνός.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, έγινε η αναγνώριση του είδους, το οποίο προσδιορίστηκε ως Acipenser baerii (Οξύρρυγχος της Σιβηρίας). Το συγκεκριμένο είδος καλλιεργείται σε μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Βουλγαρίας, από όπου φαίνεται να έχει διαφύγει, πιθανόν με τις τελευταίες πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή του Έβρου και μέσω του ποταμού μεταφέρουν και ζώντες οργανισμούς από την Βουλγαρία.

Για όσυς γνωρίζουν το συγκεκριμένο είδος ψαριού οι οξύρρυγχοι αλιεύονται όταν φτάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής, η οποία κυμαίνεται από τα 7 έως τα 20 έτη ζωής του ψαριού, ανάλογα με το είδος και το φύλο του.

Ο οξύρρυγχος, ο οποίος ζει στα νερά του ποταμού Bόλγα και της Kασπίας Θάλασσας (60% της παγκόσμιας παραγωγής), προμηθεύοντας τη διεθνή αγορά με το περισσότερο και καλύτερης ποιότητας χαβιάρι.

Πολλοί ιδιαίτερα παλλινοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν στην Βόρεια Ελλάδα εκτροφεία οξυρρύγχων, αλλά μέχρι στιγμής δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να το πραγματοποιήσουν, αν και γνωρίζουν καλά την διαδικασία καλλιέργειας και τον κύκλο εκμετάλλευσής του.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑