Κύμα συμπαράστασης αναπτύσσεται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης στον Halil Demir, αναγνωρισμένο πολιτικό πρόσφυγα, που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη και βρίσκεται κρατούμενος στις Φέρες, κινδυνεύοντας με απέλαση στην Τουρκία. Κάτι που αν συμβεί, θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, αφού στη γειτονική χώρα διώκεται για πολιτικούς λόγους.

Με ανακοινώσεις τους, φορείς, σωματεία και συλλογικότητες αλλά και με παρεμβάσεις πολιτικών χώρων της Αριστεράς στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης ζητούν τη μη έκδοσή του στην Τουρκία, την προστασία και απελευθέρωσή του. Όπως τονίζεται και από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, ο Acer Ergul (το πραγματικό του όνομα είναι Halil Demir) είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας από το έτος 2001 και μάλιστα με ομόφωνη γνωμοδότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ασύλου του Π.Δ. 61/1999. Στην απόφαση αυτή ελήφθη υπ’ όψιν η από 15/3/2001 βεβαίωση του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, σύμφωνα με την οποία υπήρξε θύμα βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές.

Τον Μάιο 2013 ανακλήθηκε το προσφυγικό του καθεστώς με την αιτιολογία ότι είχε δηλώσει άλλο όνομα, ενώ το πραγματικό του όνομα είναι Halil Demir. Η απόφαση ανάκλησης του επιδόθηκε ως αγνώστου διαμονής, αφού αναζητήθηκε από τις αρχές σε προηγούμενη διεύθυνσή του, όπου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για κτήριο ολοσχερώς κατεστραμμένο από πυρκαγιά. Παρ’ όλα αυτά, στον φάκελό του υπάρχει έγγραφο (παράβολο δημοσίου), από το έτος 2010, όπου αναγράφεται η τωρινή του διεύθυνση και έχει επισυναφθεί σε αίτησή του για ταξιδιωτικό έγγραφο, καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας του.

Οι αρχές δεν τον αναζήτησαν για να του επιδώσουν την απόφαση ανάκλησης στη διεύθυνση αυτή ούτε στο τηλέφωνο επικοινωνίας, που είχε δηλώσει ήδη από το 2011. Τα στοιχεία αυτά ήταν στην διάθεση των αρχών μέσα στον φάκελό του που τηρείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από την περασμένη Δευτέρα ο Acer Ergul κρατείται στις Φέρες λόγω της ανάκλησης του προσφυγικού του καθεστώτος και ήδη του έχει επιδοθεί απόφαση επιστροφής/απέλασης στην Τουρκία και κινδυνεύει άμεσα.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ελληνική πολιτεία να του παραχωρήσει κάθε προστασία και να μην εκδοθεί στην Τουρκία, καθώς διώκεται για πολιτικούς λόγους. Κάθε διαφορετική απόφαση εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του.

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα Halil Demir που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη με στόχο την επαναπροώθησή του στην Τουρκία, όπου διώκεται για την πολιτική του δράση, εκφράζουν φορείς και συλλογικότητες της Αλεξανδρούπολης.

Σε ανακοίνωσή του και υπόμνημα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξ/πολης, Φερών, Σουφλίου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Έβρου, το Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αλεξ/πολης, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπ/κων Θράκης, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξ/πολης (μέλος της ΟΓΕ) και η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξ/πολης τονίζουν ότι η άρση ασυλίας του Halil Demir προκαλεί αγανάκτηση και ερωτηματικά.

«Στον συγκεκριμένο πολιτικό πρόσφυγα έχει δοθεί πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση πριν πολλά χρόνια, γιατί ήταν θύμα διώξεων από το τουρκικό καθεστώς και είναι γνωστός στους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς της πόλης μας (σωματεία, συλλόγους, Ε.Κ. Έβρου, Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) από τις περιοδείες μελών της επιτροπής αλληλεγγύης πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, που συμμετείχε και ο ίδιος πολλές φορές.

Διαπιστώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται οι διώξεις σε βάρος πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που βρίσκονται στη χώρα μας.

Είναι απαράδεκτο άνθρωποι που έχουν υποστεί διώξεις, ταλαιπωρίες και βασανιστήρια από τα αντιδραστικά καθεστώτα της πατρίδας τους, που κατόρθωσαν να διαφύγουν και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, να ξαναρχίσουν να διώκονται. Ακόμη πιο απαράδεκτο και ανήθικο είναι να μεθοδεύεται η παράδοσή τους στην Τουρκία.

Ζητάμε η ελληνική κυβέρνηση να επαναχορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Halil Demir και να αφεθεί ελεύθερος, όπως υποχρεώνουν οι διεθνείς συμφωνίες και τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας.

Ζητάμε να πάψουν οι προσαγωγές, οι συλλήψεις, οι κάθε είδους διώξεις και ιδίως οι διαδικασίες έκδοσης εναντίον των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, στην οποία αρκετοί από αυτούς ζουν για πολλά χρόνια.