Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 30th, 2017 | by fileto

0

Δεν μετέχουν σε πλειστηριασμούς οι συμβολαιογράφοι της ΑΜ-Θ

Συνεχίζουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου οι συμβολαιογράφοι του Συλλόγου Περιφέρειας Εφετείου Θράκης (όπου υπάγονται και οι συμβολαιογράφοι της Καβάλας και της Δράμας) καθώς δεσμεύονται από την απόφαση της γενική τους συνέλευσης.
Αλλαγή απόφασης μπορεί να γίνει μόνο με γενική συνέλευση η οποία όμως δεν έχει προς το παρόν αποφασιστεί.
Στην άλλη Ελλάδα σε εταιρικά ακίνητα και εξοχικά επικεντρώνονται οι τράπεζες που ξεκίνησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς την Τετάρτη, με τις κατοικίες να περιορίζονται σε «συμβολικά» ακίνητα υψηλής αξίας, αλλά και εταιρικά ακίνητα, όπως θέσεις στάθμευσης.
Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να κινηθούν με πολύ προσεκτικά βήματα, «ζυγίζοντας» τις επόμενες κινήσεις τους. Βασική τους προτεραιότητα είναι να μην «βυθίσουν» κι άλλο την αγορά ακινήτων θέτοντας χαμηλές τιμές εκκίνησης.
Σε περιπτώσεις ακινήτων υψηλής αξίας, για τα οποία δεν υπάρχουν πλειοδοτικές προσφορές, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να τα αγοράζουν οι ίδιες με σκοπό να τα πωλήσουν σε 1-2 χρόνια, όταν οι τιμές των ακινήτων θα έχουν, λογικά, ανακάμψει. Με αυτόν τον τρόπο, θα κατορθώσουν να μειώσουν την «τρύπα» που δημιουργείται στον ισολογισμό τους από τη διαφορά ονομαστικής αξίας – πρόβλεψης έναντι των μεγάλων κόκκινων στεγαστικών.
Σημειώνεται ότι προστασία από τους πλειστηριασμούς προβλέπεται μόνο για τις πρώτες κατοικίες των οφειλετών που έχουν ενταχθεί, ή έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στον Νόμο Κατσέλη και η αίτησή τους εκκρεμεί.
Μετά τα τελευταία γεγονότα, πάντως, αναμένεται η κυβέρνηση να ρίξει φως στο θέμα των πλειστηριασμών, και ιδίως της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο ώστε να επισπευτούν οι πλειστηριασμοί μέσα στο 2018, προκειμένου να πιάσουν οι τράπεζες τους στόχους για τα NPLs, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑