Άποψη - Γνώμη

Published on January 10th, 2016 | by fileto

0

Βρώμικα παιχνίδια με τους δανειστές

Πολλές φορές μας φαίνεται παράξενο πως οι δανειστές μας γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες γύρω από την ζωή και τις συνήθειες των Ελλήνων και πέφτουν μέσα στην αναζήτηση μέτρων που θα μας τιθασεύσουν.

Σας κάνει εντύπωση άλλες φορές πως είναι δυνατόν οι δανειστές να είναι τόσο στυγνοί και να θέλουν να επιβάλλουν μέτρα στους δανειζόμενους τα οποία είναι σε ορισμένες περιπτώσεις …απάνθρωπα.

Το θέμα της Ελλάδας και του τρόπου διαχείρισης της κρίσης και των μέτρων που λαμβάνονται πολλές φορές έχουν σαν αφετηρία συγκεκριμένα κέντρα ημεδαπής προέλευσης, δηλαδή ελληνικά, με συμφέροντα να θέλουν να διαμορφώσουν στη χώρα μας ένα δικό τους status τέτοιο που να τους δίνει το πλεονέκτημα να ζουν σε βάρος των Ελλήνων που παλεύουν για την καθημερινότητά τους.

Πολλές φορές με σύμμαχο τα μέσα επικοινωνίας πανελλήνιας αποδοχής, στήνουν παραμύθια, τα οποία πουλούν στους ξένους δανειστές μας για να δημιουργήσουν ένα δίχτυ αληθοφάνειας για πράγματα τα οποία στην πιο τρελή φαντασία υπάρχουν και είναι βουτηγμένα μέσα στο ψέμα.

Ένα από αυτά τα παραμύθια είναι και το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι κοπανατζήδες και βγαίνουν στην σύνταξη στη ζούλα πέρα από τα πεπραγμένα της Ευρωπαικής Ένωσης και νωρίς, κάτι που όμως από τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαψεύδεται περίτρανα.

Με βάση τις ήδη ισχύουσες διατάξεις το μέσο πραγματικό όριο ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας το 2014 ήταν 64,4 έτη για τους άνδρες και 64,5 έτη για τις γυναίκες, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν 63,2 και 62,6 έτη αντιστοίχως!

Παραμύθια που δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα και ηθοπλαστικά όπως εκείνα των αδελφών Γκριμ. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ανήκει στο “τραστ” των δανειστών διαψεύδει τον εαυτό της αδιαφορώντας για το αν κοροϊδεύει την νοημοσύνης μας.

Έχει και συνέχεια ο δράκος του παραμυθιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2060 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τους άνδρες θα έχει φτάσει στα 67,5 έτη και για τις γυναίκες στα 67,1 έτη, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη θα είναι 65,2 και 64,8 έτη αντιστοίχως!

Κάτι τρέχει εδώ, υπάρχουν κενά λογικής, καταστρέφουν κάθε συλλογισμό που βασίζεται στους κανόνες της Άλγεβρας (καθιερωμένοι από αιώνες).

Αν λάβει κανείς υπόψιν τα θεσμοθετημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και υπολογίζοντας τα πληθυσμιακά κριτήρια του 2060 το όριο για άνδρες και γυναίκες υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει στα 71,9 έτη!

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο η Δανία θα έχει υψηλότερο θεσμοθετημένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (72,5 έτη), όταν Γερμανία και  Φινλανδία, τα όρια ηλικίας θα διαμορφώνονται στα 67 και 66 έτη αντιστοίχως, και πρόκειται για τις υποκρίτριες χώρες που πηγαίνουν την Ελλάδα κάθε ημέρα από “γωνία σε γωνία”

Φυσικά στο νέο ασφαλιστικό αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι το ποσοστό της αναπλήρωσης. Το 2013 το ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τις αποδοχές διαμορφωνόταν στο 45% (53% ο σταθμισμένος μέσος όρος στην Ευρωζώνη), για το 2060 το ποσοστό πέφτει στο 26,7%!

Εδώ είναι που γίνεται η… σφαγή των αμνών, και όλες οι εργαζόμενες γενιές του παρόντος θα πάρουν (αν πάρουν) σύνταξη που θα τους φτάνει για να συντηρούν βιοτικό επίπεδο ρακοσυλέκτη.

Εκεί που πατάνε που πατάνε οι δανειστές είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σαν αριθμός φαίνεται υψηλός, αλλά μόνος του δεν λέει την αλήθεια. Το ελληνικό ΑΕΠ καταρρακώθηκε τα μνημονιακά χρόνια κατά 25% με ευθύνη και μόνο αυτών των ίδιων των δανειστών.

Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, η δαπάνη το 2013 διαμορφωνόταν στο 16,2% του ΑΕΠ με πρόβλεψη να υποχωρήσει στο 14,3% το 2060, όντας έτσι 2 μονάδες υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το ζήτημα είναι όμως ότι οι δανειστές έχουν βάλει την ελληνική οικονομία στον “γύψο” (όπως την δημοκρατία ο Παπαδόπουλος) και δεν της επιτρέπουν να πάρει “ανάσα” ούτε μια στιγμή με τα αντιαναπτυξιακά μέτρα που της επιβάλλουν.

Συνέχεια στην πατητή και στην άγνοια!

Οι δανειστές το παίρνουν ως εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού με την παραδοχή ότι η μέση αύξηση του ΑΕΠ δεν θα είναι πάνω από 0,7 οπότε και απαιτούν και άλλες μειώσεις στις συντάξεις.

Όμως όταν πρόκειται για τις αποπληρωμές των δόσεων του Μνημονίου αλλά και το τι προβλέπει για την αύξηση του ΑΕΠ ώστε το χρέος να είναι βιώσιμο, τότε εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά περίπου 3% ως το 2022 και κατά περίπου 2% για τα επόμενα χρόνια.

Τι συμβαίνει εδώ; Τόσο πολύ μας δουλεύουν; Δεν χωρεί αμφιβολίας περί τούτου.

Και γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης  ανέχτηκαν τόσα χρόνια το «ψιλό γαζί» χωρίς να αποκαλύψουν τους δανειστές;

Είναι στημένο το παιχνίδι για να μας πείσουν σαν τον Πάγκαλο ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» και να βγάλουμε το σκασμό.

Κρίμα, γιατί έξω από την στρούγκα που μας έχουν εγκλωβίσει όλοι αυτοί οι παπαρολόγοι πρωινατζήδες και δήθεν λαοφιλείς παρουσιαστές – ζογκλέρ, αλλά και πολιτικάντες της δεκάρας, υπάρχει το θεϊκό φως του ήλιου, αν και εμείς επιμένουμε να ζούμε σε δωμάτια με σκίαση και παράθυρα …οθόνες τηλεοράσεων!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑