Ειδήσεις

Published on February 23rd, 2013 | by fileto

0

Το Τέμενος του Βαγιαζήτ σε πρώτη προτεραιότητα

Το τέμενος του Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο είναι μέσα στα έργα άμεσης προτεραιότητας για το Υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με την γενική γραμματέα του υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη.

Για το υπουργείο μέσω ΕΣΠΑ τα έργα είναι προϋπολογισμού πάνω από 700 εκατ. eυρώ, ενώ όπως είπε ο υπουργός «η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 ξεκινάει με τις καλύτερες προοπτικές με δεδομένο ότι η Ελλάδα πέτυχε να αυξήσει το ποσοστό κατανομής των κονδυλίων κατά 35,7%» προσθέτοντας ότι «η συνολική χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει 208.000 θέσεις εργασίας επιπλέον».

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης δράσεων του τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ο τομέας του Πολιτισμού, είναι ένας από τους πλέον υποχρηματοδοτούμενους τομείς, διαχρονικά». Σήμερα, υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, ενώ όπως είπε «μέχρι τον Μάρτιο του 2012 είχαν ενταχθεί στα ΠΕΠ και τα Τομεακά Προγράμματα 378 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 530 εκατ. ευρώ. Τώρα είναι ενταγμένα 577 έργα με προϋπολογισμό 705,5 εκατ. ευρώ.»

Μία διακριτή θεματική ενότητα, είναι η προστασία και ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων στη χώρα μας. Με πόρους της Γ΄ Χρηματοδοτικής Περιόδου αποκαταστάθηκαν 12 οθωμανικά μνημεία 13,5 εκατ. Ευρώ, ενώ τώρα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ εκτελούνται στο Αιγαίο, την Θράκη, την Μακεδονία και την Κρήτη 9 έργα προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, με κορυφαίο το έργο της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

Ο τομέας του Πολιτισμού για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, 2014-2020, βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έτσι ώστε ο Πολιτισμός να ενσωματωθεί στις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 – 2020 ως προτεραιότητα για τους εξής λόγους:
1. Συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης.
2. Προάγει την έξυπνη εξειδίκευση.
3. Συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής προσφοράς.
4. Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπλαση αστικών περιοχών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
5. Προάγει την ισότητα των ευκαιριών.
6. Αποτελεί ισχυρό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης.

Η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, εξασφαλίζεται η συνέχιση της αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων, στα οποία δουλεύουν 4.000 άτομα (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μαρμαράδες, πετράδες κ.α.), ώστε να είναι επισκέψιμοι χώροι, ενώ ενισχύονται θεσμοί και δράσεις διεθνούς κύρους και εμβέλειας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑