Ελλάδα

Published on January 13th, 2016 | by fileto

0

Πάνω από τη Ζουράφα πέταξε το τούρκικο ελικόπτερο

Υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Ζουράφα σε ύψος 600 ποδών (περίπου 190-200 μέτρων), πραγματοποίησε , ένα ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου S-70, που απονηώθηκε από την τουρκική φρεγάτα “Turgut Reis” και εισήλθε, χωρίς νόμιμη άδεια στο FIR Αθηνών.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ το ελικόπτερο «αναγνωρίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική», κάτι που σημαίνει ότι η αναγνώριση έγινε μέσω του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της ελληνικής αεράμυνας.
Από χθες υπάρχει μεγάλος αριθμός σκαφών του τουρκικού στόλου, καθώς στον κόλπο Ξηρού και στα διεθνή ύδατα του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιείται η τριμηνιαία – λεγόμενη – «επιχειρησιακή αξιολόγηση» του Τουρκικού Στόλου. O κόλπος Ξηρού (τούρκικα: Saros Körfezi, κόλπος του Σάρου ή Μέλανας κόλπος) είναι κόλπος της Τουρκίας στην περιοχή της Θράκης. Βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.
Η βραχονησίδα Ζουράφα απέχει 6 ναυτικά μίλια από το βορειοανατολικό άκρο της Σαμοθράκης και είναι γνωστή στους κατοίκους της περιοχής ως Λαδόξερα, επειδή, όπως λένε οι ψαράδες «αναβλύζει» πετρέλαιο.
Παλαιότερα η Ζουράφα ήταν 9 στρέμματα, ενώ σήμερα είναι μικρότερη του ενός στρέμματος και έχει ακτογραμμή 32 μέτρα.
Η ελληνικότητα της βραχονησίδας αμφισβητείται έντονα από την Άγκυρα, με αποτέλεσμα την έντονη δράση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή,
Η Ζουράφα περιλαμβάνεται στο εγχειρίδιο που εξέδωσε το 1997 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το οποίο την καταχώριζε μεταξύ των 130 βραχονησίδων οι οποίες, σύμφωνα με την Τουρκία, τελούν υπό καθεστώς αμφισβήτησης , με το χαρακτηρισμό «γκρίζες ζώνες».
Η Ελληνική κυριαρχία επί της Ζουράφας, επεκτείνει τα όρια των χωρικών μας υδάτων και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε μια κρίσιμη περιοχή στο Βόρειο Αιγαίο.
‘Όμως, η Ζουράφα βυθίζεται, λόγω της διάβρωσης των ακτών της με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να κινδυνεύει να γίνει ύφαλος.  Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις σε λίγα χρόνια η βραχονησίδα ενδέχεται να εξαφανιστεί κάτω από τη στάθμη του νερού και τότε, είναι πολύ πιθανόν να εγερθούν νομικά, αλλά και κυριαρχικά ζητήματα από τη Τουρκία.

Χρήστος Καπούτσης


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑